![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 03.03.2002
![]() |
nagrywać szybciej niż 12x
Mam nagrywarke LG 8240b i nie moge nagrywać szybciej niż 12x nie wiem już co może być przyczyną mam
Płyta główna BXCel m726 UDMA/33 Celeron 333A (nie podkręcany) 128 RAM HDD IBM DTLA 40GB ATA 100 Win98 second edition Dysk na Pri. mast. nagra na secondary master zainstalowane sterowniki IDE do płyty Defragmentacja dysku i wogóle porady ze strony cdrinfo nie skutkują, DMA w nagrywarce nie moge włączyć chyba że zainstaluje sterowniki IDE z płyty gł m726mrt ale wtedy nawet przy 12x bufor mi zaczyna skakać co w przypadku sterowników m726 i wyłączonego DMA nie ma miejsca. Wiem wiem sprzęt nie jest rewelacyjny ale przynamniej do nagrywania z 16x powinien wystarczyć (tak mi się wydaje). W Biosie nie mam żadnych ustawień DMA dla Dysków. Czy przyczyną tego problemu mogą być np urządzenia takie jak karta sieciowa czy TV. Nie wiem jeszcze co jest z taśmami do dysku ale jedno jest pewne taśmy ATA 100 nie mogę użyć bo na IDE mam wszystkie igły, a ata 100 jednej chyba nie ma, nie wiem czy są taśmy np ata66 - ja mam 40 złyłową to jest chyba ta najzwyklejsza. Może problem z pamięcią RAM (mam jedną kość 64MB 100MHz i jedną 133MHz też 64MB),a może jest jej wogóle za mało?? Jeżeli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał albo nie miał takiego problemu a wie jak go rozwiązać to proszę o pomoc (tylko bez mało konkretnych odpowiedzi ![]() A oczywiście nagrywam z dysku i używam WinOnCD 5.0 dzięki... pozdrawiam |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
a probowales nagrywac na roznych plytkach?
co to znaczy ze szybciej nie mozesz nagrywac?, sprobuj nero
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 18.03.2002
![]() |
zainstaluj drivery do m726 i wylacz DMA moze pomoze ja tez mam starszy sprzet i DMA nie uruchamiam bo plyta tego nie obsluguje poprawnie pomimo tego ze drivery maja taka opcje
musisz na spokojnie poprobowac po kolei - jest to czsochlonne i niezbyt przyjemne ale po rozwiazaniu problemu bedziesz dumny z siebie] pamietaj najwazniejszy jest spokoj ![]()
#4 |
Bywalec
![]() |
nagrywam na różnych płytkach: Akoss, Princo, TDK, Platinum, żadnej różnicy. Będę jeszcze próbował, skocze do kumpla on ma lepszy sprzęt może wogóle nagrywarka jest walnięta...??
|
![]() |
![]() |
#5 |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Ściągnij i zainstaluj nowe unidrivery do Wiona5 stąd :
http://cequadrat.com/driver/3.x/ Swoją drogą konfigurację kompa to ja bym poprawił. Te pamięci, wywal niepotrzebne procesy pracujące w tle (jakieś monitory, antywirusy), taśmę jednak zmień na 80 PIN (w końcu to tylko 5 zet). Jeśli się zastanawiasz nad wpływem kart rozszerzeń to po prostu je wyłącz i sprawdź co się stanie. A swoją drogą (ale to tylko moje zdanie) to ja nie ufam dyskom IBMa po serii tamtorocznych padów Pozdro |
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
też coś słyszałem o tych dyskach ale mój nie jest z Węgier i to mnie najbardziej cieszy
![]() A co do taśm to nie wiem bo tak jak chyba pisałem ATA 100 (80 pinowy) nie używa jednej igły którą ja mam na płycie (kurde nie wiem jak to można inaczej wytłumaczyć) a nie wiem czy da coś zrobienie w tym plastiku dziurki na właśnie tą igłe, no chyba że są paski które mają wszystkie dziurkl ![]() dzięki |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
Data rejestracji: 05.03.2002
![]() |
to pewnie wina sprzetu, ja na swoim celu 3oo@45o, 32+32+64MB RAM i IntelBX na ASUS CRW-1610A nagrywam bezproblemowo nawet mp3-->audio. i żaden skok bufora mi niegrozi
![]()
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.04.2002
![]() |
hey
ja mam ta sama plyte glowna i ten sam problem przy TEAC W524E rzecz w tym ze ta plyta ma chipset kontroler ALI a to jest gow..... nie z tej ziemi pojechalem do kolegi z moja nagrywarka i smiga na 24x bez problemu zmien plyte albo komputer nara |
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
![]() |
dzięki tu mnie pocieszyłeś
![]() ![]() ![]() dzieki |
![]() |
![]() |
#10 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
a dziurke mozesz sobie wypalic jakims gwozdzikiem lub igla na tego pina na srodku
ja tak walnalem w tasmie u brata w kompie nie ma problema tylko nie zrob dziury na pol tasmy i nie wpychaj gwozdza za daleko ![]()
![]() |
#11 | |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
Cytat:
pozdro
![]() |
#12 |
Bywalec
![]() |
to że w nowych cd romach i dyskach tego nie ma to wiem, ale na płycie gł to mam więc chciałem zapytać. Tylko nasowa się pytanie czy to coś może pomóc?? Wiem że ATA 100 jest bardziej ekranowana - przynajmniej tak słyszałem
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.03.2002
![]() |
Myślę, że sprawę rozwiązałoby kupno osobnego sterownika IDE. Ja ma taki zwykły 66/100 Zoltrixa i wszystko działa bez problwmu (na LGx32 przegrywam z najwyższą prędkością nawet w locie z CD). Cena kontrolera to tylko jakieś 120zł więc chyba warto.
|
![]() |
![]() |
#14 |
Bywalec
![]() |
Spoko tylko jak próbował podłączyć kontroler ata 100 RAID to wogóle nie chciał się odpalić na tej gównianej płycie, może inny się da ale przecież nie wydam 120 zł nie mając pewności że będzie działał..
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Bywalec
Data rejestracji: 27.03.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |