Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.10.2004, 12:13   #1
Kietlaz
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.10.2004
Kietlaz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mulenie sie kompa LG 8120b 12x8X32x

Witam!!!

Wiec mój problem jest nastepujacy :
Posiadam starą nagrywarkę tzn LG 8120b 12x8X32x
problem polega na tym że gdy nagrywa komp sie muli (zwalna wszystko), robiłem wszystko wymieniałem szelki , zmieniałem bios,przerzucałem slave, master itp.Nie mogę zdiagnozować tego problemu.Np niekiedy ja wrzurzcam czystego winxp jest dobrze , po czym coś i nagle znowu jest lipa.W tym momencie mam kłopoty z nagrywaniem (mulenie), ale bywało też tak że gdy odczytywałem z niej lub kopiowałem komp sie mulił .Poprosił bym kogoś o jakaś pomoc , zdiagnozowanie tego bo ja już naprawdę nie widzę szansy na rozwiazanie tego problemu
Z góry Dziekuję

Kietlaz
Kietlaz jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.10.2004, 13:59   #2
gallus
gÓru

Data rejestracji: 20.12.2003
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Włącz DMA dla napedu, powinno pomóc, a na wszelki wypadek zainstaluj Force ASPI 1.7 i wyłącz nagrywanie wbudowane w system

gallus jest offline  
Stary 11.10.2004, 17:33   #3
Kietlaz
Nowy na forum

zrobiłem wszystko tylko jak sie wyłacza nagrywanie w systemie
Kietlaz jest offline  
Stary 11.10.2004, 17:38   #4
gallus
gÓru

Data rejestracji: 20.12.2003
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
własciwości nagrywarki -> zakładka Nagrywanie -> odznacz "włącz nagrywanie dysków CD dla ...."

gallus jest offline  
Stary 11.10.2004, 17:52   #5
MacGyver
Team Member

Data rejestracji: 14.05.2002
MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
LG 8120B nie obsługuje trybu DMA (only PIO-4) i dlatego muli podczas nagrywania. Mozesz miec problemy z nagrywarką z włączonym DMA więc uważaj.
Stary 11.10.2004, 18:03   #6
Kietlaz
Nowy na forum

Dobra nic to nie dało , czy z włączonym dma czy wyłaczonym jest tak samo,na slave mam dvd ( z dma,automatyczne wykrywanie).Co teraz ........
Kietlaz jest offline  
Stary 11.10.2004, 18:04   #7
Kietlaz
Nowy na forum

Tylko wątpie zeby cos dalo odpiecie dvd bo z tego co pamietam bez pozytywnych rezultatów, ach wazna rzecz przy kopiowanu też mi zwalnia ........
Kietlaz jest offline  
Stary 11.10.2004, 18:11   #8
MacGyver
Team Member

Data rejestracji: 14.05.2002
MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Widzę, że nie widzisz róznicy między trybami DMA i PIO (w którym pracuje Twoja nagrywarka).
DMA przesyła dane z dysku do nagrywarki bez użycia procesora natomiast w PIO w przesyłaniu danych bierze jeszcze udział procesor i dlatego podzas nagrywania system wolno chodzi i zaczyna się strasznie mulić.
Twoja nagrywarka pracuje tylko w PIO (Link do opisu Twojej nagrywarki)
Spróbuj wgrać nowy bios do niej...

..::Update::...
Daj HDD na Primary Master (PM) a napędy optyczne na Secondary (nagrywarka na Master)

Ostatnio zmieniany przez MacGyver : 11.10.2004 o godz. 18:24
MacGyver jest offline  
Stary 11.10.2004, 18:58   #9
Kietlaz
Nowy na forum

wgrałem bios 2.0 nic nie dało, poprzedno też tak było , na jednym ide mam dysk, na drugim mam na mastera nagrywarke(pio), dvd (dma),Czy nagrywa czy odczytuje zwalna na maxa komp, mialem tak wiele razy , kombinowałem na wiele sposobów, podejrzewam ze jesli postwiłbym winxp byloby dobrze po czym coś i znowu zle , na tym polega rzecz , ze nie moge postwic diagnozy i dlatego prosze o pomoc...moze cos wykombinujemy ...Dzieki za zainteresowanie....czekam na posty.....
Kietlaz jest offline  
Stary 11.10.2004, 19:41   #10
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Probowales usunac kanal IDE z nagrywarka i zrestartowac kompa? XP zainstaluje kanal na nowo i powinien sam wlaczyc DMA jezeli dostepne. Ta windoza tak ma, ze sama przelacza tryb transferu na PIO4 jesli np robisz odczyt plyty z bledami w odczycie typu zabezpieczone plyty. Czesto jak sprawdzisz to niby DMA masz wlaczone ale wcale tak byc nie musi.

Nawiasem mowiac twoja nagrywarka dziala w trybie DMA, nie dziala natomiast w UDMA 2 co tu chyba zostalo troche pomieszane.
Stary 12.10.2004, 22:44   #11
Kietlaz
Nowy na forum

Zadziałało , wielkie dzięki za podpowiedzi usunąłem kanał i na nowo sie zainstalował i jest good ..................Pozdrawiam>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>
Więc koniec mulenia
Kietlaz jest offline  
Stary 22.10.2004, 08:23   #12
mastermania
Bywalec

Data rejestracji: 20.10.2004
mastermania zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
mam tą nagrywarke i nie mam takiego problemu.
zmieniłem bios na 2.0 z nijakim skutkiem.
jeżeli używasz win98 to zainstaluj "IDE VIA" nie VIAHyperion4in1453v
i zmień wszystkie taśmy ide na 80.
jeżeli używasz XP to zainstaluj VIAHyperion4in1453v, ASPI.
mastermania jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: