![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
przeróbka w54e na w58
Czy Ktoś próbował lub ma jakiekolwiek informacje
czy jest możliwe /jeśli tak to w jaki sposób/ zmodyfikowanie w54 do poziomu w58 Pozdr |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
|
Co was opetalo z tymi przerobkami
Trzeba bylo kupic od razu w58 !!!!!!!! To tak jak ja bym powiedzial ze chce przerobic swoja w58 na |
![]() |
#3 |
Łaskobójca
![]() |
Jeśli jest to możliwe to grzechem byłoby niespróbować a co do zakupu w58 to jak kupowałem w54 w58 była ultranowością
|
![]() |
![]() |
#4 |
Kinetic
Data rejestracji: 09.04.2001
![]() |
Kiedy ja kupiłem w54 to jeszcze nie było słuchów o w58.
A ja jestem swiecie przekonany ze to mozliwe. Ba, jestem prawie pewien (chociaz ... moze to byc niezwykle trudne...) No, zobaczymy. Najpierw musi byc bios do w58, potem - czas pokaże. Pozdrawia. Gazor |
![]() |
![]() |
#5 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 28.01.2001
![]() |
Cytat:
a ja nie wiem dlaczego, ale jestem prawie pewien, ze jest to niemozliwe, chyba ze przelozysz cale wnetrznosci do blachy w 54, zostanie nalepka z 54 to jakas przerobka to bedzie ![]() |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Łaskobójca
![]() |
no to Panowie remisik a ja nadal mam mimo wszystko nadzieje / pomińmy to ogólnie znane przysłowie/ że jest to mozliwe i jaka życzliwa duszyczka zdradzi mi/NAM jak to zrobic
sorki za braki pol znak diakrytycznych ale jeszcze sobie opery nie poprawiłem a i c2h5oh chula po organimie jak chce ![]() / pewnie parę errorków orto ale jam inzynier nie qrcze humanista więc sorki ozorki ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Kinetic
![]() |
Dlaczego tak myslisz ?
Ja mam takie zdanie: Teac wypuscił wolna nagrywarke. Po 4 miesiacach skapnał sie że jest juz za wolna. Po czym postanowił zrobic nowy bios i wgrał go do starych w54e. Gdy w58 wchodził na rynek kosztował ok. 580 zl. To cena niewielka w porownaniu z jego braciszkiem w54. Po dwoch tygodniach cena spadła do takiej, jaka mial w54e. Poza tym, nie jedna nagrywarka 4x4x32 podrasowano do 8x4x32. Ale faktycznie, moze byc problem z plytami cd-rw. Ale nie sadze ze w58 ma inny laser niz w54. Wystarczy zwiekszyc moc lasera, a bedzie wypalał cd-rw x8 (ale jesli laser jest inny to grozi to przepaleniem.... ![]() Nie wiem czy to możliwe, ale mam szczera nadzieje ze tak. Pozdrawiam. Gazor |
![]() |
![]() |
#8 |
Łaskobójca
![]() |
6
Dzięki Gazor za podniesienie na duchu ![]() jeli jest taj jak mówisz to gzie znalec bios do w58 ? z harcerskim pozdrowieniem ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Forumator
Data rejestracji: 07.12.2000
![]() |
6
Jedno co mogę powiedzieć to to że raczej nie wystarczy zwiększyć mocy lasera Czy moc lasera nie musi iść w parze z prędkością obrotową (czy tam kątową) ? To musi byś zsynchronizowane Jakby tak było jak mówi gazor płytki wypalane x2 kręciłyby się podczas wypalania z taką samą prędkością jak palone x16 nie mówiąc o odczycie ![]() Sądze że inżynierowie zastosowali te same komponenty o takich zapasach aby upgrade tej nagrywarki było możliwe Ale trza czekać na odpowiedni bios pozdro 6
#10 |
Kinetic
![]() |
W54e potrafi obracac płytka z predkoscia 32x przy odczycie płyt.
Nagrywanie odbywa sie przy predkosci 8x - chyba potrafi przy nagrywaniu rozpedzic płytke do tej predkosci ? Nie wiem, może sie myle, ale myśle, że jedyny problem stanowii tu kalibracja mocy lasera (tzn. odpowiednie wzmocnienie go) Pozdrawiam. gazor |
![]() |
![]() |
#11 |
Forumator
![]() |
a i owszem chyba siemylisz ....
wzmianka z odczytem płyt została opatrznie zrozumiana (to była wstawka 'rozluźniająca") ale i tak to prawda... tzn prędkość odczytu zależy od prędkości obrotowej płytki zsynchronizowanej z moca lasera .. o tak może być. a co do zapisu załużmy że mamy 2 nagrywarki w54 i w58 jedna pali x4 druga x8 czyli jedna to zapis 600 kb/sek - druga 1200 kb/sek moc lasera różna musi być to oczywićie gazor tu się z Tobą zgodzę ale aby to dodatkowe 600 kb nałożyć na płytkę musi sieona kręcić szybciej (logiczne tu moja analogia do odczytu w cdromach ) ot moje sprostowanie dlatego twierdze że musi być zsynchronizowana moc lasera z prędkością obrotową płyty... a co do kalibracji to chyba jest ta sama w obu nagrywarkach ... pozdro 6
#12 | |
Kinetic
![]() |
Cytat:
Gdy wgramy nowy bios, nagrywarka chyba bedzie umiała krecic płytka szybciej i odpowiednio zwiekszyc moc lasera. Wydaje mi sie ze chyba nie bedzie dla nagrywarki problemem szybciej krecic płytka podczas nagrywania. TZN. ze przerobiona nagrywarka sama zacznie szybciej krecic płytka podczas nagrywania, a plytka umi tak szybka obracac, bo jej silnik rozpedza ja podczas odczytu do 32x. Poza tym jest wielce prawdopodobne ze to te same nagrywarki z innym biosem. Wystarczy porownac testy CHIPA (chociazby identyczny, wolny odczyt płyt CD-RW, korekcja i skuteczność poprawiania błędow) Pozdrawiam. Gazor |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 28.01.2001
![]() |
a ja i tak uwazam, ze nie da sie przerobic,
zacznijmy od tego, kiedy powstal teac w54? nie pamietam, ale cos mi sie kojarzy, ze w granicach poczatku 2000r. Kiedy powstala pierwsza nagrywarka, ktora pozwala zapisywac hscdrw? okolo polowy 2000r. Jaka jest wiec szansa, ze uklad, ktory dziala w w58 jest taki sam jak w w54? moim zdaniem mala. Poza tym uklad w w54 powstal pewnie tez kilka miesiecy wczesniej od wypuszczenia w54 na rynek. Tak wiec nadal uwazam, ze nie da sie przerobic, ale moze sie myle? Jesli tak to powodzenia, posiadacze w54, |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.02.2001
![]() |
a moze by tak przerobic w58 na w512?
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Forumator
![]() |
6
no wreszcie siedogadaliśmy gazor (powiedzmy) Cała sprawa rozbija sieo nowy bios, który musi synchronizować moc lasera z prędkością brotową płytki podczas nagrywania. No przeciez napisałem że inżynierowie zostawili zapas na upgrade Więc TEORETYCZNIE jest to możliwe ale PRAKTYCZNIE jest to nieopłacalne dla firmy TEAC bo pomyślcie sami jaki biznes mieli by Ci którzy napisali by taki bios umożliwiając upgrade do szybszej nagrywarki .. stracili by wielu klientów ...którzy zamiast kupić W58 czy nawet szybszą, zadowolili by siętakim upgradem ![]() Dlatego wydaje mi się że niestety coś takiego nie powstanie chyba że jakaś firma tuningowa ![]() ![]() pozdro 6
|
|