![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() |
Mulenie sie kompa LG 8120b 12x8X32x
Witam!!!
Wiec mój problem jest nastepujacy : Posiadam starą nagrywarkę tzn LG 8120b 12x8X32x problem polega na tym że gdy nagrywa komp sie muli (zwalna wszystko), robiłem wszystko wymieniałem szelki , zmieniałem bios,przerzucałem slave, master itp.Nie mogę zdiagnozować tego problemu.Np niekiedy ja wrzurzcam czystego winxp jest dobrze , po czym coś i nagle znowu jest lipa.W tym momencie mam kłopoty z nagrywaniem (mulenie), ale bywało też tak że gdy odczytywałem z niej lub kopiowałem komp sie mulił .Poprosił bym kogoś o jakaś pomoc , zdiagnozowanie tego bo ja już naprawdę nie widzę szansy na rozwiazanie tego problemu Z góry Dziekuję ![]() Kietlaz |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Włącz DMA dla napedu, powinno pomóc, a na wszelki wypadek zainstaluj Force ASPI 1.7 i wyłącz nagrywanie wbudowane w system
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
zrobiłem wszystko tylko jak sie wyłacza nagrywanie w systemie
|
![]() |
![]() |
#4 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
własciwości nagrywarki -> zakładka Nagrywanie -> odznacz "włącz nagrywanie dysków CD dla ...."
|
![]() |
![]() |
#5 |
Team Member
![]() Data rejestracji: 14.05.2002
![]() ![]() ![]() |
LG 8120B nie obsługuje trybu DMA (only PIO-4) i dlatego muli podczas nagrywania. Mozesz miec problemy z nagrywarką z włączonym DMA więc uważaj.
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Dobra nic to nie dało , czy z włączonym dma czy wyłaczonym jest tak samo,na slave mam dvd ( z dma,automatyczne wykrywanie).Co teraz ........
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Tylko wątpie zeby cos dalo odpiecie dvd bo z tego co pamietam bez pozytywnych rezultatów, ach wazna rzecz przy kopiowanu też mi zwalnia ........
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Team Member
![]() Data rejestracji: 14.05.2002
![]() ![]() ![]() |
Widzę, że nie widzisz róznicy między trybami DMA i PIO (w którym pracuje Twoja nagrywarka).
DMA przesyła dane z dysku do nagrywarki bez użycia procesora natomiast w PIO w przesyłaniu danych bierze jeszcze udział procesor i dlatego podzas nagrywania system wolno chodzi i zaczyna się strasznie mulić. Twoja nagrywarka pracuje tylko w PIO (Link do opisu Twojej nagrywarki) Spróbuj wgrać nowy bios do niej... ..::Update::... Daj HDD na Primary Master (PM) a napędy optyczne na Secondary (nagrywarka na Master)
Ostatnio zmieniany przez MacGyver : 11.10.2004 o godz. 18:24 |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
wgrałem bios 2.0 nic nie dało, poprzedno też tak było , na jednym ide mam dysk, na drugim mam na mastera nagrywarke(pio), dvd (dma),Czy nagrywa czy odczytuje zwalna na maxa komp, mialem tak wiele razy , kombinowałem na wiele sposobów, podejrzewam ze jesli postwiłbym winxp byloby dobrze po czym coś i znowu zle , na tym polega rzecz , ze nie moge postwic diagnozy i dlatego prosze o pomoc...moze cos wykombinujemy ...Dzieki za zainteresowanie....czekam na posty.....
|
![]() |
![]() |
#10 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Probowales usunac kanal IDE z nagrywarka i zrestartowac kompa? XP zainstaluje kanal na nowo i powinien sam wlaczyc DMA jezeli dostepne. Ta windoza tak ma, ze sama przelacza tryb transferu na PIO4 jesli np robisz odczyt plyty z bledami w odczycie typu zabezpieczone plyty. Czesto jak sprawdzisz to niby DMA masz wlaczone ale wcale tak byc nie musi.
Nawiasem mowiac twoja nagrywarka dziala w trybie DMA, nie dziala natomiast w UDMA 2 co tu chyba zostalo troche pomieszane. |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Zadziałało , wielkie dzięki za podpowiedzi usunąłem kanał i na nowo sie zainstalował i jest good ..................Pozdrawiam>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>
Więc koniec mulenia |
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
Data rejestracji: 20.10.2004
![]() |
mam tą nagrywarke i nie mam takiego problemu.
zmieniłem bios na 2.0 z nijakim skutkiem. jeżeli używasz win98 to zainstaluj "IDE VIA" nie VIAHyperion4in1453v i zmień wszystkie taśmy ide na 80. jeżeli używasz XP to zainstaluj VIAHyperion4in1453v, ASPI. |
![]() |
![]() |
|
|