Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.05.2002, 16:29   #1
dekeilius
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.07.2001
dekeilius w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
medium speed error:(((

da sie jakos ominac sprawdzanie przed nagrywaniem cedeka pod wzgledem szybkosci?? kupilem 100 plytek 2 nagraly sie spox reszta ciagle wywala medium speed error u kumpla ida normalnie z pelna szybkoscia x16 ja mam ricoha x12 i *** wywala bledy...moze cosik trzeba przestawic zeby nie sprawdzal? w clone CD mam to samo tez bledy wywala...raz nagrywa x4 raz x2 a jezcze jak mu sie podoba to nie nagrywa...jakies pomysly??

dzieki
dekeilius jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.05.2002, 18:02   #2
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Moj rocih tez cos takiego wypisywal przy esperanzach zielonych. Pomagalo jedynie kilkukrotne zapodawanie mu takiej plytki albo zostawienie jej na pozniej. Jak juz ja zalapal to nagral OK. Oj ricohy sa dosc wybredne co do plytek i trzeba wczesniej wyprobowac zanim kupi sie wieksza ilosc. 8)
Stary 03.05.2002, 14:48   #3
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

Skąd ja to znam!
Wszystkie RICOHY bez wyjątku są wybredne! Osobiście wypraktykowałem na MP7163 i aktualnym sprzęcie MP7240 i czasami nawet EMTEC'ów nie chce ruszyć przy prędkości 4X!!!!

Postępuj tak jak wspomniał grzeniu (r) ale to nie reguła zależy odpartii płyt !

PZD_RW Laser !
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2002, 14:52   #4
Laser
Guru
Zlotowicz

Aha co do omijania sprawdzania prędkości zapisu - jeśli wypalasz w Nero to wejdź w zakładkę WYBÓR NAGRYWARKI / OPCJE / odhacz opcje JUST SPEED jest to wspomniany już system sprawdzania max prędkości zapisu płyty.

PZD_RW Laser !
Stary 09.05.2002, 13:21   #5
lukis
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.01.2002
lukis w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ten sam problem u mnie )
RICHOH )
lukis jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.05.2002, 13:35   #6
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Mam pomysl - pojawia sie tu dosc czesto temat ktore plytki sa dobre albo co myslicie o takich i siakich plytkach itd itp..... Uwazam ze najbardziej obiektywna ocena to sprawdzenie ich wlasnie na dowolnym RICOHU hehehe. Ludzie, ricoh prawde wam powie ;D :p
Stary 10.05.2002, 13:21   #7
Laser
Guru
Zlotowicz

Witam !

Swięta racja grzeniu(r) !

Czyli teraz na pytania o płytki będziemy pisać markę i jeszcze serię!!

RICOH RULEZ !!!
Stary 11.05.2002, 00:57   #8
vader
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.05.2002
vader w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ostatnio bardzo często miałem taki komunikat (
Okazało sie (w niedalekiej przyszłosci) , że nagrywarke szlak trafił. MP 125A.
Najpierw nagrywała tylko 8x, potem 2-4x az w końcu 0x (
vader jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.05.2002, 19:42   #9
Laser
Guru
Zlotowicz

Witam !

Na MP7163 też miałem te komunikaty ale baaardzo -rzadko nagrywarka poleciała !

Ale to nie było z tym związane !!

