![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 | |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Cytat:
popatrz za swoja pierwsza nagrywarke CD dalem 1300 zl i nie nagralem ani jednej plyty ktora komus sprzedalem czyli nie zarobilem w ten sposob nawet 1 zl oczywiscie nagralem kilkanascie plytek dla znajomych tytulem przyslugi kolezenskiej ale nawet nie bralem od nich kasy za czyste plyty CD pomimo to nie uwazam by nagrywarka nie zarobila na siebie tak samo nie mysle, ze byla ona droga bo wtedy to byla normalna cena za takie urzadzenie a ja chcialem miec nagrywarke! Teraz chce nagrywarki DVD i rowniez nie jest istotne to, ze za rok bedzie kosztowac np 500 zl. Jezeli bedziesz na wszystko patrzyl w ten sposob to nie kupisz samochodu bo ten upatrzony model w przyszlym roku potanieje bo wejda inne nowsze i lepsze. Nie kupisz rowniez kompa bo Intel czy AMD zapowiedzialo nowe procki czy chipsety a co za tym idzie obiekt twoich marzen stanieje wiec po co przeplacac. Idac dalej tym tokiem rozumowania wysniony PIV 2 Ghz stanieje a to co chciales na niego przeznaczyc bedziesz mogl miec PIV 3Ghz i tym sposobem nigdy nie kupisz PIV bo zawsze bedzie inny, nowszy i lepszy i zawsze bedzie tyle samo kosztowal ... ja wychodze z innego zalozenia - podoba mi sie i chce cos miec to ide i to kupuje - teraz chce nagrywarki DVD i PIV 3.06 z HT + plyta z dwukanalowymi DDR i kupie to na dniach nie czekajac az specjalnie stanieje (przeczekam jedynie swieta) nie mam zamiaru nagrywac filmow czy tez kopiowac DVD w celu ich sprzedazy np na gieldzie - nie bawi mnie, marny zysk, jest to niezgodne z prawem ale nagrywarka DVD da mi mozliwosci poszerzenia mojej wiedzy co sprawi mi znacznie wieksza satysfakcje a dla userow CDRinfo zaowocuje nowymi artykulami
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
Bardzo ciesze się z faktu iz większość Forumowiczów podeszła do zagadnienia "nagrywarka DVD" obiektywnie .
Cieszy fakt ,że ktoś tam zauważył iż nagrywarka DVD to nie tylko filmy w formacie DVD-Video . Oczywiście zawsze będa osoby ,którym nie zależy na poznawaniu "nowego" za wszelka cenę (jak na razie ceną tutaj jest wydatek rzedu kilkunastu tysięcy złotych). Będą również osoby takie którym nie zależy zbytnio na pojemnosci nośnika ,który w przypadku DVD ma bardzo duże możliwości . Myśle że nikt nie powinien tutaj nikogo namawiać do kupna takiego sprzętu ,jak również nikt nie powinien negować osób wyrażających chęć zakupu takiego sprzętu . W moim przypadku na zakup nagrywarki miał niewątpliwie wpływ pojemnosc nośnika oraz wykorzystanie w pełni karty DVB ,która oferuje jakość video zblizona do formatu DVD-Video . Formatem DivX zajmuję się od czasu jego powstania ,uważam iż jest to najlepsza forma kompresji formatu Video jaka kiedykolwiek powstała na komputery klasy PC .Jednak każda kompresja ,czy rekompresja (w prypadku MPEG2-DivX) jest procesem stratnym . Pojemność płyty CD-R niestety mnie osobiści nie zadawala .W ciagu ładnych kilku lat zwrosła zaledwie z 650MB do 870MB - jak dla mnie to naprawdę niewile . Swego czasu dużą nadzieję wiązałem z powstaniem nagrywarek (ngrywarki) potrafiących zapisywać na nosnikach tzw. "DD" (DubleDensity 1.3GB),niestety pomysł ten z niewiadomych przyczyn spalił na panewce . Dlatego też cieszę się iż standard DVD jest obecnie na tyle popularnym standardem iz nie ma problemu z dostępnoscią urządzeń odtwarzających ,nagrywających oraz z samymi nośnikami . Chociaż "zamiesznie" dotyczące mnogosci formatów na rynku DVD trwa dalej ,to jednak wszystko idzie w dobrym kierunku - standaryzacji . Co do formy zarobkowej ,która była tutaj poruszana myślę iż człowiek jest stworzeniem ,które zawsze potrafi zarobić i to w każdej sytuacji . Osobiście zakupując nagrywarkę nawet na myśl mi nie przyszło aby nagrywarka musiała na siebie zarobić jednak jeśli ktoś lubi ryzyko ...to napewno zarobi . Myślenie w takich kategoriach może doprowadza osoby (znam takie) do swoistej paranoi : zakupujac wentylator do "PC" można oczywiście podlączyć użądzenie potocznie zwane "dynamo" ,którym to można zasilac zegar stojacy na biurku ... Odmienna sytuacja jest w przypadku : Przychodzi kolega ,który upatrzył sobie dajmy na to film z naszej kolekcji na nosniku DVD (czy też CDR). Pytanie podstawowe : - czy żądać zapłaty ? - myślę iż filantropów to raczej w naszym kraju mało . - jesli żądać to ile ? - tylko opłata za nośnik wydaje się nieco zaniżona ,nasza nagrywarka została jednak w pewnym stopniu elspoatowana . - może jednak działając zgodnie z prawem nie sprzdawać ? - a moze jak wypowiedział się "BD" : "nie mam zamiaru nagrywac filmow czy tez kopiowac DVD w celu ich sprzedazy np na gieldzie" - podkreślając świadomie lub też nie ,frazę "celu ich sprzedazy np na gieldzie" - byłoby złotym środkiem w tej sytuacji ? . Ciekaw jestem opinii na ten temat Szanownych Forumowiczów . jaro Ostatnio zmieniany przez januszp : 04.12.2002 o godz. 19:37 |
![]() |
![]() |
#18 |
P.I.M.P.
Data rejestracji: 14.05.2002
![]() |
Co do sprzedawania plyt to zgadzam sie z wami.
Mozna powiedziec ze moja nagrywarka tez na siebie zarobila chociaz bardzo rzadko zdarza mi sie nagrac cos za kase. Szczerze powiem ze chetnie widzialbym u siebie na kompie nowa nagrywarke DVD.Tylko jest pewien problem.Niestac mnie na wydanie takiej kwoty ![]() skad wziasc takiej ilosci pieniedzy.Jestem niepelnoletni wiec pracowac nigdzie nie moge. wiec aby zakupic nowa nagrywarke DVD musialbym poczekac az stanieja conajmniej 2 razy. |
![]() |
![]() |
#19 | |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
ja jak mialem 15 lat pracowalem i zarabialem kase na swoje wydatki co ciekawe pracowalem bo chcialem a nie dlatego, ze musialem bo rodzicow nie bylo stac na to by zafundowac mi wakacje czy inne rzeczy osoba niepelnoletnia moze pracowac na roznego rodzaju umowy-zlecenia i o dzielo problem jest tylko z praca stala ale to cos zupelnie innego
![]() |
#20 |
P.I.M.P.
![]() |
no tutaj masz racje.ja juz pracowalem ale jakos mala kasa z tego byla.
tez chcialem pracowac np. w kazde ewakacje jezdze gdzies pracowac za granice ale wakacje juz byly ![]() teraz tu nigdzie nie oplaca sie. wiec czekamy az bedzie taniej ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
u mnie pracuje np laska ktora skonczyla studia z doskonalymi wynikami a byla to trudna uczelnia i wydawac by sie moglo, ze w dobie przystapienia do UE mgr inz. ochrony srodowiska ma sporo pracy a tu guzik - laska pracuje za minimum jakie musi dostac (560 zl) i jest zadowolona, ze ma chociaz to Cytat:
sorki ale taka jest brutalna rzeczywistosc
![]() |
#22 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.06.2002
![]() |
Sporo pytań, a odpowiedzi jak na razie niewiele
Co do softu, nie powinno być problemu, skoro obsługa nagrywarek dvd jest częścią MacOS X - i chyba od tego powinieneś zacząć, w końcu Apple sprzedaje swoje komputery od razu z nagrywarkami - a u źródła informacje będą najpewniejsze.
pozdrowienia
#23 |
Fucking Bullshit!!
Data rejestracji: 03.12.2002
![]() |
ja też się zastanawiam, ale...
ledwo mi się przygaję DVD-ROM a co dopiero DVD-RAM. Jak mam jakiś film to jest to divx a teraz wszystkie karty graficzne mają TV-OUT i podłączam do telewizora i jest ok zwiększam sobie czcionkę jaką czciąnkę chcę itd itd etc itp.......8) 8) 8)
***27001;***26478;***28704;***28530; ***28783;***27001;***26478; ***28704;***28704;***28530; ***26984;***26978;***25972;***34816;***28279;***20565; ***20546;***47058;***44837;***24838;***25180;***47426;***36876;***29917;***44837;***28245;***30049;***26740;***29295;***31337;***25701; W540E 2.4A My E-Mail |
![]() |
![]() |
#24 | |
P.I.M.P.
![]() |
Cytat:
BD nie uwazasz ze legalna prace jest teraz trudno zdobyc ![]() w wieku 16lat?? a nawet jezeli mi sie uda to bede dostawal gora 100-150pln za bardzo duza charowke.zanim takim tempem uzbieram na ta nagrywarke DVD to one bede juz kosztowac o polowe taniej. |
|
![]() |
![]() |
#25 | |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
tak sie sklada, ze mam mlodego sasiada - nie tak dawno zdal mature i chlopad np przed szkola np roznosil gazety a latem pracowal na budowie i bylo tak od chwili jak go poznalem i zostal moim sasiadem czyli byl twoim rowiesnikiem pracowal bardzo ciezko i dostawal nie duze pieniadze ale sam je zarobil ...
![]() |
#26 |
P.I.M.P.
![]() |
No wiesz ja juz tak zapieprzalem ale mi sie to juz znudzilo.
A tak po drugi przeciez to jest forum o nagrywaniu plyt itd. a nie rozmowa o calej reszcie:-D chyba nas pognalo ![]() |
![]() |
![]() |
|
|