![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.07.2002
![]() |
LiteOn 48246S - jakie nośniki
Witam
Nie dawno stałem się posiadaczem w/wy nagrywarki. Jednak nie wiem z którymi płytami ona sobie najlepiej radzi. Dlatego proszę tych wszystkich, którzy posiadają taki model, aby podpowiedzieli jakie nośniki ta nagrywarka najlepiej pali
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Właściwie poradzi sobie z każdym. Oczywiście tańsze płyty, nawet jeśli są one oznaczone jako x48 nie polecam nagrywać ich z tak dużymi prędkościami. Ja dla pewności dla tanich nośników ograniczam prędkość do maksymalnie x16-x24. Producenci zazwyczaj na wyrost oznaczają takie nośniki i ja bym im nie ufał. To zresztą widać doskonale jeśli sprawdzi sie takie płyty jakimś programem do pomiaru błędów C1 i C2. Widać wtedy doskonale, że przy predkościach x40 i wyzszych poziom tych błędów jest już bardzo wysoki i trudny do zaakceptowania. Zdarza się nawet że takiej płyty nie da się poprawnie odczytać, a jeśli nawet jest to możliwe to układ korekcji błędów ma pełne ręce roboty. Osobiście spotkałem tylko kilka płyt które nagrane z prędkością x 48 czy nawet x52 zachowywały się bardzo dobrze. Wśród nich były niektóre Verbatimy i TDK (chyba d-viev i x-speed). Pewnie są jeszcze inne, ale ja bazuje na tych więc te moge Ci polecić. Wiele tańszych płyt też doskonale nada sie do wypalania ale moim zdaniem należy wtedy ograniczyć znacznie prędkość.
|
![]() |
![]() |
#3 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Oczywiście...najlepiej sobie radzi z tymi droższymi...
![]() Sam powinneś przetestować kilka rodzajów płytek, programami diagnostycznymi najlepiej na błędy C1,C2 ...i wybrać te najlepsze ![]()
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.04.2003
![]() |
kupuj esperanzy, tdk, verbatimy, dysany, intensso,
nie kupuj media-store, mediasonic, x-disc szczególnie economy
#5 | |
Registered
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
Cytat:
Nagrałem nawet kilka na x52 i nie ma problemów z błedami. A tak wogule to na markę płyty nie warto zabardzo patrzeć bo przeważnie liczy się tylko wywórnia. |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Uważaj - Lite-On'y mają układ Smart-Burn, który ma dobierać prędkość nagrania do rodzaju i jakości płyty, ale układ ten jest oceniany jako bardzo tolerancyjny (a w dodatku jeszcze można go wyłączyć), a zatem może on pozwolić na nagranie płyt przy zbyt dużej dla nich prędkości, i w efekcie będzie na nich dużo błędów, lub będą nieczytelne - albo nieczytelne w niektórych napędach.
Proponuję dobre, bardziej markowe płyty - ew. wypróbuj trochę tańszych płyt i sprawdź, które wytrzymują wysokie prędkości nagrania, tzn. są potem czytelne bez błędów i w różnych napędach. Ja sam generalnie nie kupuję tzw. tanich płyt - bo wychodzę z założenia, że moje dane są dla mnie znacznie więcej warte, niż te 50 czy 80 groszy, jakie mogę zaoszczędzić na płytce. |
![]() |
![]() |
#7 |
Forumator
![]() |
Pozwolę sobie nie całkiem zgodzić się z Feckiem.
Jeśli znana, wielka firma zamawia płytki u danego wytwórcy, to z pewnością narzuca mu swoje wymogi jakościowe, kontroli technicznej, itd., które wytwórca musi spełnić. Ten sam wytwórca może produkować na podobnej linii produkcyjnej i z podobnych materiałów bardzo podobne płyty na zlecenia mało znanej firmy handlowej, której zależy przede wszystkim na bardzo niskiej cenie. Dlatego też obniżane są kryteria doboru surowców, szersze są tolerancje w czasie produkcji, mniejsza część wyrobów jest odrzucana jako nieudana w czasie kontroli jakości (bo mniejsza część wyrobów jest jej w ogóle poddawana), itd. W ten sposób z tej samej wytwórni mogą wychodzić bardzo różne produkty. W efekcie fakt, że płytki dla firmy A produkowane są w wytwórni X, nie oznacza, że płytki te muszą być złe. Z drugiej strony, fakt, że płytki dla firmy B są również produkowane w wytwórni X, nie oznacza, że płytki firmy A i firmy B są podobnej jakości. |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
media story są napewno gorsze od esperanzy,
tu jest wykres kprobe media stora wypalonego 40x, a zaraz dodam wykres esperanzy
#9 |
Nowy na forum
![]() |
esperanza wypalona 40x
#10 |
Registered
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
Popieram że esperanzy są lepsze od media-storów.
A co do wytwórni to chodziło mi o to że w tańszych płytkach jest tak że raz kupimy płytki i wszystko jest z nimi ok a następnym razem gdy przyszła juz nowa dostawa od innego producenta połowa jest do wywalenia. Wystarczy pooglądać inne posty raz człowieczek powie że płyty xx są dobre a na to odpowie drugi że są do niczego. Dlaczego bo najprawdopodobniej mają płyty z innych wytwórni. |
![]() |
![]() |
#11 |
Forumator
![]() |
Różne wytwórnie pod jedną marką to jedna sprawa; ale tanie wyroby - pod tą samą nazwą - od jednego wytwórcy też mogą różnić się zależnie od serii czy nawet w tej samej partii: obniżenie kosztów produkcji uzyskuje się nie tylko niższymi kosztami surowców, ale także większymi tolerancjami w procesie produkcji, mniej rygorystyczną kontrolą jakości (do sprzedaży idą płytki, które kto inny odrzuciłby i koszt wytworzenia odrzuconych płytek wybrakowanych musiałby wejść w cenę tych dobrych), albo też bardziej wyrywkową kontrolą jakości - w ten sposób płytki z różnych partii czy wręcz z jednej partii mogą znacznie różnić się między sobą.
Ostatnio zmieniany przez puch : 10.04.2003 o godz. 19:04 |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() |
Odpowiadając bezpośrednio na pytanie autora topicu:
Plextor i cokolwiek produkcji Taiyo Yuden. Te płyty Liteony lubią najbardziej. Poza tym, z dobrych ładnie wypalać się powinny również TDK od TDK lub Riteka. Od Verbatimów trzymaj się z daleka, jeśli nie będą z Taiwanu lub Japonii - reszta jest dużo niższej jakości. ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Zostało mi sporo starych tdk D-view tych co jeszcze byly 16X w slimach - i musze przyznac ze co prawda wolno sie nagrywaja ale spoko mozna im powierzyc nawet wazne dane. Pozatym, na starych dobrych zlotych samsungach tez sie dobrze pali (ale tez wolno). Z bardziej wspolczesnych plyt to zjada spokojnie espery black (nawet jej one chyba na zdrowie wychodza
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.04.2003
![]() |
platinum
hej - pytanko - czy plytki platinum sa bardzo tragiczne??
ostatnio okazało sie ze czesc mojego stuffu nagranego na tych nosnikach jest poprostu nieczytelna. niektore plyty czytaja sie bedzproblemowo, a innych w ogole nie da sie odczytac (i chodzi to u nosniki z jednej partii). troszke mnie to wk.... nagrywam na lite-on LTR-40125 S |
![]() |
![]() |
#15 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
platinum jest spox, ale za ta cene lepiej kupic co innego (np. esperanza black)
|
![]() |
![]() |
|
|