Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.01.2003, 00:57   #1
aligator7
Nowy na forum

Data rejestracji: 13.01.2003
aligator7 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
REQ:zły bios wrzucony do spawarki

jesli juz ktos był tak ciemny i wrzucił bios przeznaczony do chipseta 6 a ma w spawarce "5" (liteon),a system widzi ją jako hdd - to powinien zanieść ją do pobliskiego wysypiska? czy jest jakieś lekarstwo ?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.01.2003, 10:56   #2
QBUS
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 26.08.2002
QBUS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: REQ:zły bios wrzucony do spawarki

Cytat:
aligator7 napisa***322;(a)
jesli juz ktos był tak ciemny i wrzucił bios przeznaczony do chipseta 6 a ma w spawarce "5" (liteon),a system widzi ją jako hdd - to powinien zanieść ją do pobliskiego wysypiska? czy jest jakieś lekarstwo ?
Nie wiem czy to przejdzie - mozesz pod golym dosem Mkflashem sprobowac na sile przeflashowac biosa do wlasciwej wersji - podajac na ktorym kanale i ktorym urzadzeniem jest nagrywarka. Ale nie wiem czy to zadziala, jezeli nie to mozeszj jeszcze zrobic taki oto myk:
znalezc kogos kto ma liteona z chipsetem 5, podpiac go do komputera, odpalisz proces flashowania, gdy program wykryje nagrywarke i bedzie czekal na pacniecie enterea przepiac nagrywarki na zywca na ta padnieta i przeprowadzic flashowanie.
Stary 27.01.2003, 11:21   #3
ob@r
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 27.01.2003
ob@r zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ta druga metoda QBUSa była testowana na LGkach starszych wersji i ponoć działa... zresztą i tak nie masz nic do stracenia poza portem IDE na PG
Stary 27.01.2003, 11:29   #4
QBUS
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 26.08.2002
QBUS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ob@r napisa***322;(a)
ta druga metoda QBUSa była testowana na LGkach starszych wersji i ponoć działa... zresztą i tak nie masz nic do stracenia poza portem IDE na PG
W tym drugim przypadku tez raczej ryzyko jest minimalne.
Ja to bym zrobil tak - podpial pierwsza nagrywarke calkowicie.
Potem w momecie oczekiwania na enter - wypial najpierw zasilanie z dobrej nagrywarki, a potem tasme IDE (co gwarantuje, ze przy wyciaganiu tasiemki komputer sie nie zawiesi), pozniej podpial do padnietej nagrywarki najpierw tasme IDE, a potem dopiero zasilanie i juz dalej normalnie flashowal.
A dlaczego tak? Otoz przy odpinaniu na zywca urzadzen z tasmy ide nigdy nie jestesmy w stanie wpiac idealnie na raz wszystkich pinow co moze powodowac jakies cuda i w efekcie zawieszenie komputera. Odpiecie najpierw zasilania a potem tasmy IDE gwarantuje to, ze przy odpinaniu tej drugiej nie bedzie na urzadzeniu juz napiecia, w zwiazku z czym komputerek sie nie zawiesi. W druga strone sprawa ma sie podobnie - podpinajac kabelek IDE na urzadzeniu bez zasilania minimalizujemy ryzyko zwisu. Nalezy tylko pamietac o bardzo ostroznym wpianiu i wypinaniu kabla zasilajacego do urzadzen, najlepiej zdecydowanym ruchem tak, zeby od razu wpiac/wypiac wszystkie 4 bolce zasilajace.
Odpinanie urzadzen online praktykowalem sam z bardzo dobrym skutkiem.
Stary 27.01.2003, 11:35   #5
ob@r
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 27.01.2003
ob@r zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
no i to sie nazywa szczegółowa instrukcja postępowania w sytuacjach awaryjnych... no ja miałem na myśli te mikromalne ładunki elektrostatyczne co tak sobie skacza gdzie nie trzeba i nawet producenci płyt głownych i procków sie ich boją - ja dodam tylko tyle - nie stój wtedy w kapciach (lub bez) na dywanie
Stary 27.01.2003, 13:47   #6
Tomek777
Alojzy

Data rejestracji: 12.11.2002
Tomek777 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ob@r napisa***322;(a)
Działa jak złoto - sam tak robiłem. Co prawda właściciel drugiego napędu nieco się pocił , ale poszło bez zgrzytów.
Tomek777 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: