Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.05.2001, 16:54   #1
MsDzaga
Gość

Coby wam popsuc humorki to powiem ze chiba przerobic sie nida...
a czemu ?
A temu ze w 58e jest chip pionowo a w 54e poziomo
a serio to maja rozne numerki ten od 58e wyglada tak http://www.cdrinfo.pl/cdr/hard/zdjecia-sprzet/teac58.shtml jak widac tu a ten od 54 ma nr rl5e821 i tyle... no i laserek nie wiem czy to numer modelu czy tylko oznaczenie partii ale ten w 54e ma nr krs-220B kiedy jak widac na obrazku wyzej ten z 58e ma nr 202-b i teraz to tyle

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.05.2001, 19:09   #2
JJ
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 28.01.2001
JJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
MsDzaga (13-05-2001 16:54):
Coby wam popsuc humorki to powiem ze chiba przerobic sie nida...
a czemu ?
A temu ze w 58e jest chip pionowo a w 54e poziomo
a serio to maja rozne numerki ten od 58e wyglada tak http://www.cdrinfo.pl/cdr/hard/zdjecia-sprzet/teac58.shtml jak widac tu a ten od 54 ma nr rl5e821 i tyle... no i laserek nie wiem czy to numer modelu czy tylko oznaczenie partii ale ten w 54e ma nr krs-220B kiedy jak widac na obrazku wyzej ten z 58e ma nr 202-b i teraz to tyle
wlasnie caly czas o to mi chodzilo, teac w54 od w58 za bardzo rozni sie technologia wykonania,
to jest jak z plytami glownymi, w np. bx wlozy sie i P3 i celerona, a to hx/tx na pewno nic takiego nie zadziala
JJ jest offline  
Stary 13.05.2001, 19:13   #3
JJ
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 28.01.2001
JJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jeszcze tylko jedna rzecz powiem,
rozumujac w ten sposob (da sie przobic itd), to nagrywarki w srodku oprocz biosu nie roznia sie niczym,
jakies 5 lat temu yamaha wyprodukowala spbie jakas tam nagrywareczke: 2/2/6 i to sie okazalo takie cudo, ze po roku dali nowy bios i powstalo 4/2/6 potem 4/4/6, jako ze yamaha stracila troche rynku, postanowila wypuscic najszybsza nagrywake na rynku 16/10/40, a co zrobila? a napisala tylko bios, wrzucila to 2/2/6, ktore lezaly w magazynie, wydrukowala nowa nalepke i juz,
strach pomyslec, co bedzie jak wypuszcza 24/10/40 lub szybsza
JJ jest offline  
Stary 13.05.2001, 19:27   #4
obar
Forumator

Data rejestracji: 07.12.2000
obar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
6
wszędzie w elektronice stosowane są zamienniki tudzież odpowiedniki
więc to że mają inne oznaczenia nie oznacza że to są całkiem różne układy (choć to b. możliwe), może to oznaczać że zmienili po prostu dostawcę bo tamten był za drogi i nie konkurencyjny
tak jest wszędzie .... w każdej dziedzienie

Bios to dobra rzecz moze sie okazać że sam bios do w58 da sies amemu załadować do w54 jak to było w kilku przypadkach (chyba Liteon jak dobrze pamiętam)
No więc kto pierwszy spróbuje ?

pozdro 6
Stary 13.05.2001, 20:16   #5
gAzZzZoR
Kinetic

Data rejestracji: 09.04.2001
gAzZzZoR zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
obar (13-05-2001 15:14):
6
no wreszcie siedogadaliśmy gazor (powiedzmy)
Cała sprawa rozbija sieo nowy bios, który musi synchronizować moc lasera z prędkością brotową płytki podczas nagrywania.
No przeciez napisałem że inżynierowie zostawili zapas na upgrade

Więc TEORETYCZNIE jest to możliwe ale PRAKTYCZNIE jest to nieopłacalne dla firmy TEAC bo pomyślcie sami jaki biznes mieli by Ci którzy napisali by taki bios
umożliwiając upgrade do szybszej nagrywarki .. stracili by wielu klientów ...którzy zamiast kupić W58 czy nawet szybszą, zadowolili by siętakim upgradem

Dlatego wydaje mi się że niestety coś takiego nie powstanie chyba że jakaś firma tuningowa dla hobbystów typu Pinafarina (czy jakośtak) zrobi cośtakiego

pozdro 6
I tu sie także zgadzam z obarem. Wystarczy zmienic napis na tych chipach i wszyscy (np. tak jak wy) mysla ze to inna nagrywarka.

No jasne, taki bios (jakby sie pojawil) bylby odpowiednio napisany zeby nie wgrac do starej w54e.
gAzZzZoR jest offline  
Stary 13.05.2001, 20:31   #6
gAzZzZoR
Kinetic

Cytat:
JJ (13-05-2001 13:50):
a ja i tak uwazam, ze nie da sie przerobic,
zacznijmy od tego, kiedy powstal teac w54? nie pamietam, ale cos mi sie kojarzy, ze w granicach poczatku 2000r.
Kiedy powstala pierwsza nagrywarka, ktora pozwala zapisywac hscdrw? okolo polowy 2000r.
Jaka jest wiec szansa, ze uklad, ktory dziala w w58 jest taki sam jak w w54? moim zdaniem mala.
Poza tym uklad w w54 powstal pewnie tez kilka miesiecy wczesniej od wypuszczenia w54 na rynek.
Tak wiec nadal uwazam, ze nie da sie przerobic, ale moze sie myle? Jesli tak to powodzenia, posiadacze w54,
Ach, zeby nagrywac hscdrw to nie trzeba jakiegos super ukladu. Musi byc tylko obpowiednio szybka nagrywara i odpowiedni bios - laser sie sam dostosuje :-)

W54E chyba jakos w maju byl ? Nie wiem, ale raczej nie na poczatku roku 2000....

Mysle ze maja ten sam uklad i laser, bo tak samo odczytuja plyty (cd-rw odczytuja obydwie 8x - gdyby w58e byla nowa konstrukcja, napewno by to poprawiono)

Mam caly czas nadzieje, ze da sie to zrobic... Oby sie dalo...

Pozdrawiam. Gazor
gAzZzZoR jest offline  
Stary 14.05.2001, 09:46   #7
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
6
No to jak
wie Ktoś gdzie dorwać biosik do w58 ?
zaryzykuje a co mi tam / ale ocz wcześniej sie zastanowię z dwa razy przy browarku jaki model wypalary sobie kupić gdyby sie operacja niepowiodła/

pOZDRO
cana jest offline  
Stary 14.05.2001, 15:30   #8
MsDzaga
Gość

Pierwsze co robie jak wyjdzie bios do w58 to wgrywam go do siebie... nagrywarka na gwarancji mediamarkt..jak co to dam +12 tam gdzie powinno byc +5 i misie sie nie kapna za nic...
wiec czekamy na bios !

Stary 14.05.2001, 15:31   #9
MsDzaga
Gość

Pierwsze co robie jak wyjdzie bios do w58 to wgrywam go do siebie... nagrywarka na gwarancji mediamarkt..jak co to dam +12 tam gdzie powinno byc +5 i misie sie nie kapna za nic...
wiec czekamy na bios !

Stary 14.05.2001, 22:49   #10
gAzZzZoR
Kinetic

miejmy nadzieje ze wyjdzie takowy bios...

Pozdro
gAzZzZoR jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: