![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Np. ja ripuję za pomocą EAC i nie jest to czarna magia.
Poza tym jest bardzo dobrze opisany tutaj: http://www.cdrinfo.pl/software/artyk...20030509160730 Pozdrawiam |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
Roman Barbarzyńca
Data rejestracji: 01.09.2003
![]() ![]() ![]() |
Zgadzam się ale.....
wydaje mi się że dzisiejszy soft, obojętnie do czego, powinien charakteryzować się swoistą intuicyjną prostotą obsłógi, dla przeciętnego użytkownika PC coś takiego jak EAC jest jak złożenie silnika samochodowego przez piekarza. Wystarczy popatrzeć na inny soft, prosty, prowadzi "za rączke". Wiem że to dla profesjonalistów ale ja pamiętam jeszcze czasy kiedy najpierw przerabiałem audio na pliki wave a dopiero później za pomocą np. Audioactive Production Studio na mp3. To były czasy, później producenci zaczeli wyskakiwać z coraz to prostrzym i łatwym w obsłódze softem do ripowania, aż tu nagle EAC i zabawa w ustawienia.
pozdrawiam.
#18 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
rcobex - mam ponure wrazenie ze poprostu za malo wiesz zeby dobrze ustawic EAC - nie jest to program dla laikow - ani dla leni! w tooltipsach do kazdej opcji jest wyjasnione WSZSYSTKO trzeba tylko czytac - EAC to wyzsza liga niz audiograbber czy inne programy z kategorii 'idiotenn ripper'
pozatym EACa konfiguruje sie tylko raz - a potem tylko alt_f7 i masz obraz plyty ogolnie nie robisz wrazenia osoby ktora wlozyla wysilek w poznanie programu - raczej takiej ktora oczekuje niewiadomo jak wiele bez wysilku jedynym problemem w EACu jest offset - ze wzgledu na jego dosc magiczna istote i wieeeele roznych modeli nagrywarek - ale offset nie wplywa w stopniu wiekszym niz absolutnie marginalny na jakosc dzwieku konfiguracja eac'a swiezo po zainstalowaniu to nie wiecej niz 20 sekund - trzeba tylko raz przeczytac o co w tym biega, potem tylko naciska sie alt_f7 i alt_f4 zeby zamknac program... ps. nie obslógi tylko obslugi...
![]() |
#19 |
Roman Barbarzyńca
Data rejestracji: 01.09.2003
![]() ![]() ![]() |
racja - obsługa....
Dałem rade przy konfiguracji EAC, nie chodzi o to że jestem leniem. Ale wystarczy popatrzec na instrukcję zawartą na cdrinfo, można by śmiało 50 stron A4 wydrukować. Nawet Nero czy WinOnCD nie jest takim kombajnem, no może troche. Ale ile te programy potrafią ?
pozdrawiam.
#20 | |
-=MIXED CLAN=-
Data rejestracji: 19.09.2003
![]() ![]() |
Cytat:
pierwsze programem Nero CD-Speed tworze płytke do testu "Advanced DAE Quality Test" potem odpalam ten test i progs podaje offset napędu, pozostaje go tylko wpisać do EAC'a (zresztą eac tesz ma opcje do zbadania offsetu). Jeśli robie to źle to poprawcie mnie-ale ripy wykonane na teacu 40x+EAC są bez zarzutu... Ktoś ma może lepszy sposoob?? |
|
![]() |
![]() |
#21 |
![]() |
tia... wszystko jest pieknie do momentu w ktorym pomiary na roznych plytach pokazuja ci ten sam wynik - a niestety czesto tak nie jest - na cdfreaksach swojego czasu byl klub zalamanych psychicznie - 'offset - the truth is out there'
mam tego farta ze liteony zachowuja sie normalnie - ale jak zaczalem ustawiac offset do tdk cyclone 121032 i na 3 referencyjnych plytach dostalem 3 rozne wyniki to bylem bliski kopania w obudowe (plyty zdobywalem dwa tygodnie...) ps. offset nie ma ZADNEGO wplywu na jakosc dzwieku, jest to tylko i wylacznie pozycjonowanie startu odczytu - czas tego opoznienia jest ZNIKOMY, autor sam nie uzywa tej opcji, jesli nachodzi go ochota na ABSOLUTNIE idealna kopie to niweluje te np. o.4ms w cooledicie - offset powinien zostac zasloniety i dostepny po podaniu hasla - nie jest to cos czym powinni sobie zawracac glwoe normalni userzy [tak jak resampler w foobarze ![]() nero duzo umie? przyjzyj sie opcjom i zobaczysz ze praktycznie nie masz wplywu na to co on robi - predkosc, tryb, to i owo do nazw plikow - koniec EAC wnika glebiej - zreszta jak ktos jest laik to po co wlacza 'expert mode'? w domyslnych ustawieniach 4/5 opcji nie widac... 50 stron? chyba 5 - uwazam ze robisz z igly widly i tyle ![]()
![]() |
#22 | |
Bywalec
Data rejestracji: 20.09.2003
![]() |
Cytat:
![]() Po dorwaniu KProbe druga rzecza, jaka zrobilem bylo przetestowanie wszystkich moich tloczonych plyt audio. Najmniejsza wartoscia, jaka udalo mi sie uzyskac na jednej z nich po odczycie z czterokrotna predkoscia bylo C1avg=1.098 ,C1max=15. Z pozostalymi bylo tylko gorzej, a mowie o orginalnych tloczonych plytach audio (z hologramem, ksiazeczka i kupionych w EMPiK, MediaMarkt z haraczem na gnomow z ZAIKS). Najwieksza ilosc bledow C1 mialem przy sprawdzaniu swiezo zakupionych plyt BonJovi, druga z nich (Bounce) uzyskala srenio C1 na poziomie 20, maksymalne w okolicach 80 ![]() ![]() Jesli idzie o nagrywane u mnie plyty audio (kopie bezpieczenstwa) najlepsze wyniki uzyskuje przy paleniu x16 (przy x12 nieco gorzej, o x4 i x8 mozna zapomniec, szczegolnie przy Taiyo Yuden). No i najlepsze wyniki (powtarzam: wszystkie palone x16) przy odczycie x4 to: - Taiyo Yuden oznakowane x32 (VerbatimPastel, TDKReflexUltraX) C1avg=0.474 , C1max=14 - Prodisc oznakowane x48 (MemorexProf) C1avg=1.306 , C1max=18 - TDK oznakowane x48 (TDKSpeedX, TDKMetallic) C1avg=2.053 , C1max=17 Stad moje zdziwienie co do podanej przez Ciebie wartosci C1avg<0.1 . Zakladam, ze w KProbe w zakladce WriteStrategy>Setup w okienku ErrorValue masz wpisane 1. Jesli uzyskujesz wartosci odczytu na takim poziomie, to daj znac (please) na jakim sprzecie i jakich plytach (tloczonych/nagranych/producent). Co do wymiany sprzetu (jescze roczek na gwarancji) z powodu miksowania plyty opisanej w moim ostatnim poscie - to tylko jedna plyta i akurat ta zostala kupiona pod chmurka ![]() Testowalem moj egzemplorz LiteOn w nero CDSpeed, z nowym Biosem (1s07) na ForceASPI_1.8 w WIN ME, w ZaawansowanyTestJakosciDAE przy pomocy nagranej dla nigo plyty - 0 bledow, wszystko OK. Zatem do ripowania powinien sie nadawac (jest ciaglosc sciezki). Pewnie niedlugo sprawdze te plytke na innej nagrywarce, wowczas dam znac o skutkach. Dzieki za morze informacji, cos z tego skompiluje, pozdrawiam wszystkich (szczegolne podziekowania dla Zbieg12 i SidTheRat). ![]() P.S. Sid, jakbys o tym niskim poziomie bledow cos wiecej (sprzet:nagrywjacy i testujacy, plyty: tloczki/nagrywane) ucieszylbym sie szalenie. ^_^ ^_^ ^_^ |
|
![]() |
![]() |
#23 |
![]() |
jasne ze mialem takie wyniki - odczyt to litek 48246s, plyty nagrywalem albo nim albo yamaha 4416a lub hp writerem bodajze 9100 - mial 4x4x16
na plytach nashua (wtedy TY) mam TOTAL ~70 c1 - plyty maja po piec lat - ale to byly wg mnie najlepsze plyty jakie sie kiedykolwiek pojawily na rynku - a w polsce z powodow dosc dziwnych swego czasu byly to NAJTANSZE plyty! mam ich kolo 200 nagranych - kazda tak wyglada - plyty ideal... tdk metallic palone 12x na litku - avg 0.3, 0.4, pastele - bywalo mniej niz 0.1 litek 48s6 wybitnie lubi te plyty (a np. nie toleruje tych nowych speedx'ow - mam tam koszmary z gatunku 80 max, 5 avg...) sa tez niespodzianki z gatunku opowiesci niesamowitych garfielda - gdzie mam pojedyncze sztuki platinumow od TY, zlotego maxela ktore mimo lat (teraz juz trzech) trzymaja sie doskonale jestem w trakcie formatowania kompa z liteonem - ale po szczesliwym (mam nadzieje) postawieniu systemu postaram sie wrzucic jakis obrazek albo dwa
![]() |
#24 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() A testowales jakies orginalne audio tloczone ? O ile dobrze sie orientuje c1max do poziomu 200 jest dopuszczalne (rzekomo bez utraty jakosci). ![]() Ostatnio zmieniany przez edo : 25.09.2003 o godz. 00:25 |
|
![]() |
![]() |
#25 |
![]() |
teraz krotko - rano moze cos dopisze - tak testowalem - wypadaja dosc przecietnie - bywa ze oryginalny tlok wyglada sporo gorzej niz esperanza - taki po prostu bol
![]() i jeszcze cos - wyniki ktore podalem dotycza odczytu na max! na 8 czy 4x to mozna sobie... wniosek z tego jest jeden - albo litek od wersji 5 do 6 przeszedl kolosalna poprawe - albo ten twoj jest juz zasyfialy - bo avg 1 na 4x to jest hmm... wynik taki sobie - u mnie dysan palony 16x odczytywany maksem ma avg 1.14
![]() |
#26 |
![]() |
pare obrazkow
dysan palony litkiem @24x odczyt max taki sam dysan palony 16x odczyt tez max memorex od riteka palony tdk 121032 odczyt max i ta sama plyta odczyt 4x - jak widac roznica niewielka verb pastele pala sie roznie... raz tak: a raz tak: ![]() stare verbatimy tez niczego sobie podobnie jak tdk jak wroce to pojdzie ejszcze pod noz nashua ![]()
![]() |
#27 | |
![]() |
Cytat:
to ze w sporej czesci nagrywarek siedzi liteon to wiadomo - mozna podziwiac oblude producentow sprzedajacych 'marke' a nie towar - TDK cyclone kosztuje ok 20% wiecej niz liteon a jest identyczna (za wyjatkiem bajeranckiej niebieskiej tacki) a z metallicami to jest roznie - dostalem od kogos 10 speedx'ow - niby wszsytko ok: ritek, i tak dalej - ale pala sie zenujaco, wczesniejsza partia byla zdecydowanie lepsza, z metallicami bylo podobnie - plyty od tdk byly slabiutkie, ale te ritekowskie to klasa sama w sobie - nie sadze zeby pakowali w pudelka to samo, producent pewnie jest ten sam - ale linia juz nie...
![]() |
![]() |
#28 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Twoje wyniki przeszly moje najsmielsze oczekiwania. Pozazdroscic. Przypuszczam, ze cos zgrzyta u mnie na linii nagrywarka-Kprobe. Miarodajne rezultaty otrzymuje w przedziale predkosci testownia 4x-16x, przy 40x jest znosnie, ale po zaznaczeniu opcji max w okolicach 50-tej minuty robia sie nespodzianki, wyniki skacza w kosmos, na dole ekranu pojawia sie co chwila komunikat "SEEK ERROR AT (adres) JUMP TO (adres)", pojawiaja sie bledy C2 na plytach, na ktorych przy mniejszych predkosciach ich nie ma. He, nie ma ich nawet w tescie jakosci CD w NeroCDspeed (a sadzac po danych z tamtego wykresu predkosc przekracza x48 ). A jesli chodzi o jakosc wypalania: plytki wypalone u mnie sa porownywalnej jakosci z wypalonymi u znajomych (zdaje sie na Ricohu, na HP), przy testowaniu ich u mnie. Podejrzewam, ze Kprobe inaczej wspolpracuje z kazda kolejna generacja sprzetu. Moze takze gorsze sa wibracje w starszych napedach (nowe maja lepiej dopracowane mechanizmy). Ale to raczej nie jest dobre na powod do reklamacji. Dzieki za obrazki. ![]() Ostatnio zmieniany przez edo : 27.09.2003 o godz. 16:12 |
|
![]() |
![]() |
#29 |
![]() |
kprobe jest narowsity - jesli masz podejzenia ze wyniki wychodza ci dziwne - siegnij po cddoctora lub po wses - te dwa programy co prawda dzialaja z mniejsza iloscia nagrywarek i sa ogolnie mniej przyjazne dla usera - ale wyniki zawsze podaja dobre - kprobe czasem odbija - a karr nie zawsze wie czemu sie tak dzieje... zwlaszcza te 'no seek'... wiele osob sie skarzy ze ich wykresy maja dziury i nie wiedza dlaczego
![]() |
#30 |
Dobry Człowiek
Data rejestracji: 30.07.2002
![]() |
ja chciałem powiedzieć, że to dobra dyskusja, sporo się z niej dowiedziałem
Sid - mam do Ciebie pytanie - sporo było o konfiguracji EAC-a, a zważywszy na fakt, że mam podobnie jak ty LTR-48246S i Win 2000 chciałem spytać, czy jest możliwość wczytania Twojego profilu z EAC-a na mojej konfiguracji (oczywiście jeśli byłbyś na tyle dobry i go udostępnił)
|
|