![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.10.2002
![]() |
Nagrywarka nie widzi CD!!!
Witam wszystkich. Mam taki problem z nagrywarką (Yamaha 8824e). Nagrywarka nie widzi mi żadnych płyt. Ani czystych ani nagranych a stłao sie to podczas nagrywania płytki. Pod koniec (gdzieś na 98%) zwiesił się komp i nic nie dało się zrobić. Płytka zablokowała sie w nagrywarce i musiałem zrestartować Windowsa. Po restarcie nagrywarka przestała czytac jakiekolwiek płytki. Cały czas pokazuje ze napęd jest pusty. Nie czyta nagranych płytaek ani pustych. Przeinstalowanie Biosu tez nic nie dało. Czy ma ktos jakiś pomysł co sie mogło stac. Fakt ze nagrywarka dość wiekowa ale... Dzięki za pomoc
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
w Men. urządzeń usuń kanał ide, na którym jest ta nagrywarka i reset windy
|
|
#3 |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
...normalne padnięcie nagrywarki ...serwis lub nowa. Można jeszcze dla pewności sprawdzić w innym kompie.
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
![]() |
Witam. Niestety usunięcie kanału IDE nic nie pomogło. Pamiętam ze jakiś czas temu (tośc dawno) tez cos podobnego mi się stało i chyba reinstalacja Windy pomogła... Sprawdze jeszcze na innym kompie. Dzięi za pomoc. POzdrawiam
|
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.11.2004
![]() |
Moim zdaniem najlepiej bedzie odłączyć dysk twrdy w BIOS i włożyc do nagrywary płytkę samobotującą i sie wszytko okaże, czy działa jeszcze czy nie. A tak to jak koledzy wyżej do innego kompa lub do servisu.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
![]() |
Niestety na innym kompie tez nie działa!
Co gorasza, sprawdzałem na 2 komputerach i nawet jej nie wykrywały!!! Ale plytek i tak nie widziała
|
|
|
|
|
#7 |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
no to serwis lub nowa.
|
|
#8 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.11.2004
![]() |
No to jedynie do servisu. Jeśli jakimś fartem zdarzy się ze komp ja zobaczy sprawdz co nagrywarka robi przy otwartej obudowie po włożeniu płyty (nie patrz w laser). Czy laser probuje coś czytać. Ostatnio przełożyłem laser od YAMAHY 2266 laser do YAMAHA 4001 (nagrywarka ta jednego dnia nagrywała płyty a drugiegu już podobno nie chciała ani zczytać ani zapisać danych na dysk). Te drugą dostałem drogą pocztową od bardzo miłeg Pana który mi ją wysłał. Pierwszą znalazł mój tata na ryku a że wie że lubie się bawić takimi rzeczami (a nuż się coś przyda). Po przełożeniu lasera działa idealnie
oczywiście jak na nagrywarke wyprodukowana w 1997 roku. Radzę Tobie rozejrzeć się za jakąś uszkodzona nagrywarką oczywiście tego modelu lub niewiele nowszego lub starszego. Może bedziesz mieć szczęście i dorwiesz na Allegro jakąś z uszkodzonym ukłądem scalonym, a działajacym laserem. Zawsze jakaś szansa jest. Możesz rozkręcić CRW i obejrzeć laser ze wsztkich stron oraz udać się do jakiegoś znajomego elektryka. Może zna sposób na sprawdzenie działania lasera. Powiedzienia. Ostatnio zmieniany przez Agentlos : 09.11.2004 o godz. 23:26 |
|
|
|
|
#9 |
|
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Do piachu. Mi tak właśnie pada 3 nagrywarka Yamahy (wszystkie w wersji SCSI, w tym 2 na gwarancji) - w sumie to pewnie już padła, ale od kilku miesięcy nie wkładałem do niej płytki
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
![]() |
Dzieki wszystkim za pomoc ale chyba nagrywarka padła na dobre. Faktycznie po wlozeniu CD laser nawet nie drgnie, nie próbuje szukac płytki tylko cisza i zapala się czerwona lampka ze nie widzi plytki
co do składania z jakiegoś uszkodzonego sprzętu to przy moich zdolnościach elektronicznych wole kupić nową (zwłaszcza przy dzisiejszych cenach). Jeszcze coś spale Dzięki za pomoc i pozdrawiam
|
|
|
![]() |
|
|