![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.06.2003
![]() |
Liteon i windows98 - problem
Mam taki problem: kupiłem nagrywarke liteon 52/24/52, posiadam windows 98 i zainstalowane nero z pudełka nagrywarki. Problem polega na tym iż każdą płytę program nagrywa mi w ok 10min nawet gdy nagrywam z największą prędkością, poza tym pasek stanu bufora odczytu danych i bufora nagrywarki wariują (zmieniają się w dość szybkim tępie od 0% do 100%), na dodatek kontrolka na nagrywarce czasami zapala się na pomarańczowo. Dlaczego nie moge nagrywać szybciej, nawet zwykłe kopiowanie płyty na dysk twardy zajmuje dość dużo czasu. Posiadam dość starą płyte główną z procesorem Celeron 300A, dysk twardy Seagate 20GB. Słyszałem, że to normalne w win98, ale nawet próbowałem w win2000 i było podobnie z tym że płytka wypalała się w 4minuty przy prędkości 40x. Bardzo prosze o pomoc, może mam coś nie tak skonfigurowane w windowsie, możę w nero choć CloneCD zachowuje się niemal identycznie, czy istnieje jakieś rozwiązanie abym mógł szybciej nagrywać płytki...
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 22.02.2003
![]() |
DMA wlaczone?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
mam włączone DMA, żadnej różnicy bo wcześniej miałem bez
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
![]() |
Napisz moze jak masz napedy podpiete...
A plyta jaki ma chipstet? Intel, Via? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
płyta dokładnie nie wiem chyba ALi, z napędów to tylko dysk twardy Seagate 20GB
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
dysk twardy jako master na IDE0 a na IDE1 nagrywarka chyba jako secondary slave
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Guru
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
A ta płyta nie jest czasem na chipsecie BXCel (nie mylić z BX Intela) ? Bo jak tak to masz powazne problemy. Ten chipset ma fatalną obsluge kontrolerów IDE.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
To sa chyba jednak jakies historie z DMA - napewno masz powlaczane na dysku i nagrywarce ? Jezeli nadal tak i nic nie pomaga to wywal z menadzera urzadzen nagrywarke i niech ja jeszcze raz wykryje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
Witam. na twoim miejscu sprawdzilbym:
1. kontorlery 2. przepial na PM dyska a na SM nagryware (mozesz tez pokombinowac) 3. sprawdzil tasmy do IDE 4. zdefragmentowal dysk 5. powylaczal wszystkie niepotrzebne progrmay np. antywirusy - i sprawdzil 6 przeszedl sie z nagywar do innego kompa (lub poszedl do serwisu - jak nic nie zadziala).
![]() |
#11 |
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Na tym sprzęcie nie nagrywaj szybciej niż x16 i koniecznie powyłączaj przed nagrywaniem wszystkie programy pracujące w tle.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
przy sprawdzaniu napędu programem Nero CDspeed otrzymuje takie dane: max transfer 18x, Burst rate 3MB/s, transfer nie rośnie poza 18x - czy to aby nie sprzęt (płyta, dysk)? poza tym rzeczywiście to nie mam włączone DMA - zaznaczam w windowsie dma a po restarcie jest odznaczone - o co tu chodzi, czy źle zainstalowany win, w przypadku twardego dysku tak samo sie samo odznacza po restarcie....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.09.2002
![]() |
Cytat:
Ja mam Celerona 375A PM: Fujitsu 1,1GB PS: Seagate U6 40GB SM: LITE ON LTR-32123S SS: LITE ON LTR-24102B i przy nagrywaniu tylko na jednej nagrywarce z v=32x wszystko chodzi bez problemu - można spoko net przeglądać i inne rzeczy mało obciążąjące procesor robić, słowem normalnie działać. nagrywałem też na dwóch (!) nagrywarkach jednocześnie dwie różne płyty z 16x i komp nieźle mulił ale bufory nie spadały |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Mój żółw,Hellsing,LG FAN
Data rejestracji: 19.05.2003
![]() |
Ja radziłbym C:\format. Ale taki prawdziwy a nie reinstalacja.
_________________________ Powered By: Intel Pentium III 633E Mhz, 128 Ram, k graf intel i82810 32 MB(zintegrowana), k dźw AC 97 (zintegr), pł gł procomp i810, CD-Rom 50x, LG GCE8400B, Maxtor 40 GB i Windows 98 se |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() ... No wiec jezeli Ci sie odlacza DMA po resecie to mamy winnego. Powywalaj te kanaly i zobacz jak bedzie przy ponownym wczytaniu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|