Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.08.2002, 21:15   #1
anka725
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 06.08.2002
anka725 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Exclamation Norton Ghost i nagrywanie image prosto na cdr\cdrw...

Troche nad tym ostatnio posiedzialam razem z moim znajomym z forum xp - kojanim. Czego to ja nie robilam.. zeby mi boot cd dzialalo.. plytki wypalaja sie bez rzadnych zgrzytow a problem pojawia sie kiedy probuje z nich odpalic ghosta.. BOOT DISK FALITURE.. i to na wszystkich wersjach ghosta od 6.0 przez 7.0 az po 7.5 CE..

Juz mialam zarzucic pomysl upychania image na cd, mam dosc sporo miejsca - obraz moglby lezec na dysku, ale kojani mowil mi ze u niego plyty cdrw dzialaja, znaczy sie sa bootujace.

Za jego sparwa zaczelam sie tym bardziej interesowac - oto do czego doszlam po licznych testach:
- dyskietka utworzona w Boot Wizard z wybranym PC-DOSem nie potrafila u mnie prawidlowo nagrac plyty botujacej..
- dyskietka z wybranym MS-DOSem nie miala z tym najmniejszego problemu

Jak zdobyc MS-DOS do Ghosta.. proste, wystarczy dyskietka startowa z systemow 9x.. a jak sie ma xp - wystarczy sformatowac dyskietke z zaznaczona opcja "Utworz dysk startowy systemu MS-DOS". Gdy nacisniemy w Boot Wizard na "Get MS-DOS" ghost sam zczyta dane z dyskietki i uaktywni opcje "use MS-DOS"

Toby bylo na tyle Moze akurat komus sie przyda moja notka.. Pozdrowienia, Anka.

LITE-ON LTR-52327S QS0E
NEC ND-3500AG Liggy 2.18
anka725 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.08.2002, 21:31   #2
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nawet nie wiedziałem, że Ghost nagrywa image na CD ! Muszę spróbować, już ściągam Ghosta z eDonkey!:cool: :cool:
Stary 24.08.2002, 22:24   #3
lopus
WeldMaster

Data rejestracji: 16.08.2001
lopus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
ZiP napisa***322;(a)
Nawet nie wiedziałem, że Ghost nagrywa image na CD ! Muszę spróbować, już ściągam Ghosta z eDonkey!:cool: :cool:
........Troche ci sie dziwie ZIP że nie wiedziałeś. Chyba jeszcze nie używałeś Ghosta?
lopus jest offline  
Stary 24.08.2002, 23:19   #4
TeacMan
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 05.08.2001
TeacMan zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Możecie też poczytaćwartykułach na cdrinfo. Jest tam opis jak zrobic botujące płytki w Ghoscie krok po kroku, miłej lekturki.
Ja wedłóg tego opisu zrobiłem sobie backupa i jest ok.

Pozdrawiam wszystkich ..::emieN:::..

http://s13.bitefight.onet.pl/c.php?uid=82993
TeacMan jest offline  
Stary 25.08.2002, 10:45   #5
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Norton Ghost i nagrywanie image prosto na cdr\cdrw...

Cytat:
anka725 napisa***322;(a)
Troche nad tym ostatnio posiedzialam razem z moim znajomym z forum xp - kojanim. Czego to ja nie robilam.. zeby mi boot cd dzialalo.. plytki wypalaja sie bez rzadnych zgrzytow a problem pojawia sie kiedy probuje z nich odpalic ghosta.. BOOT DISK FALITURE.. i to na wszystkich wersjach ghosta od 6.0 przez 7.0 az po 7.5 CE..
Ja u siebie stwiedzilem, ze taki problem wystepuje tylko w wersji 2002 natomiast 2001 dziala bez problemu i nie ma tutaj znaczenia czy jest PC-DOS czy MS DOS.
BD jest offline  
Stary 25.08.2002, 11:05   #6
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
lopus napisa***322;(a)
Chyba jeszcze nie używałeś Ghosta?
Tylko włączyłem raz: widzę, że można zrobić kopię partycji na partycję i kopię partycji do obrazu na innej partycji - myślę sobie: "po co mi to, mam tylko jedną partycję, gdzie zachowam jej obraz?". Nie wiedziałem, że trzeba zrobić specjalne dyskietki, aby nagrać obraz na płytę (bo nigdy nie robię żadnych dyskietek systemowych, ratunkowych, diagnostycznych itp.).
Stary 25.08.2002, 13:31   #7
anka725
Stały bywalec ;)

Re: Re: Norton Ghost i nagrywanie image prosto na cdr\cdrw...

