![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 05.09.2000
![]() |
Ludzie, Pomozcie!!! Czytacie posty a na odpowiedz WAS nie stac??
J. w temacie. Przy wlaczeniu DMA dla CD_ROMu (teac 540e) lub nagrywary (plextor 12/10/32) system dziala baaaaardzo wolno. Dotyczy to programow wymagajacych odczytu z plyty (np. CDPlayer, WinOnCD, CDSPEED, CLONE i wszystkich innych). CDPlayer otwiera sie ponad 1 minute!!! Czy cos robie zle
? Swoja prosbe kieruje do wszytkich!!!! PROSZE!!! o pomoc.Moja konfiguracja: AMD K6-2 350, 64 RAM, Plyta: FIC (na VIA), CD_ROM TEAC 540e - primary slave, NAgr. Plextor 1210a - secondary master (sam na laczu). Dysk - seagate 4,3 GB primary master. Winda 98 (pierwzsa edycja). POMOCY!!!!! Widze ze niektorzy sciagaja sobie jakies dodatkowe sterowniki, atapi drivery jeszcze cos.... Nie wiem czego dokladnie potrzebuje. Moze cos w biosie u mnie jest nie tak Prosze napiszcie co mam zrobic, bo jestem w rozpaczy |
|
|
|
|
#2 |
|
Gość
|
Tryb DMA nie powinien powodować zwolnienia systemu.
Moim zdaniem zmień sobie kompa bo amd k2-2 to kaszana. Staniały teraz durony więc do dzieła, Ja mam athlona 650@745, RAM 64MB, teac 540 i także plextora 12,10,32 i u mnie wszystko w pożądku. Naprawdę pomyśl o zmianie kompa. |
|
|
#3 |
|
Bywalec
![]() |
A jaka masz plyte glowna
Byc moze u mnie problem zwiazany jest z plyta
|
|
|
|
|
#4 |
|
Gość
|
Podstawową sprawą jest zainstalowanie Via Service Pack 4in1. Bez tego system bedzie pracował bardzo niestabilnie. Najnowsze wydanie service packa możesz zessać z: http://www.via.com.tw/drivers/4in1424a.zip
Pozdrowienia. Przemo777 |
|
|
#5 |
|
Bywalec
![]() |
Juz to zrobilem i ....... nici z tego. Nic nie pomoglo!!! PROSZE o rady!!! PLZ
|
|
|
|
|
#6 |
|
Bywalec
![]() |
Juz to zrobilem i ....... nici z tego. Nic nie pomoglo!!! PROSZE o rady!!! PLZ
|
|
|
|
|
#7 |
|
Gość
|
Przeskanuj system na obecność wirusów.
|
|
|
#8 |
|
Bywalec
![]() |
WIRUSÓW BRAK!!! (Norton, Kaspersky) - aktualne bazy.
Prosze o dalsze rady!!! |
|
|
|
|
#9 |
|
Gość
|
Zainstaluj Windowsa 2000 lub Linuxa. Lub przeinstaluj smieciasta 98-ke.
|
|
|
#10 |
|
Gość
|
Po róznych błyskotliwych uwagach czas na moją. Urządzenie ATAPI wbrew pozorom korzysta ze SCSI. Nie z interfejsu ale z protokołu. Dwie rzeczy mogą staćna przeszkodzie. Pierwsza to sterownik Bus Master dla kontrolera EIDE. Może się okazać, że Windowsy nie wiedziały w chwili swoich narodzin o istnieniu tego, co go własnie posiadasz. Zła obsługa kontrolera może spwodować transfer na slavie nawet 300kB/s. Drugi problem to ASPI. Wygodnym przydasiem to tego celu jest przerobiony adaptecowy ASPIChk pod nazwą ASPI4All. Robi porządek z poprawnym wpisem w rejestrach oraz instalacją nowej wersji ASPI.
|
|
|
#11 |
|
Gość
|
ja bym wywalil Via Ide Driver ,sam kiedys mialem problemy z tym driverem ktroy u mnie gryzl sie z nagrywara
|
|
|
#12 |
|
Bywalec
![]() |
Ja bym tez wywyalil (skoro tak doradzasz), lecz jak to zrobic
|
|
|
|
|
#13 |
|
Gość
|
sprobuj zwykly uninstal a w ostatecznosci reinstall windy...........
|
|
|
#14 |
|
Bywalec
![]() |
No i NOWOSC!!
Po uruchomieniu nabardziej kochanego przeze mnie polecenia "format c:" i ponownym zainstalowaniu Windy ............ TO SAMO!!! Nic sie nie zmienilo :-( Ale po zainstalowaniu "Bus master" z plyty dolaczonej do plyty glownej mozliwosc wlaczenia DMA we wlasciwosciach sprzetu w ogole zniknela. Lecz teraz mozna wlaczac DMA po ponownym uruchomieniu instalatora "Bus Master" i wybraniu opcji "enable DMA". PO takim zaabiegu problem ZNIKA!!! Juz sie ucieszylem i wzialem za testy, natomiast powstala przykra niespodzianka: CD SPEED pokazywal dlugosc plytek 7312-18 (zawsze jednakowo dla roznych plytek), i przrywal testy po pierwszym odczycie przy "transfer rate test". SMUTNE. Bede walczyl dalej :-) |
|
|
|
|
#15 |
|
Bywalec
![]() |
No i UWAGA!!! PO PROBLEMIE!!!
Wykonane operacje: 1. format c: i ponowne zainstalowanie Windows SE - nic nie pomoglo!! 2. Kontakt z support (producent plyty glownej) - nic. 3. Instalacja najnowszego Busmastera (4.9) - nic. 4. Instalacja 4 in 1 - nic 5. Instalacja Busmaster dolaczonego do plyty na CD - NIC 6. Instalacja starszej wersji Busmastera - NO I POMOOGLO!!! :-)) |
|
|
![]() |
|
|