Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.11.2004, 12:21   #1
edo
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.09.2003
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 43
edo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ltr52327s przeflashowane

Mam mały problem. Posiadam nagrywarkę LiteOn ltr52327s, pobawiłem się w zmianę biosu na starszy no i kicha: nagrywarka cały czas świeci na czerwono, przy restarcie systemu mruga na przemian czerwono/pomarańczowo. Orginalnie miałem bios QS58, przy pomocy Flash Utility for LiteOn Made Drives wgrałem bios QS54 wzięty z przyczepionego na forum tematu, system przestał rozpoznawac nagrywarkę. Wziąłem się za ratowanie przy pomocy MtkWinFlash i biosu QS57 z tego samego źródła. Nagrywarka w efekcie zaczęła świeci czerwoną diodą. No to potraktowałem ją na koniec biosem QS58 ze strony Liteona. Sflashowała się bez problemu, ale dioda dalej świeci.
Nie wiem, co zrobiłem źle. Może biosy nie pasują do mojej nagrywarki, wydaje mi się, że moja jest bez Eepromu (orginalny bios QS55@QS58). MtkWinFlash odmawia teraz wgrania jakiegokolwiek biosu - wyskakuje błąd: fail to identify the flash type.
Proszę o pomoc!

Ostatnio zmieniany przez edo : 03.11.2004 o godz. 13:04
edo jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.11.2004, 14:31   #2
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Maciej
 
Data rejestracji: 31.12.2002
Lokalizacja: PL
Posty: 7,664
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Spróbuj pod czystym Dosem programem MTKflash z parametrem /m ..musisz mieć biosa w postaci .bin.

więcej...
http://dhc014.rpc1.org/howto.htm#mtkflash
lub
http://digi.rpc1.org/mtkflash.htm
__________________
Jak mądrze zadawać pytania

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 03.11.2004 o godz. 14:43
Maciej jest offline  
Stary 03.11.2004, 17:04   #3
edo
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.09.2003
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 43
edo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Maciej
Spróbuj pod czystym Dosem programem MTKflash z parametrem /m ..musisz mieć biosa w postaci .bin.
Dzięki za odzew. Bardzo fajny ten programik do tworzenia dyskietki startowej , nie muszę się mordowac ze startową od WinME (długo się wczytuje).
Przetestowałem wszystkie dostępne wersje LtnMtkFlash (1.55 1.62 1.80 1.83c), niestety przy pierwszych trzech uruchamia się i wisi bez komunikatu (odczekałem po 5 minut i przerwałem ctrl+c), przy wersji 1.83c wyświetla:
PORT 170, Master/slave:a0
i wisi jak wyżej.
Mam podłączoną nagrywarkę na secondary master, wpisuję w linii poleceń pod czystym dosem:
mtkflash 3 w /b /m qs58.bin
gdzie qs58.bin wyciągnięty z qs0e58.exe ściągniętego ze strony producenta napędu.
Niestety nonstop świeci na czerwono.
Dzięki i pozdrawiam.
edo jest offline  
Stary 03.11.2004, 17:54   #4
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Maciej
 
Data rejestracji: 31.12.2002
Lokalizacja: PL
Posty: 7,664
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
w wersjach MtkFlash powyżej 1.80.1 w lini poleceń piszemy bez /b (Dla biosów w formacie .bin)
mtkflash 3 w /m qs58.bin
__________________
Jak mądrze zadawać pytania
Maciej jest offline  
Stary 03.11.2004, 18:31   #5
edo
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.09.2003
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 43
edo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Maciej
w wersjach MtkFlash powyżej 1.80.1 w lini poleceń piszemy bez /b (Dla biosów w formacie .bin)
mtkflash 3 w /m qs58.bin
Skorygowałem, niestety efekt ten sam.
Nie wiesz może, czy flashując pozbawiłem się gwarancji? Bo jedyne teraz co przychodzi mi do głowy to próba reklamacji.
Aha, spróbowałem jeszcze odpalic qs0e58.exe i zadziałał, przeprowadził cały proces, jednak czerwona dioda nie chce się poddac.
Poazdrawiam.
edo jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO