Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.10.2003, 14:32   #1
Gajos
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.10.2003
Gajos w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LTR 52327S i nagrywanie obrazow...

Mam ta nagrywarke i wszystko w niej dziala, tzn. przegrywa plyty w locie, tworzy obrazy, ale za cholere nie chce nagrywac obrazow na plyte...
Probowalem z plikami *.cue w Nero i w Alcoholu120%, z *.ccd w CloneCD i wszedzie dupa, wywalal blad, ze nie moze nagrac...
Nie wiem tylko czy ja cos spierniczylem, czy cos jest nie tak z nagrywara

To co jej zrobilem to:
- sciagnalem bios ze strony lite-ona (wersja QS04), sflashowalem, ale wywalil na koncu blad: "Unable to flash firmware... bla bla" (komp sie nie restartnal, nie wiem czy powinien , ale potem i tak wszystkie programy wykrywaly bios jako QS04... Problem w tym, ze nie sprawdzalem czy przed updatem biosa nagrywal te obrazy poprawnie... mozliwe, ze po prostu zwalilem update biosa...

- potem sciagnalem sterowniki ASPI, ale ich zainstalowanie nic nie pomoglo

- sciagnalem wiec nowszy bios z waszej strony (QS09), ale jego instalacja przebiegla identycznie jak w przypadku QS04, wiec chyba zle?
Co ciekawe Alcohol po instalacji tego nowego biosu przestal wykrywac ASPI (nawet po jego odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu... no ale to juz chyba inna bajka).
W kazdym razie co by sie nie dzialo nadal nie chce mi nagrywac tych obrazow, macie jakies rady co zrobic zeby to dzialalo??
Gajos jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.10.2003, 14:40   #2
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Re: LTR 52327S i nagrywanie obrazow...

Cytat:
Gajos napisa***322;(a)
- sciagnalem wiec nowszy bios z waszej strony (QS09), ale jego instalacja przebiegla identycznie jak w przypadku QS04, wiec chyba zle?
Podczas flashowania należy wyłączyć DMA. Przy flashowaniu napędów pod koniec pasek (stanu) staje, ale to nie oznacza, że aktualizacja jest ukończona!!! Program sam pokaże komunikat o ukończeniu pracy. A jak było w twoim przypadku
A co do obrazu to musisz wybrać metodę Disc-At-Once/96 oraz zamknąć CD.
SEBAW jest offline  
Stary 20.10.2003, 14:43   #3
Sprezyn
Pilot oblatywacz

Data rejestracji: 12.05.2002
Sprezyn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
nie wiem czym flashowales ale moze sprobuj mktwinflash.
U mnie sie udalo nawt bez wylaczania DMA i odpinania DVD
Do zassania w Sobala podwieszonym na gorze
Stary 20.10.2003, 15:29   #4
Gajos
Nowy na forum

Re: Re: LTR 52327S i nagrywanie obrazow...

Cytat:
SEBAwl napisa***322;(a)
Podczas flashowania należy wyłączyć DMA. Przy flashowaniu napędów pod koniec pasek (stanu) staje, ale to nie oznacza, że aktualizacja jest ukończona!!! Program sam pokaże komunikat o ukończeniu pracy. A jak było w twoim przypadku
A co do obrazu to musisz wybrać metodę Disc-At-Once/96 oraz zamknąć CD.
Tzn. mam wylaczyc DMA dla nagrywarki? Mam WindowsXP i nie mam tam takiej mozliwosci, ale wylaczylem ultraDMA dla nagrywary spod biosu (dla cd-romu i dyskow zostawilem) i bylo dokladnie to samo przy flashowaniu... tzn. dochodzi do 100% i potem wyskakuje okienko z bledem:
"Unable to flash firmware. Please conntact with your vendor", zamykam to okno i jest napisane flash failed (co nie zmienia faktu, ze bios jest wykrywany dobrze jako QS09).
Jesli chodzi o sprzet, to mam tez cd-rom lite-ona, dysk caviara 80gb, plyte: epox 8rda3l i athlonaXP 2500+, 2x256 ramu...

Co do mktwinflash to nie mam pojecia co to jest i czym to sie je
Gajos jest offline  
Stary 20.10.2003, 19:21   #5
Gajos
Nowy na forum

Podsumowujac:
1. Flashowalem najpierw plikami *.exe ze strony producenta, efekt byl jak opisany wyzej.
2. Flashowalem "Flash Utility for LiteOn-made Drives" z plikiem bin, tak samo G... z tego wyniklo.
3. W MtkWinFlash nie jestem w stanie wybrac Target Drive (nie ma zadnych dostepnych, rozwijalnych opcji...) i nie wiem jak niby mam wybrac: Direct IDE Port Mode, nigdzie nie ma takiej mozliwosci...

Jednym slowem jedna wielka poopa, tylko dlaczego wszystkie inne funkcje ta nagrywarka spelnia, tylko nie chce tych cholernych obrazow nagrywac...

Ostatnio zmieniany przez Gajos : 20.10.2003 o godz. 19:24
Gajos jest offline  
Stary 21.10.2003, 11:10   #6
Gajos
Nowy na forum

Dobra, doszedlem w czym problem...
Okazalo sie, ze po odpieciu cd-romu, nagrywarka zaczela normalnie nagrywac...
Pytanie teraz jak zrobic zeby to dzialalo i z cd-romem
Podpiete mialem:
dysk na 1 kanale ide
nagrywarke (secondary master) i cd-rom (secondary slave) na 2 kanale ide.
Jak teraz zrobic? Dysk i cd-rom dac na 1 kanal pewnie? Jak Wy macie?
Gajos jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: