Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.05.2003, 21:56   #1
warsov
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.05.2003
warsov w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy Liteon x52 to x48 z nowym biosem czy nie. POMOŻCIE co warto kupic 52 czy 48 ?

Witam wszystkich.
Jestem tutaj nowy wiec wybaczcie moze za to pytanie.

Otoz chce sobie kupic Liteon-a. Czytalem juz wiele postow na tym forum i uwazam ze jest to chyba odp sprzet i do wypalania muzy i danych i niedrogi.
Ale mam dylemat, moze cos wiecie na tem temat
Czy najnowszy litek x52 nie jest przypadkiem x48 tyle ze z nowszym biosem. Wiec czy warto kupic x52 ? czy jest sens?
A jesli tak to ktory mozed x52 ? aby mozna do niego pozniej bylo latwo wgrac bios wyzszy niz x52 jak sie pojawi.

Sorry za to pytanie byc moze nie tu go zadalem ale piszecie o biosach wiec uzanalem ze moze warto sprobowac?

Ostatnio zmieniany przez warsov : 20.05.2003 o godz. 22:05
warsov jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.05.2003, 22:04   #2
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
hm podobno 48 i 52 to te same bebechy, ale dziwne bo 48@52 ma gorszy odczyt na 52 niz orginalny 52.
W kazdym razie co wybierzesz nie bedzie wiekszej roznicy.
Poza tym dlaczego do ********* nie uzywasz WYSZUKIWARKI
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.05.2003, 22:07   #3
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
od konca
szanse na szybszy niz 52 model sa znikome - czytniki maja problem z CZYTANIEM z ta predkoscia (jakkolwiek by jej nie mierzyc) a czego oczeukujemy od biednych wypalarek... wiec o szybszych modelach bym radzil zapomniec

u liteonow poza speedem wazne sa tez literki na koncu nazwy kazdego modelu - sa trzy: 's', 'w', 'k' - o 'k' nic glebszego nie wiadomo, 'w' i 's' sa z grubsza identyczne - ale ze 's' jest chwalone to wlasnie 's' ci polecam

i to model 48x - tak zaby juz na pytanie odpowiedzec - sa to IDENTYCZNE modele, biosy wgywa sie wymiennie, bez zadnego problemu - choc poza poprawa 'bledu overburningu' [czytaj w starszych postach] i dodaniu obslugi nowych nosnikow (czasem bez znaczenia) to te nowe biosy wnosza tylko nowy numer
Stary 20.05.2003, 22:13   #4
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
też jakbym kupował Litka wybrałbym 48X "S" 8)

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.05.2003, 22:43   #5
warsov
Nowy na forum

MUzyka

Jeszcze jedno wiem ze LIteony nadaja sie do wypalania muzy ale czy robia to dobrze / chodzi o jakosc nagrania i odczyt w wiezach
SONY RXD7/ czy moze wybrac inny naped ktory oprocz wypalania danych lepiej sobie poradza z wypalaniem muzy/ oczywiscie w rozsadnej cenie.
Stary 20.05.2003, 22:45   #6
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
i to model 48x - tak zaby juz na pytanie odpowiedzec - sa to IDENTYCZNE modele, biosy wgywa sie wymiennie, bez zadnego problemu
pozwole sobie przytoczyc cytat CrazyLucas'a
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=21300
"przeflashowalem se swojego litka do 52246 ale nie mam zamiaru go tak zostawiac - odczyt x52 to za duzo dla jego maechaniki i optyki i na plytkach ktore x48 weryfikowal mi jako 100% ok teraz az zolto od bledow"
Wlasciciele orginalnych Litkow 52 nie skarza sie na takie dolegliwosci. Swoja droga to 30 zeta roznicy w cenie to nie tak malo. Tym bardziej ze jak model 52246S wchodzil na rynek to byl drozszy od 48 o jakies 100 zeta !
100 zeta za nic ? No nie wiem, nie bede sie upieral, ale dziwi mnie ten stan rzeczy.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.05.2003, 22:45   #7
Gorzala
Guru

Data rejestracji: 22.02.2003
Gorzala zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: MUzyka

Cytat:
warsov napisa***322;(a)
Jeszcze jedno wiem ze LIteony nadaja sie do wypalania muzy ale czy robia to dobrze / chodzi o jakosc nagrania i odczyt w wiezach
SONY RXD7/ czy moze wybrac inny naped ktory oprocz wypalania danych lepiej sobie poradza z wypalaniem muzy/ oczywiscie w rozsadnej cenie.
Yami CRW-F1..., ale nigdzie jej nie dostaniesz...
Gorzala jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.05.2003, 08:49   #8
warsov
Nowy na forum

No dobrze ale co polecacie cos optymalnego
Czyli cos do nagrywania danych i jednoczesnie dobre do nagrywania muzy o dobrej jakosci . Oczywiscie w przyzwoitej cenie?
Stary 21.05.2003, 09:18   #9
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
warsov napisa***322;(a)
No dobrze ale co polecacie cos optymalnego
Czyli cos do nagrywania danych i jednoczesnie dobre do nagrywania muzy o dobrej jakosci . Oczywiscie w przyzwoitej cenie?
Warsov!
Przecież ludzie Ci wszędzie piszą! Na forum jest tego pełnoo!
Ja osobiście używam LG48X teraz on jest już na prawde tani, ale Litka też gorąco polecam. Dobierz coś pod siebie!

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.05.2003, 09:45   #10
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na pytanie która Ci bardziej odpowiada musisz naprawdę odpowiedzieć sobie sam. Proponuję, żebyś przeczytał mój post sprzed jakiegoś czasu, w którym spróbowałem podsumować zalety i wady LG i Lite-On'a: Patrz tu! i dalsze wypowiedzi.

Post ten trochę się zezaktualizował od owego czasu: w najnowszycvh BIOSach do niektórych Lite-On'ów poprawiono już błąd testu overburningu, a w najnowszych BIOSach do napędów LG dodano możliwość zwiększenia prędkości odczytu płyt CD-R. Niektórzy twierdzą, że nowe LG nie tylko zapisują, ale i odczytują płyty 99 min. Niewątpliwym problemem napędów LG są kłopoty z uaktualnieniem BIOSu za pomocą dostarczanego przez LG programu - prawdopodobnie ma on wadę, która czasem ujawnia się w jakichś konfiguracjach (niestety, nie udało się jednoznacznie ustalić, w jakich) i albo nie rozpoznaje napędu prawidłowo i uniemożliwia upgrade, albo, co gorsza, pozostawia martwą nagrywarkę (na szczęście, o ile wiem, wszystkim "ofiarom" tego błędu udało się je potem "ożywić").

A jeśli chodzi o podkręcania Lite-On'a 48 do 52 to faktycznie, zwiększona prędkość odczytu pod koniec płyty odbija się to negatywnie na jakości odczytu: w teście Nero CD Speed / Scan disk pojawiają się żółte pola, zwłaszcza pod koniec płyty, które "znikają" po obniżeniu prędkości odczytu do 48x; czasem konieczne jest zejście aż do 40x (np. programem Nero Drive Speed). Nie wiem, czy problem ten występuje też u "prawdziwych" Lite-On'ów 52x. W każdym razie jako czytnik Lite-On sprawuje się trochę gorzej od LG.

Ostatnio zmieniany przez puch : 21.05.2003 o godz. 10:03
puch jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.05.2003, 10:15   #11
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
na cdfreaks twierdza ze 48 i 52s to te same fizycznie modele

jesli chodzi o odczyt to liteony maja jedna z najlepszych korekcji bledow jak powstala - na powaznych grupach zajmujacych sie muzyka akceptuje sie plyty zrzucone tylko liteonami - musze przyznac ze cos w tym chba jest - dostalem od znajomego 3 plyty rw - troszke juz stare i zuzyte - lg32x nie poradzil sobie z jedna z nich a reszte mielil - litek wciagnal je od reki..
Stary 21.05.2003, 10:22   #12
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:

na cdfreaks twierdza ze 48 i 52s to te same fizycznie modele

Możliwe, ale nie zdziwiłbym się, gdyby np. w fabryce testowano urządzenia na końcu linii produkcyjnej, i te z lepszymi parametrami szły jako 52x, a te z minimalnie gorszymi - jako 48.
Stary 21.05.2003, 11:29   #13
szperacz
Bywalec

Data rejestracji: 09.01.2003
szperacz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A jeśli chodzi o podkręcania Lite-On'a 48 do 52 to faktycznie, zwiększona prędkość odczytu pod koniec płyty odbija się to negatywnie na jakości odczytu: w teście Nero CD Speed / Scan disk pojawiają się żółte pola, zwłaszcza pod koniec płyty, które "znikają" po obniżeniu prędkości odczytu do 48x; czasem konieczne jest zejście aż do 40x (np. programem Nero Drive Speed). Nie wiem, czy problem ten występuje też u "prawdziwych" Lite-On'ów 52x.

Mam orginalną 52x bios 6S04 i musze przyznać że jest bardzo mało płyt które przechodzą test scandisk (Nero CD Speed) bez żółtego kwadracika Dopiero obniżenie szybkości odczyty do 40x pozwala w większości wypadków na bezbłędny odczyt. Nagrywam najczęście x12, x16. Płyty co do których niemam zastrzeżeń to TDK i większość Platinum.
szperacz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: