![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.10.2005
![]() |
![]()
Moja nagrywarka to LG 4136B, podczas nagrywania po ok.jakis 10 sek. wyskakuje enigmatyczny "blad komunikacji" i plytka jest juz do wyrzutu.
Podlaczalem ja juz jako sec.master i slave i na kazdym ustawieniu jest tak samo! Naped obsluguje UDMA5 a w BIOSie moge max.ustawic UDMA2 (moze to przez to, nie wiem-moja plyta glowna to Asus A7V880.). Nie moge nagrac nawet plytki CD nie mowiac juz o DVD. Prosze pomozcie co mam zrobic? Ostatnio zmieniany przez Velorio : 18.10.2005 o godz. 11:26 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() |
W biosie ustaw na AUTO. W windzie w menadżerze urządzeń sprawdź czy włączone DMA.Napęd powinien być Secondary Master.Napęd obsługuje DMA 2 (mam taki sam).
|
![]() |
![]() |
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
![]() Cytat:
Ustawilem tak jak mowiles i nic, ciagle wyskakuje ''blad komunikacji''. Juz nie mam pojecia co jest nie tak ![]() |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
![]() |
Nie,dysk mam primary master,nagrywarkę DVD secondary master i nagrywarkę CD secondary slave.W menadżerze urządzeń usuń kanał na którym jest nagrywarka i zrestartuj kompa.Jak system w miare sprawny to powinneś mieć DMA włączone.
|
![]() |
![]() |
#5 | |
Nowy na forum
![]() |
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
W menadżerze urzadzeń w sekcji kontrolery IDE wybierasz "pomocniczy kanał IDE - prawoklik - usuń.Restart i system zainstaluje go od nowa.
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
w pomocniczym kanale jest tylko "odinstaluj" i "wylacz" - no to ktore ![]() a dodatkowo jesli mam dysk na primary master i nagrywarke na sec.master to wlasnie pomocniczy kanal mam wylaczyc ?? Ostatnio zmieniany przez Velorio : 18.10.2005 o godz. 23:05 |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
Odinstaluj.
|
![]() |
![]() |
#9 | |