![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.10.2007
![]() |
Dziwny błąd w trakcie nagrywania płytki DVD z danymi.
Witajcie!
Problem jest taki. Nagrywam płytkę DVD z danymi. Struktura jest następująca: około 65 katalogów, w nich około 75 plików, różnej wielkości, od 5MB do ok. 300MB, samorozpakowujących się archiwów wykonanych za pomocą WinZip-a (czyli w ogromnej większości jedno archiwum w katalogu). Po nagraniu okazuje się, że w kilku katalogach występują błędy. Na pierwszy rzut oka wygląda to tak, że ikoną archiwum zamiast "imadełka" jest "biała kartka". W praktyce takie archiwum jest rozpakowywalne, choć z bardzo dużym trudem. Moja nagrywarka to LG model GSA-4120B (mniej więcej 3,5 letnia, ale przebieg niewielki, może ze 300 krążków), więc z narzędziami diagnostycznymi krucho. Dane weryfikowałem (oprócz standardowej operacji w Nero) przez sprawdzenie sum kontrolnych wygenerowanych na oryginale (żadnych błędów) oraz kontrolę powierzchni płytek (Nero CD-DVD Speed oraz EMSA Disk Check). W drugim przypadku wyniki były prawie idealne, z jednym wyjątkiem. Jedna z nagranych płytek wykazywała żółte, uszkodzone sektory w narzędziu Nero, nawiasem mówiąc, za każdym przebiegiem - w innym miejscu. Nagrania powtarzałem kilkunastokrotnie, na płytkach trzech różnych producentów: TDK (NIGDY nie sprawiały w moim napędzie żadnych problemów i używam ich praktycznie wyłącznie), Maxell (sprawdziłem jako ciekawostkę, bo nie ufam), Verbatim (używam czasem jako zamiennika TDK, kiedy tych drugich nie mam pod ręką). Z wyjątkiem tej pierwszej płytki (gdzie były dziwne wskazania Nero CD-DVD Speed) wszystkie pozostałe nie wykazywały błędów powierzchni a wspomniane błędy nagrań ustabilizowały się w pięciu miejscach, regularnie powtarzających się. Jedyną cechą wspólną tych miejsc jest to, że są to katalogi zawierające więcej niż jedno archiwum. Pytania są następujące: czy ktoś się z czymś takim już spotkał? Jaka może być przyczyna? Jak można temu przeciwdziałać? P.S. W trakcie pisania tego tekstu zakończyło się nagrywanie płytki w formie obrazu. Po zamontowaniu okazało się, że błędy (z wyjątkiem jednego) powtórzyły się w tych samych miejscach. To chyba wyklucza uszkodzenie napędu (zresztą w tym przypadku błędy byłyby chyba bardziej chaotycznie rozłożone i nieprzewidywalne). Jeśli się mylę, wyprowadźcie mnie z błędu. Pozostaje więc kwestia struktury danych. Co można z tym zrobić? Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hmm, a pr***243;bowa***322;e***347; nagra***263; obraz na dysk i zamontowa***263; go w wirtualnym nap***281;dzie (przy zupe***322;nym pomini***281;ciu nagrywarki)? To dopiero pozwoli Ci w spos***243;b kategoryczny wykluczy***263; b***322;***261;d urz***261;dzenia (cho***263; ja ju***380; teraz s***261;dz***281;, ***380;e to nie w tym rzecz).
Jakiego systemu plik***243;w u***380;ywa***322;e***347; nagrywaj***261;c p***322;ytki, co je***347;li u***380;yjesz innego i jaki b***281;dzie efekt, je***347;li porozmieszczasz "problematyczne" pliki w osobnych podkatalogach (***380;eby nie psu***263; oryginalnej struktury folder***243;w)? Ja bym najpierw sprawdzi***322; te kwestie (najlepiej na RW, ***380;eby nie psu***263; kolejnej p***322;yty), a potem dochodzi***322; dalej.
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Tak. Właśnie w P.S. napisałem o tej próbie. Nagranie obrazu (ISO) i zamontowanie w napędzie wirtualnym. Sytuacja bez żadnych zmian. W międzyczasie był jeszcze jeden eksperyment: nagrałem kompilację jako obraz ISO w innym programie nagrywającym - CDBurnerXP. Wynik jest idealnie taki sam jak poprzednio (choć nie sposób nie zauważyć, że CDBurnerXP zrobił to na oko z 5 razy szybciej
![]() Jeśli chodzi o system plików. Nie do końca wiem, o co pytasz. W Nero była to kompilacja DVD-ROM (ISO), w systemie 9660 + Joliet, obraz NRG. W CDBurnerXP robiłem to "na szybko" i nie dokopałem się wyboru systemu plików. Natomiast obraz był typu ISO. W tej sytuacji chyba całkiem wyeliminujemy defekt napędu, prawda? Rozmieszczenie "problematycznych" plików? No cóż, niechętnie, ale jeśli miałoby to jakoś pomóc... Spróbuję. Zastanawiam się jeszcze nad ponownym wygenerowaniem samorozpakowujących się archiwów. Choć nie bardzo wiem, co by to mogło dać, bo podczas pierwszego ich tworzenia nie było żadnych sygnałów o nieprawidłowościach. A tak przy okazji, utworzyć nie sprawiające kłopotów archiwum .exe, zabezpieczone hasłem (już nawet bez kompresji!), to jednak duża sztuka. Tyle narzędzi, a wszystkie właściwie do kitu! Przynajmniej z mojego skromnego doświadczenia. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Masz racj***281;, samorozpakowuj***261;ce archiwa cz***281;sto sprawiaj***261; problemy, ale skoro si***281; na nie zdecydowa***322;e***347;, widocznie masz swoje powody, wi***281;c nie pr***243;buj***281; doradza***263; rezygnacji z nich.
O defekcie nap***281;du rzeczywi***347;cie zapomnij. A zrobienie archiw***243;w od nowa raczej nie pomo***380;e, ale spr***243;bowa***263; nie zaszkodzi. Lepiej by***322;oby sprawdzi***263; obecne, ale nie wierz***281;, ***380;e jeszcze tego nie robi***322;e***347;. Ja te***380; nie lubi***281; takiego robienia czego***347; "na piechot***281;", ale w tej chwili rada z poprzenoszeniem plik***243;w do osobnych katalog***243;w jest jedyn***261; jaka mi przychodzi do g***322;owy...
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Szczerze mówiąc, wcale nie jestem taki do końca przekonany, że metoda z SFX-ami jest w tym przypadku najwłaściwsza, ale nie chcę schodzić z tematu.
Zrobiłem tak: gdzie tylko się dało, zrezygnowałem z SFX-ów; pozostałe wykonałem jeszcze raz WinRAR-em. Tak przygotowaną kompilację wypaliłem CDBurnerXP (najpierw zrobiłem obraz ISO i zamonotowałem - błędów nie stwierdziłem). Na oko wydała się, podobnie jak obraz, bez zarzutu. Sprawdziłem EMSA DiscCheck-iem. Niestety, pokazał 2 błędy dostępu do plików (SFX-ów) ale w ogólnym raporcie stwierdził, że błędów nie ma (może to nie były "błędy dostępu" a "trudności w dostępie"?). Nero CD-DVD Speed pokazał wszystkie sektory zielone, bezbłędne. CDCheck-iem sprawdziłem newralgiczne miejsca na okoliczność sum kontrolnych, kilkakrotnie - wszystko O.K. (tylko że CDCheck nigdy nie pokazywał błędów, to mnie niepokoi, bo bardzo mu do tej pory ufałem). W sumie gdyby nie te 2 niepokojące sygnaliki z DiscCheck-a, byłbym skłonny ogłosić koniec problemu. A tak, jakaś niepewność pozostaje. Zważywszy na fakt, że materiał jest niezwykle cenny i ma dla mnie ogromną wartość pamiątkową, ta niepewność urasta do sporych rozmiarów. Sam nie wiem, co myśleć. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Zr***243;b to wszystko na innym komputerze, nawet niekoniecznie z tymi samymi plikami - nie pytaj dlaczego - mam przeczucie...
![]() Mo***380;na te***380; inaczej - wypalone pliki skopiowa***263; z powrotem na dysk i por***243;wna***263; sumy kontrolne.
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Joujoujou, aleś mi dał do myślenia! Zachodzę w głowę, co kombinujesz i nic mi sensownego do głowy nie przychodzi, dlatego muszę spytać "dlaczego?"
![]() Kompletnie nie rozumiem, o co może chodzić z powtórzeniem całej operacji na innym komputerze, w dodatku niekoniecznie z tymi samymi plikami. Na razie nie mam możliwości wykonania takiej akcji, bo leżę chory w domu i potrwa to jeszcze przynajmniej do końca tygodnia. Natomiast wykonałem proponowaną przez Ciebie alternatywną operację. Po przekopiowaniu plików z płyty spowrotem na HDD skontrolowałem sumę dla całej płyty i okazało się, że nie ma żadnych błędów. Czy to może dać mi pewność, że zapis na płycie DVD jest w 100% O.K.? Właściwie pojawia się tutaj generalne pytanie, jaka procedura kontrolna jest w takim przypadku najbardziej wiarygodna? Zakładając, że sprzęt LG nie umożliwia skontrolowania jakości nagranego nośnika w taki sposób jak umożliwiają to napędy innych producentów, czy najwłaściwsze są sumy kontrolne, test "odczytywalności" nośnika, czy może jakaś inna metoda? Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Ad.1 - by***263; mo***380;e wp***322;yw na powstawanie b***322;***281;d***243;w ma niesprawno***347;***263; kt***243;rego***347; z podzespo***322;***243;w komputera - powtarzam, to tylko przeczucie.
Ad.2 - Dla mnie miarodajny jest w***322;a***347;nie taki test, jaki zaproponowa***322;em (kopiowanie + md5), ale to tylko moja opinia. ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
No tak, jak napisałem gdzieś tam wyżej, niesprawność jakiegoś podzespołu można by podejrzewać, gdyby występowanie błędów byłoby bardziej losowe, przypadkowe i trudno przewidywalne - moim zdaniem. Tymczasem w moim przypadku kłopoty powtarzały się w zasadzie zawsze w tych samych miejscach (co najwyżej nie zawsze we wszystkich na raz).
Odnośnie miarodajnych testów. Ten zaproponowany przez Ciebie jest dość pomysłowy i chyba będę go stosował. W międzyczasie trochę grzebałem na grupach, właśnie w tej sprawie. Ciężko cokolwiek ciekawego na ten temat przeczytać. W zasadzie znalazłem jeden tekst, w którym człowiek poruszał dokładnie ten temat, o który mi chodzi. Polecił ciekawe narzędzie, które choć bardzo powolne, daje podobno bardzo wiarygodne wyniki - VSO Inspector. Programik przeprowadza drobiazgową kontrolę dwukierunkowo: zarówno struktury plików jak i powierzchni nośnika. Nawiasem mówiąc, program nie wykazał żadnych błędów. I chyba mnie przekonał. Pozdrawiam P.S. Fajna ta "irlandzka" strona. Niezłe fotki. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|