Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.09.2002, 09:46   #1
Yaten
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.09.2002
Yaten w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dziwny problem z nagrywaniem - LG CED-8120B

Witam,

Mam LG CED-8120B 12x8x32x. Na 80przewodowej szmacie razem z dyskiem z ktorego nagrywam, Seagate 20GB.

Transfer z dysku mierzony Nero wynosi okolo 54x (18MB/s).

Przez poltora roku bezproblemowo wypalalem plytki na 12x.

Dwa dni temu nagle przy kolejnej nagrywanej plytce zaczal mi spadac bufor w Nero. Nie mam Burnproofa, wiec takie rzeczy zle sie koncza.

Zdeframgentowalem dysk, nie pomoglo. Od tamtej pory jestem w stanie nagrywac plytki bezblednie na 8x, ale juz nie na 12x. Symulacja zapisu daje ten sam dziwny wynik - dysk nie wyrabia chyba?
Natomiast kopiowanie z dysku na dysk obdywa sie ze zwykla predkoscia do jakiej jest zdolny - kopiuje plytke w 40 sekund do minuty przy malej ilosci plikow, troche dluzej przy duzej.

Windows XP, plytki Platinum caly czas z tej samej setki, ostatnie 500 nagranych bezblednie.

Czy ktos moze wie co tu jest grane?
Yaten jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.09.2002, 10:52   #2
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
musiałeś w międzyczasie coś zainstalować, uaktualnić, zmienić - no bo skąd ta nagła zmiana?
Stary 25.09.2002, 11:11   #3
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Albo XP przelaczyl ci tryby pracy z DMA na zwykle PIO4. Sprawdz jeszcze spaware na innym kompie.
Stary 25.09.2002, 11:20   #4
Yaten
Nowy na forum

Nic nie instalowalem.
Wieczorem nagrywalem plytki. Mialem gotowe na dysku, tylko wlozyc nowa plytke, wywalic poprzednie katalogi z Nero, wlozyc nowe, label, start.
Dwie pierwsze nagral bez trudu. Na trzeciej od poczatku zaczal mu spadac bufor i po chwili je wywalil. Od tej pory caly czas tak.

Jesli chodzi o DMA/PIO, Winda podaje to samo co zawsze:
- dysk na DMA tryb 4
- CD na PIO ( nie podaje trybu - ale CD byl na PIO od poczatku,
w ogole nie daje sie podlaczyc na DMA ).

Na BIOS nie moge zerknac teraz bo jestem w pracy.
Yaten jest offline  
Stary 25.09.2002, 11:28   #5
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No to wszystko wskazuje na nagrywarkę.
Bios nie ma tu chyba żadnego znaczenia.
Stary 25.09.2002, 15:46   #6
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
moja LGx12 trzyma się świetnie, ale twoja chyba wysiada , Pedros jak zwykle ma rację.
Stary 26.09.2002, 09:43   #7
Yaten
Nowy na forum

Zamienilem miejscami dysk i nagrywarke (master/slave).
Zainstalowalem ASPI pod XP.
Sflashowalem BIOS w nagrywarce.

Cos z tego pomoglo, bo znow nagrywam 12x.

Dzieki.
Yaten jest offline  
Stary 27.09.2002, 12:46   #8
Vip
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.09.2002
Vip w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
hi
Masz całkowitą rację, że twój sprzęt jest sprawny, no może niezupełnie sprawny bo wali płytki, ale do rzeczy.
Ten sam problem spotkał mnie już parokrotnie i zapewniam, że żadna reinstalka WinXP, czy instalka z formatem C: nic nie pomoże.
Pomocna w 100% okazała się dopiero aktualizacja firmawere'u nagrywarki, który bez problemu można pobrać ze stronki producenta. testowałem na "sobie" i zapewniam, że działa.

Bardzo dziwnym zjawiskiem było to, że ta nagrywarka działała w 100% jakby "okresowo". wypaliłem powiedzmy 100-150 płyt bez problemu (nero, fireburner) a nagle 10 z rzędu idzie do kosza. Przestawiłem się na x8, ale w fireburnerze wypalając biny musiałem już ustawiać x4 co było niesamowicie męczące.
I po jakimś czasie znów zaczęła działać poprawnie. dziwna sprawa, ale teraz już jest ox! powodzenia!!!
Vip jest offline  
Stary 28.09.2002, 01:23   #9
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Yaten napisa***322;(a)
Jesli chodzi o DMA/PIO, Winda podaje to samo co zawsze:
- dysk na DMA tryb 4
- CD na PIO ( nie podaje trybu - ale CD byl na PIO od poczatku,
w ogole nie daje sie podlaczyc na DMA ).

Na BIOS nie moge zerknac teraz bo jestem w pracy. [/B]
Pewny jestes ze to nie bylo Multiword DMA?? Bo moja nagrywara LG12 wlasnie w takim trybie pracowala a jak wlaczalem czyste PIO (bo jak wszyscy wiemy multiword dma to nie jest ultra dma /sorry ze tak to zaznaczam ale mnostwo jeszcze jest ludzi ktorzy nie daja sie do tego przekonac ;-D /) to wlasnie dzialy sie rzeczy podobne do tego co sie dzieje u ciebie.
Mi pomoglo... wylaczenie obslugi UDMA w biosie - wiem ze to dziwne ale tylko przy takim ustwieniu dawalo sie uruchomic MWDMA w windzie...

Powodzenia
Stary 28.09.2002, 01:38   #10
Vip
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.09.2002
Vip w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Plemnik napisa***322;(a)

Pewny jestes ze to nie bylo Multiword DMA?? Bo moja nagrywara LG12 wlasnie w takim trybie pracowala a jak wlaczalem czyste PIO (bo jak wszyscy wiemy multiword dma to nie jest ultra dma /sorry ze tak to zaznaczam ale mnostwo jeszcze jest ludzi ktorzy nie daja sie do tego przekonac ;-D /) to wlasnie dzialy sie rzeczy podobne do tego co sie dzieje u ciebie.

Powodzenia
well... no i stary masz całkowitą rację! zgadzam się z tobą, że działa poprawnie tylko w trybie MultiwordDMA, ale...
no właśnie jest ale - zerknij na firmware swojego lg. I założę się z tobą, że masz v.2.00!!! z tego wynika, że albo robiłeś upgrade, albo po prostu masz nowszy model CED-8120
thats all
Vip jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: