Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.04.2002, 00:55   #1
xlukas18
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 01.09.2001
xlukas18 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LITEON - który?

Moze ktos wie czy LITEON 40x lamie SD 2.51 ? Na cdrinfo.pl napisali ze NIE (
Czy model LTR-24103S mozna przerobic na wersje 32x tylko poprzez zmiane biosu czy cos jeszcze ...? Czy taka przerobiona 32x bedzie kopiowala SD 2.51 ?

Bardzo bym prosil o pomoc. Mam LITEON 24x a cos sie popsulo (nagrane plyty sa pod koniec sabo odczytywane) i oddaje go do serwisu. Chce zeby mi wymienili na nowego LITEON'a a nie wiem na ktorego: 24x, 24x(S), 32x, czy 40x. Musi kopiowac SD 2.51.

Z gory dziekuje za pomoc.
xlukas18 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.04.2002, 00:59   #2
cz
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 03.03.2002
cz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
z tym lamaniem to jest tak, ze jak masz Clone to i tak skopiujesz
a modele "lamiace sd2" po porostu zczytuja go bez zastosowania specjalnych programow typu Clone
wez szybszego
chociaz x24 tez jest niezla (tak, ta lamiaca sama z siebie ;D )
cz jest offline  
Stary 04.04.2002, 13:47   #3
AbrahaM
Team Member

Data rejestracji: 28.03.2002
AbrahaM zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
xlukas18 (02-04-2002 00:55):
Moze ktos wie czy LITEON 40x lamie SD 2.51 ? Na cdrinfo.pl napisali ze NIE (
Czy model LTR-24103S mozna przerobic na wersje 32x tylko poprzez zmiane biosu czy cos jeszcze ...? Czy taka przerobiona 32x bedzie kopiowala SD 2.51 ?

Bardzo bym prosil o pomoc. Mam LITEON 24x a cos sie popsulo (nagrane plyty sa pod koniec sabo odczytywane) i oddaje go do serwisu. Chce zeby mi wymienili na nowego LITEON'a a nie wiem na ktorego: 24x, 24x(S), 32x, czy 40x. Musi kopiowac SD 2.51.

Z gory dziekuje za pomoc.
No coz... radzilbym ci przede wszystkim poczekac na testy 40ki (przewidywany czas ich publikacji to 7 kwietnia). To ze tam pisze ze nie wspiera to moze byc blad, zauwaz ze w innym polu jest brak danych. Ja sklaniam sie ku temu ze w obu powinno byc brak danych...

Generalnie sytuacja wyglada tak, LiteOn:
24x: kopiuje i nagrywa idealnie (choc _podobno_ wersja S ma problemy z CloneCD)
32x: nie obsluguje plyt 99min/870mb, jako ze uzywa tego samego ukladu co 24 w wersji S to zastrzenie dot. CloneCD moze byc w mocy
40x: z testow innych witryn wynika ze dziala ok, i obsluguje "99"ki - ale ja bym czekal na wynik testow na www.cdrinfo.pl.
AbrahaM jest offline  
Stary 04.04.2002, 16:18   #4
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
xlukas18 - trochę Cię moi przedmówcy kręcą.
Aktualnie posiadam LTR24103S zakupiony w box (mała kasa 400 zet) i powiem Ci, że bez problemów radzi sobie z odczytem błędnych sektorów (po ominięciu takiego obszaru przyspiesza jak należy), korekcją EFM itp.
Tak więc niestraszne mu są Securomy, safedyski i laserlocki zarówno w odczycie jak i zapisie.
Nie stwierdziłem ŻADNYCH problemów z Clonem - opcje są dostępne, prędkości zapisu i odczytu są dostępne i przychylam się do jego opisu zamieszczonego na CDRInfo (od wersji 24102B różni go typ czipa).
Przetestowałem zapisy i odczyty na różnych prędkościach i wcale nie ma problemu z ograniczaniem prędkości odczytu dla SD2 czy securoma, nie mówiąc już o laserlocku (np. z Hugo trop. wyspa zrobił w kilka, może 10 minut)
Do Wiona 5 zastosowałem nowe unidrivery z roxio/cequadrata. Mam dostępne prędkości (zapis) 6,8,12,16,20,24) Wystarczy. Muzykę z cdtextem zapisze.
Kopię RAW robi.
Działa bez problemu w EACu, ładnie robi tam testy długości zapisu (overburningu). Dostępne prędkości od x8 w górę. Muszę jeszcze zrobić testy odczytu porysowanych płyt w EACu ale mam nadzieję że wszystko będzie OK.
Zgłupiał mi Easy CD Creator, ale go nie przeinstalowywałem (a pewnie trzeba) i nie widzi nagrywarki (no to go ola...).
Dostałem z nagrywarką Nero 5.5.6 cośtam. Jeszcze nie miałem czasu testować.
Wypala i odczytuje poprawnie długie płyty - żadnych zacięć - w Wionie x6 nagrał 95 minut muzyki na Parocie 870 w 16 min. Mnie to zadowala. Muzyka ta jest odtwarzana spoko w moim sprzęcie audio (a już nie najnowszy)
Tracki audio zrzuca zaje... (w końcu to UDMA a nie pio4) np x24 , aż za szybko więc chyba do zrzutu używać należy Feurio lub EAC, a nie EasyCDExtractor.
O, jeszcze muszę sprawdzić w Feurio!
Tacka jeździ miękko, napęd nie grzeje się, chyba jest OK.
Nie interesuje mnie na razie jego przyspieszanie do 32x. Nie jest mi to potrzebne.
Jak będziesz miał jakieś pytania jeszcze to odpowiem co będę wiedział. Ja nie testowałem osobiście 32 i 40. Nie mogę wszystkich wypożyczać
Pozdro

cz - co Ty powiesz? To spróbuj "złamać" (albo wykonać działającą na INNYCH napędach płytkę zabezpieczoną SD2 jakimś) na nagrywarce np LG-CED8120B, PLEXTOR W-1210TA, albo takich które nie obsługują RAW-DAO96 i (lub) korekcji EFM.
SAM Clone nie wystarczy.
Tak samo spróbuj skopiować Laserlocka, jeśli nagra będzie potrzebowała 20 godz. pracy na stworzenie obrazu (w zależności od liczby błędnych sektorów).
Pedros jest offline  
Stary 04.04.2002, 22:55   #5
Pedros
Second variety

Jeszcze dodam - w Wionie proponuje prędkości po wczytaniu nośnika EMTEC CDRW HiSpeed (x10) 3x,4x,6x,8x,10x. Przy okazji nadpaliłem płytkę o 10 MB . I przeszło. I działało.

Pozdro

PS. Przepraszam - przetestowałem i się poprawiłem coby nikogo nie wprowadzać w błąd.
Pedros jest offline  
Stary 05.04.2002, 08:01   #6
@r2r
Bywalec

Data rejestracji: 04.12.2001
@r2r w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
gdzie można kupić taki model 24103S i za ile ?
@r2r jest offline  
Stary 05.04.2002, 08:52   #7
Pedros
Second variety

Był na www.abe.pl
A teraz nie widzę, naet tu nie ma:
http://www.direct.sales.pl/listabp.asp?master=26&fl=&grupaid=51&producent=LIT EON&op=&img=&so=

Ja kupiłem w zaprzyjaźnionym sklepiku za 405 zet. Muszę ich spytać
skąd oni go przywieźli.
Pozdro
Pedros jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: