![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 13.03.2003
![]() |
liteon 48/24/48 a 52/24/52 Pomocy!
Mam taka sprawe:
zamowilem nagrywarke liteon 48/24/48, a dzis sie dowiedzialem od faceta w sklepie ze tej wersji nie bedzie mial, moze na jutro przywiezc jedynie 52/24/52. I mam mu dac odpowiedz czy ja chce. Oczywiscie nie zalezy mi na tym ze jest troszke szybsza, niewazne jest tez dla mnie 15 zl roznicy w cenie. Chce tylko wiedziec czy ten 52 nie ejst czasem gorszy od 48? wiem ze firma chcac dogonic konkurencje, moze robic szybsze modele, nie zwazajac n ajakosc i paradoksalenie 52 moze byc gorszy niz 48. Czy tak jest w tym przypadku? Prosze, pomocy, co kupic? Brac jutro 52, czy szukac gdzie indziej 48? Dzieki |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
![]() |
aha: jeszcze maly szczegolik: na stronie cdrinfo przy recenzji tego 52 w sklad wersji box, nie pisze zeby wchodzil Nero.
Czyzy go tam nie bylo, czy zapomnieli dopisac? |
![]() |
![]() |
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Masz na mysli modele 48246S i 52246S. Powiem to tak - to jest ta sama nagrywarka. Jedyna roznica to bios ktory w modelu 48246S ogranicza zapis do predkosci x48. Jesli do modelu wolniejszego za pomoca programu MtkFlash wgralbys bios z szybszej nagrywarki to otrzymasz pelnowartosciowego LiteOn'a 52246S. Sam tego probowalem. Zreszta w odwrotna strone tez sie da (pomijajac meytoryczna celowosc takiego zabiegu). Reasumujac, oba modele to ta sama nagrywarka wyposazona w rozne biosy. Ale mozliwosci i jakosc sa identyczne, poza maksymalna predkoscia.
Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 17.03.2003 o godz. 13:23 |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
![]() |
ok, zamowilem 52,
nic mi nie poradziliscie, wiec teraz lepiej nikt nie mowi ze zle zrobilem, bo sie zalamę ![]() p.s. czytalem cos o DMA, w slowniku na cdrinfo sprawdzilem no i juz wiem, wow, dumny z siebie ejstem. Tylko jak to sie włącza^_^ mam procesor duron 800, wiec to raczej padło jak n aobecne standardy, lepiej go ominąć ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
ok, dzieki Sebastian.
tomoze bedzie nawet nowy bios i bedzie widzial plyty 870 ![]() raczej wątpie. ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Forumator
![]() |
W kazdej wersji LiteOn widzi plyty 870MB
|
![]() |
![]() |
#7 |
Forumator
![]() |
Acha, tak dla ścisłości. Pewnie usłyszysz o problemie overburningu ktorego powodem sa nowsze biosy. Ten problem ma zostac rozwiazany w najblizszym czasie w kolejnej, poprawionej wersji firmware'u. Ale nie powoduje on zadnych problemów z odczytem płyt 800 i 870 MB. Mam taka nagrywarke i pieknie czyta i pali takie nośniki.
|
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
no wlasnie o to mi chodzilo, mowiac o "widzeniu plyt 870".
pewnie mowie niescisle ale moja wiedza jest mierna. Wyczytalem juz wszystko na cdrinfo i na forum, ale to tylko teoria na sucho. Bedzie nagrywarka to bede kombinowal. Czyli liteon czyta plyty 870 mb, tylko zeby taka nagrac to musze ustawiac ten jakis overburning na 99 min i nagrywac w DAO cokolwiek to znaczy ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
![]() |
kupuje ta nagryware za 287 zl w wersji box.
w komputronik kosztuje 299, wiec mi sie oplaca. ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Forumator
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
![]() |
dzieki, dzieki
ach, nie ma to jak forum, wszystkiego sie mozna dowiedziec ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.01.2003
![]() |
No ja nie wiem czy to jednak dokaldnie to samo..ja u swojego 48246s wgralem BIOS z 52246s i naped zaczal sie zachowywac conajmniej "dziwnie".Na cztery nagrane plytki , poprawnie nie nagrala sie zadna(2 nagrane 52x ,jedna 48x i ejdna 40x).Naped zaczal potwornie trzeszczec , byly problemy z odczytem wczesniej nagranych plytek(pobilem record jak na jednej plytce czas wyszukiwania na pocztku plyty wyniosl 984ms)....po prostu tragedia.Wrocilem do starego BIOSU i wsio jest znowu ok.CO do 870...faktycznie Lite-On zle ja pali , a dokladniej nie potrafi ich zamknac (test na 10 870 Esperanza , wszystkie do kosza).Pali za to dobrze 800 i odczytal bez problemu 870 wypalona u kumpla na LG.
pozdrawiam |
![]() |
![]() |
|
|