![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 29.03.2004
![]() |
![]()
Mam nagrywarkę Liteon 52327S i mam od pewneog czasu z nią duży problem. A mianowicie, jak nagrywam płytę CDR np. Esperanza i dam większą prędkość zapisu aniżeli 32x (kiedyś mogłem nagrywac płyty Esperanza prędkością 52x i nie było problemu z jej przkopiowaniem) płyta nadaje się do wyrzucenia gdyż nie idzie przkopiować na dysk zawartości płyty, a jak się robi obraz w Alcoholu to wywala że na płycie jest pełno błędów. Prubowalem nagrywać też na innych płytach m.in na TDK i jest to samo jak przekrocze magiczny próg 32x i nagram np. 40x to płyta do wyrzucenia. Zaktualizowałem frimware do najnowszej wersji nic nie pomogło, instalacja ASPI równiż nie pomogła. Czyżby w moim LiteONek coś się zepsuło ?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Używam najnowszej werjsi NERO i mam Widnows XP Professional SP1 PL
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
sprawdz czy masz wlaczone DMA
#3 |
Bywalec
![]() |
A jak to sprawdzić czy jest włonczone to DMA
![]()
#4 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Panel Ster. > System > zakl. Sprzet > Menedzer urz. > Kontrolery IDE... no i tu wl. podstawowego jak i pomocniczego kanalu IDE (zakl. Zaawansowane)
![]()
#5 |
Bywalec
![]() |
Sprawdziłem czy DMa jest włonczone
DMA było i jest włonczone Nie ma pomysłu dlaczego jak nagram wyższa prędkością niz 32x na nawet jalepszych nosnikach takich jak TDK to płytka do wywalenia ![]()
#6 | |
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Cytat:
Pozdrawiam. |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
No a na jaka markę płyt sie przerzucić skoro na TDK mój LiteOn przy wyższych prędkościach powyżej 32x też se nie radzi ?
#8 |
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
Spróbuj tak.
Ver. 1.1 Usuń : Nero, Stery do płyty głównej 1. Odinstaluj ASPI 2. Zainstaluj najnowsze stery do płyty głównej 3. Zainstaluj najnowszą wersje Nero 6 4. Usuń kanały IDE (Wszystkie) 5. Zainstaluj ASPI (Force ASPI z cdrinfo.pl) .............. Jeżeli nie pomoże Zmien BIOS na QS0C. .............. Jeżeli nie pomoże Spróbuj podpiąć nagrywarke jako Master na osobnej taśmie. (Odłącz DVD !) ............... Jeżeli nie pomoże Sprawdz u kogoś innego .............. Jeżeli nie pomoże Do serwisu ![]()
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y Ostatnio zmieniany przez Piterniel : 29.03.2004 o godz. 21:17 |
![]() |
![]() |
#9 |
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() |
Piterniel
jakiego GUIDE'a strzeliłeś ![]() miałem napisać sam ale skoro mnie wyprzedziałeś to nie będę negował twojego wkładu pracy ![]() PS czasami jak nie pomoże to możesz gdzieś tam w srodku rzucić format C: i/lub zmiane systemu operacyjnego na nowy (z braku laku polecam XP :zeby: )
ghost_mode (at) wp . pl ![]() Ostatnio zmieniany przez Ghost_mode : 29.03.2004 o godz. 21:03 |
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
![]() |
Formata to ja strzelałem i to nie raz, teraz aktualnie mój system ma jeden dzień. To po pierwsze, ASPI nie ma zainstalowane w tej chwili ale zanim zrobiłem formata to było zainstalowane i ten sam problem był. Stery mam najnowsze nawet bios od płyty głównej aktualniłem. po za tym na biosie QS0C tez jest ten problem bo najperw miałem bios Q09 czy jakoś tak potem aktualniłem do QS0C a na koniec do tego najnowszego na każdym był ten sam problem, poza tym nagrywarka jest podpięta na masters ale obok jes niej jest czytnik DVD. Sprawdzić nie ma u kogo. A jak dam do servisu to miesiąc nagrywarki mieć nie będę bo kupiłem ją w TPC a tma miesiac sie czeka zanim naprawią lub nową dadzą
![]()
#11 |
Cichy mod
![]() ![]() |
Nie opowiadam nam tu co robiłes tylko zrób jak ci napisałem. OK?
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
![]() |
No ale ten problem ma od miesiąca to chyba format tu nic nie zmeni skoro wczoraj format był robiony i dale problem jest.
Spróbuję podłonczyc samotnie nagrywarkę może to pomoże, jak pomoże to dam znać, a jak nie to też dam znać
Więcej na forum mni nie zobaczycie świętujcie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez sejfer : 29.03.2004 o godz. 21:53 |
![]() |
![]() |
#13 |
Cichy mod
![]() ![]() |
Format formatem i tak ciągle możesz ten sam błąd robić. Zrób jak napisałem i powiedz ! co wyszło. POKOLEI
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
![]() |
![]() |
#14 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 11.11.2001
![]() |
u mnie od ok kilku tygodni jest "podobny " problem z 52327s....Od jakiegos czasu podczas wlaczania kompa slysze dziwne dzwieki wydobywajace sie z CDRW (kilka stukniec -dosc glosnych) ...Od momentu pojawienia sie tych "stukniec"
![]() Myslalem ,ze to wina nosnikow (Dysan) - dlatego zwlekalem z serwisem..ale kilka dni temu kumpel kupil identyczna wypalarke - , ktora nie miala zadnych problemow z dysanami 52x i podczas nagrywania nie byla glosna ![]() Tak wiec lec do serwisu -ja lece dzis ( to juz moj 2 liteon 52327s ktory idzie do serwisu -pierwszy nie wypalil nawet jednej CDR ;P ) pozdr |
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.04.2003
![]() |
A ja myślę, że to wina płyt. Miałem identyczny problem Z Esperanzami x52.
Powyżej prędkości wypalania x32 wywalało mi same błędy na płycie. Po zmianie nośników na inne problem przestał istnieć. |
![]() |
![]() |
|
|