Np na Verbatimach nigdy to nie wyskoczyło a na innych tak!
Stary 14.05.2002, 21:01   #10
witel
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.03.2002
witel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
grzeniu: przy teście nagrywarki Ricoh MP-7200A jest tabela, pośrednio przedstawiająca jakość płyt:
http://cdrinfo.pl/cdr/hard/RicohMP7200a/6.php3
witel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.05.2002, 22:11   #11
Proximity2
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.05.2002
Proximity2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam wszystkich. Jestem posiadaczem Ricoha 7240A (BOX,firmware-2,02,dołączone Nero 5.5.6.1) x24x10x40 od 2 miesięcy. Miesiąc temu kupiłem szpindel 25 szt. Platinum x24. Początkowo nagrywała x24. Ale teraz tragedia. Prawie zawsze wyskakuje "medium speed error". Zacząłem sprawdzać poszczególne losowe sztuki pod Nero CD Speed i często zaczyna testować CD przy ok. 12x i tak zostaje do końca. Rzadko zdarza się, że test będzie prawidłowy - czyli x16->x20->x24. Ale pomimo tego wyniku (x12) i tak nie chce mi nagrywać - nawet na x4 ! Mój konfig: Duron1GHz/SoltekDRV4/128MB/SeagateBarraquda4-40GB/WinXPPro/Ricoh7240A/MSIGF2MX400
W związku z tymi błędem proponuje abyśmy sie zebrali i wysłali swoje spostrzeżenia do głównego dystrybutora Ricoh na Polskę - do firmy AB (link do niej na cdrinfo.pl). Ponieważ mieszkam we Wrocku mogę sam telefonicznie/osobiście porozmawiać z serwisem i wyjaśnić czy szykowany jest jakiś update firmware'u do naszych nagrywarek likwidujący ten błąd. Można jeszcze o tym napisać do głównej siedziby Ricoh. Co panowie o tym sądzicie - czekam na spostrzeżenia.
Proximity2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.05.2002, 07:57   #12
Laser
Guru
Zlotowicz

Witam !

Ja już się z tą firmą próbowałem dogadać mailownie dlaczego właśnie tak jest maila wysłałem miesiac temu i narazie bez odpowiedzi podejrzewam że oni sami nie wiedzą dlaczego tak jest i nic nie mówią.

Można by spróbować ale obawiam się że odpowiedz będzie taka:

" A używa Pan płyt które zalecane są przez firmę RICOH ? "

No i pies pogrzebany bo płyty NASHUA są mało popularne !!!!

A tak swoją drogą to RICOH ma bardzo wygórowane wymagania co do jakości płyt
i jak narazie nie pozostaje nic tylko Verbatim ale muszę przyznać że ostatnio dorwałem płyty marki TITANUM i jest Ok / produkowane przez Ritec c.o / a pakowane w POLSCE.

Mam już drugiego RICOHA / MP7163 teraz MP 7240 / i takie są moje spostrzeżenia i doświadczenia z firmą AB.PL.

POSIADACZE RICOHÓW ŁĄCZCIE SIĘ !!!!!!!!!!
Stary 17.05.2002, 08:21   #13
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
to prawie off topic ale jednak - skoro jestesmy przy plytach firmy Ritec - pojawily sie ostatnio w warszawie plyty PDM - w promocji w Geancie widzialem je po 1,3 w pudelkach, maja niebieski barwnik (prawdopodobnie ten sam co verbatimy) ale niestety bardzo ciemny nadruk - w kazdym razie kupilem 30 szt 11 nagralem i jest git

a z RICOCH'em to moj kumpel ma na pienku - od kiedy przestal nagrywac po kazda plyta padala na tym pie.. tescie, wie ze nigdy, ale to nigdy nie chce miec nic wiecej doczynienia z ta firma

BTW: plyty Nashua sa swietne - mam ok. 40 piecio letnich (z jasnym spodem) i nie dosc ze ciezko je porysowac, to jeszcze czytaja je najbardziej wybredne czytniki, a i dane sa calkiem bezpieczne
Stary 17.05.2002, 11:00   #14
dekeilius
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.07.2001
dekeilius w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
tak sobie czytam to forum i sie zastanawiam dlaczego tak malo jest tu o ricohu
jakos o nim sie nie mowi i nie slyszy...albo nie jest taki popularny albo hmmm nie wiem...aa wlasnie jak wam sie one spisuja i jak z ich zywotnoscia bo mojej niedlugo 1,5 roku stuknie i odpukac nie mam z nia problemow...no tylko ta wybrednosc)

bisskup
dekeilius jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.05.2002, 12:48   #15
Proximity2
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.05.2002
Proximity2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzisiaj wysłałem dość obszerny opis problemu medium speed error do firmy AB, do serwisu. Poinformowałem również, że na cdrinfo.pl toczy się dyskusja użytkowników CDRW firmy Ricoh nt tego błędu, który występuje prawie u wszystkich. Mam nadzieję, że odpowiedzą na mój list dość szybko. Oczywiście rownież was o tym poinformuję. Wg mnie cała wina leży po stronie Just speed - mam nadzieję, że update biosu coś da (ja mam 2.02 w MP7240). Czy u innych uzytkowników update biosu w starszych ngrywarkach Ricoh coś dał?
Proximity2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: