![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.03.2003
![]() |
Kłopoty z DMA
Witam! Posiadam nagrywarkę LG-8481B 48/24/48. Podłączona jest do IDE2 jako master. Jako slave podłączony mam napęd DVD LG DRD-8080B, który podobno nie obsługuje DMA (tak przynajmniej zawsze mi mówiono - pod win98 próba włączenia DMA kończyła się odmową pracy urządzenia). Wielkie było moje zdziwienie, gdy ostatnio zajrzałem do managera urządzeń i zobaczyłem, że na IDE2 urządzenie podstawowe (czyli nowa nagrywarka) pracuje w trybie PIO (bodajże 4) a urządzenie dodatkowe (czyli stary napęd DVD) jakimś cudem pracuje w trybie DMA. Co gorsza nie daje się włączyć trybu DMA dla nagrywarki. Co to znaczy i jak temu zaradzić? Dodam tylko, że ostatnio instalowałem SP1 do WinXP, ale przed instalacją SP1 nie sprawdziłem jednak w jakim trybie pracowały napędy CD. Sytuacja wygląda więc tak jak gdyby zamienione były informacje o podłączonych do IDE2 napędach. Wg mnie to urządzenie podstawowe powinno pracować w DMA a dodatkowe w PIO. Jest jednak dokładnie odwrotnie. Nie wiem co jest grane. Help me!
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
a jakie mobo masz
![]() jak cos na via to zaisntaluj hybertony...
#3 |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
U mnie pomogło wykasowanie kontrolera IDE, po zrestartowaniu,
Windows cd-rom i nagrywarka pracowały w trybie DMA. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
sprzęt
Faktycznie zapomniałem opisać mój sprzęt. Do rzeczy. CPU: CELERON 2000, mobo: MSI (chipset Intel 845PE), RAM: DDR 512MB, HD: Seagate 60 + 40 GB, napędy CD: LG GCE 8481B, LG DRD 8080B, grafa: GeForce 2 64MB
#5 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A taki piękny topic tutaj mamy , można było coś dopisać
![]() DVD być może pracuje w MultiwordDMA, to nie to samo co UltraDMA, które obsługuje twój LG CDRW. Prawdopodobnie dlatego CDRW przechodzi na PIO-4. |
![]() |
![]() |
#6 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Jeśli masz jakieś sterowniki Intela do IDE typ IAA ...to odinstaluj i zainstaluj domyśle z windowsa...
![]() .............................. ![]()
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Rozwiązanie zagadki
Już wiem w czym rzecz. Znalazłem w sieci coś takiego (pod adresem http://www.microsoft.com/hwdev/tech/storage/IDE-DMA.asp): "...Windows XP will turn off DMA mode for a device after encountering certain errors during data transfer operations. If more that six DMA transfer timeouts occur, Windows will turn off DMA and use only PIO mode on that device.
In this case, the user cannot turn on DMA for this device. The only option for the user who wants to enable DMA mode is to uninstall and reinstall the device...." I to by się chyba zgadzało - zaraz po instalacji SP1 miałem doczynienia z uszkodzoną płytką CDR, której napęd CDRW nie potrafił przeczytać. W dzienniku zdarzeń widziałem potem kilkanaście wpisów pod rząd o błędach odczytu z dysku CDR. Czyli jeśli powyższy cytat mówi prawdę (a chyba tak, bo pochodzi ze strony M$), to winda sama przełączyła nagrywarkę w tryb PIO i jedyną radą jest od- i zainstalowanie IDE. Swoją drogą po co taki "wynalazek" M$ dodał do windy XP. Po prostu (tak jak radziliście) przeinstalowałem stery do IDE i eszystko wróciło do normy - oba napędy CD pracują teraz w UDMA2. Wynika z tego, że to właśnie więcej niż 6 nieudanych prób odczytu płytki CD w nagrywarce spowodowało trwałe jej przełączenie na PIO. Ale jeszcze raz pytam - po kiego h... takie "coś" zrobiono w winXP. A oto adres, pod którym można przeczytać opis podobnego jak mój przypadku http://www.overclockers.com/tips839/. Wniosek jest jeden - jeżeli pod XP zdarzy się wam powyżej 6-ciu kolejnych nieudanych prób odczytu z płytki CD wtedy sprawdźcie, czy winda nie przełączyła napędu CD w tryb PIO (to samo dotyczy HD).
#8 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ciekawe. A pewnie po to tak zrobili, żeby chodziło byle jak, ale chodziło.
|
![]() |
![]() |
|
|