![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Indywidualista
Data rejestracji: 16.08.2002
![]() |
Kanały IDE po przeczytaniu artykułu ;)
'Witojcie' ;P
Właśnie przeczytałem sobie artykuł: http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/pod...e/ideconf.php3 Aktualnie w PC mam podłaczone: - HDD Barracuda IV 80GB - CDROM LG x52 - Lite-On x40 ![]() ... i teraz mam takie pytanko, ponieważ mam nieużywany dysk twardy 4,3GB Szajsung, który leży sobie w kieszonce ^_^ Chciałbym go podpiać do kontrolera, ale po przeczytaniu artykułu jakoś mi odeszła ochota ... a zawsze jednak coś większego-przenośnego przyda się w kompie ![]() Z tego co wiem to ta Barracuda pracuje na 100, a CDRom i CDRW także, natomiast ten Szajsung to chyba jeździł na 33 lub 66!!! Jak to podłączyć najlepiej ![]() Czy jedynym rozwiązaniem jest dokupienie kontrolera na PCI (zmiana płyty głównej na razie nie wchodzi w grę!) ![]() ![]() Z góry dziękuje i pozdrawiam ![]()
[ Miłego dnia. Matteo (You have to see it for yourself ...) /// [ ASUS A8N-SLI DEL nF4 | AMD Athlon64 3200+ | 2GB GEIL RAM | GF Gainward 6600GT | WindowsXP (SP2) /// [ DVDRW LG SuperMulti 16x | CDRW Lite-On 40x | Samsung SpinPoint 250GB SATA | LG StudioWorks 700S /// |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Chyba najlepszym wyjściem będzie tutaj zakup najtańszego dostępnego kontrolera dla napędów CD - nie potrzebują one szybkich transferów, więc nie musi być kontroler z górnej półki.
Ten dysk twardy prawdopodobnie pracuje w UDMA 33 i nierozsądnie byłoby go podłączać obok szybszego dysku, chociaż jeżeli miałby pracować tymczasowo (podłączany tylko w momencie wymiany danych), to byłoby dobrze. Ostatecznie możesz też wywalić ten CD-ROM LG i zrobi się miejsce, szkoda na niego kanału IDE.
Jeżeli mój post Ci pomógł - nie zapomnij o reputacji, przynajmniej będę wiedział, że ktoś czyta moje wypociny i nie produkuję się tu na próżno. Ostatnio zmieniany przez ZiP : 28.01.2003 o godz. 23:15 |
![]() |
![]() |
#3 | |
Indywidualista
![]() |
Cytat:
![]() CDROMu póki co nie mogę wyrzucić, przydaje się do nagrywania 'w locie', ale i tak zamieni on się niedługo z DVD i wyląduje w serwerze ![]()
[ Miłego dnia. Matteo (You have to see it for yourself ...) /// [ ASUS A8N-SLI DEL nF4 | AMD Athlon64 3200+ | 2GB GEIL RAM | GF Gainward 6600GT | WindowsXP (SP2) /// [ DVDRW LG SuperMulti 16x | CDRW Lite-On 40x | Samsung SpinPoint 250GB SATA | LG StudioWorks 700S /// |
|
![]() |
![]() |
#4 | |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Re: Kanały IDE po przeczytaniu artykułu ;)
Cytat:
![]() |
#5 |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
Re: Re: Kanały IDE po przeczytaniu artykułu ;)
ten HDD szajsunga to na pewno ATA33
moja rada - kupujesz se kontroler ATA100/RAID (cena ok 100zl) i przerzucasz na niego glownego twardego (pri -master) i kieszen (secondary), stacje CDROM i CDRW zostaw na plycie i najlepiej kazda na osobnym kanale i master |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 04.10.2001
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Indywidualista
![]() |
Cytat:
na nieplanowane zakupy to wybrałem opcję Bartka ^_^ Podłącze: KontrolerI - Barracuda IV 80GB (master) i CDROM (slave) KontrolerII - CDRW (master) i kieszeń z Szajsungiem (slave) Mam nadzieję, że to w miarę dobre rozwiązanie i nie osłabi mojej kochanej nagrywareczki, zgadza się ktoś ze mną ![]()
|
![]() |
![]() |
#8 | |
Gość
|
Cytat:
Z zasady nie zgadzam sie z podlaczaniem dyskow razem z napedami optycznymi! Ale kazdy robi tak jak uwaza za stosowne. Samsunga bym wpinal jako dysk wymienny pod Primary slave, gdyby byl potrzebny, a tak na stale to nie. |
|
![]() |
#9 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Re: Re: Re: Kanały IDE po przeczytaniu artykułu ;)
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#10 | |
Indywidualista
![]() |
Cytat:
![]() Kontroler 1: - Barracuda IV 80GB (master) - Szajsung 4,3GB w kieszeni (slave) Kontroler 2: - CDRW LiteOn (master) - CDRom LG (slave) ... i mam nadzieje, że wszystko bedzie dzialalo ^_^ ^_^ ^_^
|
![]() |
![]() |
#11 | |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
#12 | |
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Cytat:
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
|
![]() |
![]() |
#13 | |
Indywidualista
![]() |
Re:Kanały IDE po przeczytaniu artykułu ;)
Cytat:
|
![]() |
![]() |
#14 | |
Indywidualista
![]() |
Cytat:
i jestem bardzo zadowolony z tego zakupu ^_^ Póki co kieszeni 4,3GB nie podłącze, ponieważ mam za krótki kabel ATA ![]() Heh ... kontroler jednak musze zakupić, ponieważ niedługo, będę chciał podłączyć drugi dysk w kieszeni ![]() Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam ![]() ![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
|
|