![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
Dziwny problem z nagrywaniem - LG CED-8120B
Witam,
Mam LG CED-8120B 12x8x32x. Na 80przewodowej szmacie razem z dyskiem z ktorego nagrywam, Seagate 20GB. Transfer z dysku mierzony Nero wynosi okolo 54x (18MB/s). Przez poltora roku bezproblemowo wypalalem plytki na 12x. Dwa dni temu nagle przy kolejnej nagrywanej plytce zaczal mi spadac bufor w Nero. Nie mam Burnproofa, wiec takie rzeczy zle sie koncza. Zdeframgentowalem dysk, nie pomoglo. Od tamtej pory jestem w stanie nagrywac plytki bezblednie na 8x, ale juz nie na 12x. Symulacja zapisu daje ten sam dziwny wynik - dysk nie wyrabia chyba? Natomiast kopiowanie z dysku na dysk obdywa sie ze zwykla predkoscia do jakiej jest zdolny - kopiuje plytke w 40 sekund do minuty przy malej ilosci plikow, troche dluzej przy duzej. Windows XP, plytki Platinum caly czas z tej samej setki, ostatnie 500 nagranych bezblednie. Czy ktos moze wie co tu jest grane? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
musiałeś w międzyczasie coś zainstalować, uaktualnić, zmienić - no bo skąd ta nagła zmiana?
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Nic nie instalowalem.
Wieczorem nagrywalem plytki. Mialem gotowe na dysku, tylko wlozyc nowa plytke, wywalic poprzednie katalogi z Nero, wlozyc nowe, label, start. Dwie pierwsze nagral bez trudu. Na trzeciej od poczatku zaczal mu spadac bufor i po chwili je wywalil. Od tej pory caly czas tak. Jesli chodzi o DMA/PIO, Winda podaje to samo co zawsze: - dysk na DMA tryb 4 - CD na PIO ( nie podaje trybu - ale CD byl na PIO od poczatku, w ogole nie daje sie podlaczyc na DMA ). Na BIOS nie moge zerknac teraz bo jestem w pracy. |
![]() |
![]() |
#5 |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
No to wszystko wskazuje na nagrywarkę.
Bios nie ma tu chyba żadnego znaczenia.
#6 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
moja LGx12 trzyma się świetnie, ale twoja chyba wysiada
![]()
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Zamienilem miejscami dysk i nagrywarke (master/slave).
Zainstalowalem ASPI pod XP. Sflashowalem BIOS w nagrywarce. Cos z tego pomoglo, bo znow nagrywam 12x. Dzieki. |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.09.2002
![]() |
hi
![]() Masz całkowitą rację, że twój sprzęt jest sprawny, no może niezupełnie sprawny bo wali płytki, ale do rzeczy. Ten sam problem spotkał mnie już parokrotnie i zapewniam, że żadna reinstalka WinXP, czy instalka z formatem C: nic nie pomoże. Pomocna w 100% okazała się dopiero aktualizacja firmawere'u nagrywarki, który bez problemu można pobrać ze stronki producenta. testowałem na "sobie" i zapewniam, że działa. Bardzo dziwnym zjawiskiem było to, że ta nagrywarka działała w 100% jakby "okresowo". wypaliłem powiedzmy 100-150 płyt bez problemu (nero, fireburner) a nagle 10 z rzędu idzie do kosza. Przestawiłem się na x8, ale w fireburnerze wypalając biny musiałem już ustawiać x4 co było niesamowicie męczące. I po jakimś czasie znów zaczęła działać poprawnie. dziwna sprawa, ale teraz już jest ox! powodzenia!!! |
![]() |
![]() |
#9 | |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Cytat:
Mi pomoglo... wylaczenie obslugi UDMA w biosie - wiem ze to dziwne ale tylko przy takim ustwieniu dawalo sie uruchomic MWDMA w windzie... Powodzenia
![]() |
#10 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.09.2002
![]() |
Cytat:
no właśnie jest ale - zerknij na firmware swojego lg. I założę się z tobą, że masz v.2.00!!! z tego wynika, że albo robiłeś upgrade, albo po prostu masz nowszy model CED-8120 thats all |
|
![]() |
![]() |
|
|