Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   LiteOn i nagrywanie Audio - MAM PROBLEM (https://forum.cdrinfo.pl/f2/liteon-nagrywanie-audio-mam-problem-20219/)

paput2000 22.04.2003 13:52

Cytat:

Romanow napisa***322;(a)
Serdeczne dzięki za porady sprubuję się przestawić na inne nośniki, ale nagrałem juz kilkadziesiak płytek na tych nośnikach co teraz (Platinum) i do niedawna wszystkie chodziły bez problemu. Zapewne to zbieg okolicznosci ale problemy pojawiły się po instalacji NERO 5.5.10.15a. Sprawdzę inne nośniki. Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi.
Platinum to też nie znaczy tylko Platinum - w ramach jednej marki mogą się zdarzyć nośniki wyprodukowane przez różnych producentów.
Jezeli jednak uzywałeś płytek od jednego producenta to faktycznie w tym przypadku wskazane i logiczne byłoby użycie innego programu do nagrywania np. Feurio chociaż przesłanek teoretycznie nie widać.

Romanow 22.04.2003 12:26

Serdeczne dzięki za porady sprubuję się przestawić na inne nośniki, ale nagrałem juz kilkadziesiak płytek na tych nośnikach co teraz (Platinum) i do niedawna wszystkie chodziły bez problemu. Zapewne to zbieg okolicznosci ale problemy pojawiły się po instalacji NERO 5.5.10.15a. Sprawdzę inne nośniki. Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi.

paput2000 22.04.2003 12:20

Re: LiteOn i nagrywanie Audio - MAM PROBLEM

Problem raczej leży po stronie sprzętu lub płytek które używasz.
Twoja Yamacha może mieć w wysublimowany sposób ustawiony układ optyczny, a co za tym idzie może mieć problemy z odczytem płyt CD-R które wymagają silniej skalibrowanego lasera. Wina może leżeć po stronie uszkodzonej nagrywarki, ale to raczej odpada - Twój Philips przecież bez problemu czyta płytki.
Ostatnim powodem mogą być płytki, jeżeli nagrywałeś na jednym typie to spróbuj zmienić na inne (Verbatimy Pastele, czarne Dysany lub Esperanzy lub inne markowe). Z praktyki wiem iż stacjonarne odtwarzacze i do tego te droższe potrafią grymasić w zależności jakiego nośnika się użyło.

para 22.04.2003 12:09

Re: LiteOn i nagrywanie Audio - MAM PROBLEM

Cytat:

Romanow napisa***322;(a)
Witam wszystkich !!!
Jestem posiadaczem LiteOn'a 52246S. Nagrywam płytki Audio w programie NERO (ver. 5.5.10.20). I ostatnio pojawił mi się problem z odtwarzaniem nagranych płyt na stacjonarnym odtwarzaczu Yamaha CDX-596.Nagrywam x4 i problem nie znika. Przeważnie od 4 utworku losowo płytka zaczyna "przeskakiwać". Czyściłem laserek w odtwarzaczu. Dodam, że na starusieńkim Philipsie ta sama płytka nie "skacze". Nie wiem czy to wina wypalarki czy softu.

To raczej wina Yamahy CDX-596, a nie LiteOna czy oprogramowania.
Wypróbuj inne nośniki, to często pomaga.

Pozdrawiam

Romanow 22.04.2003 12:06

LiteOn i nagrywanie Audio - MAM PROBLEM

Witam wszystkich !!!
Jestem posiadaczem LiteOn'a 52246S. Nagrywam płytki Audio w programie NERO (ver. 5.5.10.20). I ostatnio pojawił mi się problem z odtwarzaniem nagranych płyt na stacjonarnym odtwarzaczu Yamaha CDX-596.Nagrywam x4 i problem nie znika. Przeważnie od 4 utworku losowo płytka zaczyna "przeskakiwać". Czyściłem laserek w odtwarzaczu. Dodam, że na starusieńkim Philipsie ta sama płytka nie "skacze". Nie wiem czy to wina wypalarki czy softu. Chciałem przetestować Fuerio, który niektórzy polecają ale nie moge znaleźć polskich pliczków do niego. Widziałem, że są w zbiorach CDinfo ale nie mogę ich ściągnąć.

Z góry dziękuję za podpowiedzi jak rozwiązac problem.

Pozdrawiam wszystkich
Moj mailik

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:24.