![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.10.2002
![]() |
LiteON 40x12x48 W
Mam kłopot z tą nagrywarką. Bardzo często w Nero nie przechodzi weryfikacja nagrania. Myślałem, ze to wina płyt. Jednak ostatnio wypaliłem kilkadziesiąt płyt i przy okazji przetestowałem wiele różnych nośników. Testowałem prinko, esperanza, platinium, dysany, werbatim i inne o dziwnych nazwach. Nie były to próby jednostkowe. Na próbę przypadało co najmniej 5 płyt tego samego rodzaju. Najlepiej wypadły prinko. Przechodziły najwięcej weryfikacji po wypaleniu. Wypalałem filmy z szybkością x12. Szybkości x8 czy nawet x4 nic nowego nie wnosiły do sprawy. Wypalała tak samo źle (czytaj nie przechodziło weryfikacji w Nero). Tyle o próbach a teraz sprawa częściowo się wyjaśniła.
Ku mojemu zdziwieniu moje dvd poprawnie czytało te niby złe płyty. W końcu do weryfikacji użyłem Beyond Compare 2. Wszystkie "złe" płyty przeszły poprawną weryfikacje w samej nagrywarce. Jednak nagrywarka cięła się przy tej weryfikacji. Przeważnie przy 42% następuje totalne zacięcie a potem powoli rusza dalej. Wczoraj zrobiłem inny test - płyta która nie przeszła weryfikacji trafiła do ZIMNEJ nagrywarki. Trzy razy skopiowała dane na dysk bez najmniejszego zacięcia. Czwarty raz i - totalne zacięcie tej samej płyty. Dzisiaj rano ta płyta znowu została szybko skopiowana na twardziela. Wygląda to tak jakby nagrywarka z czasem działała coraz gorzej. Gdy ostygnie zaczyna odczytywać dane poprawnie. Laser czysty - przynajmniej teoretycznie gdyż czyściłem płytą czyszczącą. Nagrywara nowa więc rozebrać za bardzo jej nie mogę. Nagrywarka jest umieszcona pod "sufitem" kompa. Pod nią jest pusta wnęka. Pod pustą wnęką siedzi DVD. Koniec przynudzania i teraz pytanie: Co się dzieje? Co ewentualnie się przegrzewa? Może ktoś ma - miał podobny problem? Co mogę jeszcze zrobić zanim zaniosę ją do serwisu. Czy serwis przyjmie taką dziwną awarię?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|