Cytat:
BD napisa***322;(a)

Ja u siebie stwiedzilem, ze taki problem wystepuje tylko w wersji 2002 natomiast 2001 dziala bez problemu i nie ma tutaj znaczenia czy jest PC-DOS czy MS DOS.
U mnie mialo instalowalm po kolei wersje 6.0 (2001), 7.0 (2002) i 7.5 (Corporate) - na kazdej przy uzyciu PC-DOS blad wystepowal a przy uzyciu MS-DOS na wersji 7.5 juz bez problemu mialam plytki bootujace.. jak sparwdze w 2001 i 2002 to dam znac czy tu tez MS-DOS pomaga

No i jestem juz po testach Ghosta 2002:
- PC-DOS, bootowanie z cdrw konczy sie komunikatem BOOT DISK FALITURE
- MS-DOS, bootownaie odbywa sie bez zadnych problemow

PS. Dodam ze MS-DOS mam z dyskietki sformatowanej w XP z opcja "Utworz...MS-DOS". BD a ty jakiego MS-DOSu uzywasz z Ghostem? Moze ten na dyskietkach Win98 jest starszy i to on powoduje problemy.. (PC-DOS tez do nowszych nie nalezy). Ale to tylko moje gdybania, pozdrawiam Anka.

LITE-ON LTR-52327S QS0E
NEC ND-3500AG Liggy 2.18

Ostatnio zmieniany przez anka725 : 25.08.2002 o godz. 14:03
anka725 jest offline  
Stary 25.08.2002, 17:03   #8
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Re: Norton Ghost i nagrywanie image prosto na cdr\cdrw...

Cytat:
anka725 napisa***322;(a)

U mnie mialo instalowalm po kolei wersje 6.0 (2001), 7.0 (2002) i 7.5 (Corporate) - na kazdej przy uzyciu PC-DOS blad wystepowal a przy uzyciu MS-DOS na wersji 7.5 juz bez problemu mialam plytki bootujace.. jak sparwdze w 2001 i 2002 to dam znac czy tu tez MS-DOS pomaga
uscislijmy jedna rzecz
rozumiem, ze nagrywasz plyte bezposrednio z Ghosta i zaznaczasz opcje tworzena plyty startowej
czy tez postepujesz tak jak to opisalem w jednym z moich artykulow?

Cytat:
PS. Dodam ze MS-DOS mam z dyskietki sformatowanej w XP z opcja "Utworz...MS-DOS". BD a ty jakiego MS-DOSu uzywasz z Ghostem? Moze ten na dyskietkach Win98 jest starszy i to on powoduje problemy.. (PC-DOS tez do nowszych nie nalezy). Ale to tylko moje gdybania, pozdrawiam Anka.
kiedys dokladnie siedzialem nad tym problemem przy okazji artykulu opisujacego nagrywanie plyty startowej z GHOST i doszedlem do takich wnioskow:
1) Ghost 2001 i dyskietka z PC-DOS dziala idealnie i nie sprawia problemow
2) Ghost 2002 i dyskietka PC-DOS nie dziala - rozpoczyna bootowanie i staje
3) Ghost 2002 i dyskietka z MS-DOS - dziala poprawnie
4) Ghost 2002 wgrany na dyskietke z Ghost 2001 - PC-DOS - dziala idealnie i nie sprawia problemow

Jak widac cos jest pokopane z dyskietka PC-DOS dla Ghost 2002

Ale pragne podkreslic, ze taki problem wystepuje tylko w przypadku gdy postepujesz tak jak to opisalem w artykule o tworzeniu plyty startowej z obrazem ghosta.
BD jest offline  
Stary 25.08.2002, 19:48   #9
anka725
Stały bywalec ;)

Ja robilam plytke prosto z ghosta i z PC-DOSem mi nie wychodzi, a z MS-DOSem tak. Ale raz tez zrobilam plytke w nero i tez nie dzialalo a korzystalam z dyskietki Ghosta 2001 z PC-DOSem. Wiec nie wiem, wydaje mi sie ze to wina PC-DOSu, ale na roznym sprzecie roznie to moze byc. Ja sie ciesze ze wreszcie dziala Pozdrowienia, Anka.

LITE-ON LTR-52327S QS0E
NEC ND-3500AG Liggy 2.18
anka725 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: