Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.10.2002, 18:27   #1
maciusk1
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 27.08.2002
maciusk1 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jak poznać czy prawdzie CD-Audio?

Mam pytanie: Jak poznać czy płytka audio jest nagrana z mp3 czy jest kopiowana bezpośrednio? Możę użyć jakiegoś analizatora widma? Tylko jakiego?
P.S:Mój stopień muzykalności to 3, czyli rozrózniam kiedy grają a kiedy nie :-D ? Więc na słuch nie odróżnie!!
maciusk1 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.10.2002, 18:31   #2
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
jesli nie rozpoznajesz na sluch - co jest wcale nie takie trudne - to nie potrzebujesz zadnego analizatora - powszechna praktyka jest uzycie opcji frequency analysis z CoolEidta - nie pytaj mnie skad wziac ten program

kiedy na wykresie masz zero od pewnego momentu - plytka jest trefna - normalne plytki audio powinny miec pasmo ograniczone dopiero 22.5kHz
Stary 11.10.2002, 23:46   #3
VermilioN
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 08.09.2002
VermilioN zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
trzeba

miec niezle zniszczony sluch zeby nie rozpoznac mp3 a cd audio. sproboj porownac mp3 320kbit i 128 kbit a zobaczysz roznice.
Stary 12.10.2002, 05:41   #4
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A ja mu się wcale nie dziwię - dochodzi kwestia sprzętu, a poza tym widziałem (słyszałem) już tłoczone płytki (takie po 10 zet), które gorzej brzmiały od nagranych z mp3 z wysokim bitrate.
Stary 12.10.2002, 09:43   #5
-Sid-The-Rat=>

pedros - takie plytki to BYLY rozkodowane mp3...

jak myslisz czy jesli ja szukam na przyklad plyty King Crimson Heavy ConstrcKtion - bootleg kosztuje w angli kilkadziesiat funtow i zajmuje mi to rok i musze kupic przez allegro to pirat na stadionie ma oryginal? to sa rozkodowane sciagniete z sieci mp3ki...

ekspermenty prowadzone na kilkunastu tytulach sa jednoanaczne - nowosci to zawsze sa ADVANCE 192/256 vbr - czyli niby dobrze, a jednak, straszne starocie sa albo z wlamow albo z przemytu albo z mp3 - w miare pewnie mozna kupowac plyty bardzo popularne choc wcale nie nowe - np Iron Maiden, Jethro Tull itp - mowie o stadionie

uzylem do porownan cooledita i soundforge'a

choc bylem tam ostatni raz 2 lata temu i chyba jus ei wiecej nei pojawie
Stary 12.10.2002, 11:20   #6
maciusk1
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 27.08.2002
maciusk1 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Z tym, że nie odróżniam mp3 od Cd-Audio to może troszkę przegiełem. Ale na prawde czasem szczególnie na marnym sprzęcie nie słychać różnicy(a ja obecnie słycham wszystkiego na komputerze na głośniczkach, bo wieża postanowiła wyzionąć ducha)
A mp3 320kbit są oczywiście lepsze, wydaje mi się żę dzwiek jest bardziej miekki i płynny!
maciusk1 jest offline  
Stary 13.10.2002, 00:44   #7
pepperman
Guru

Data rejestracji: 10.08.2002
pepperman zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
utwory skompresowane mousepack'iem z dobrymi parametrami na słuch jest bardzo trudno odróżnić od oryginału....a na oko - wszystko widać na spektrum dźwięku...ale oczami przecież się nie słucha ...a mp3.....hehe...to już inna historia....czasami jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma..
pepperman jest offline  
Stary 13.10.2002, 21:53   #8
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmmm jak czytam te rozmowy o jakosci dzwieku to az mnie dziwi ze wszyscy w kolo maja tak dobry sluch - ja, owszem rozpoznam bez problemu mp3 128kb, podobnie z 160 i czasami 192 (to juz ciezko) i jakos nie bardzo chce mi sie wierzyc ze tak bezblednie wszyscy odroznia taki 192 i wiecej VBR od oryginalu w domowych warunkach...
Stary 13.10.2002, 22:09   #9
-Sid-The-Rat=>

kiedy wezmiesz taka plytke, rozkodujesz i nagrasz - uslyszysz roznice - perkusja ktora brzmi jak zza sciany, gitara plaska jak deska, brak przestrzeni - efekt wycietych wyzszych czestotliwosci, lub zmiany ich proporcji

to slychac - o barwie instrumentow nei ma co mowic - to zalezy np. od czytnika - ale spektrum po prostu sie nie przenosi
Stary 13.10.2002, 23:00   #10
Pedros
Second variety

Cytat:
Plemnik napisa***322;(a)
Hmmm jak czytam te rozmowy o jakosci dzwieku to az mnie dziwi ze wszyscy w kolo maja tak dobry sluch - ja, owszem rozpoznam bez problemu mp3 128kb, podobnie z 160 i czasami 192 (to juz ciezko) i jakos nie bardzo chce mi sie wierzyc ze tak bezblednie wszyscy odroznia taki 192 i wiecej VBR od oryginalu w domowych warunkach...
Ja osobiście nie mówiłem że każdą płytę, tj. bezbłędnie
Stary 14.10.2002, 01:42   #11
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Spokojnie, chodzi mi tylko o to zeby sie za bardzo nie rozpedzac - w domowych warunkach (czyli nie w sytuacji absolutnej ciszy i braku dzwiekow z otoczenia), przy sprzecie jaki wiekszosc z nas posiada (niech to beda nawet wieze za te 3000zl choc to wbrew pozorom tez jest sprzet niedostepny dla wiekszosci) 99,9% ludzi nigdy w zyciu nie odrozni dobrze zakodowanej mp3 przy bitrate VBR 192 i wyzszym. Mozeee by sie to udalo przy jakiejs bardzo wymagajacej muzyce ale utwory popularne raczej nie sa takie wymagajace (nie mowiac juz o umc-umc-umc :-D ) Zebysmy sie dobrze zrozumieli to ja nie probuje udowodnic ze mp3 z wysokim bitrate przestaje byc formatem stratnym - chodzi mi tylko o to ze dla wiekszosci jest po prostu 'przezroczysty' w stosunku do nagrania zrodlowego.
Stary 14.10.2002, 07:09   #12
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
[QUOTE]-Sid-The-Rat=&gt; napisa***322;(a)
[B]pedros - takie plytki to BYLY rozkodowane mp3...

jak myslisz czy jesli ja szukam na przyklad plyty King Crimson Heavy ConstrcKtion - bootleg kosztuje w angli kilkadziesiat funtow i zajmuje mi to rok i musze kupic przez allegro to pirat na stadionie ma oryginal? to sa rozkodowane sciagniete z sieci mp3ki...

fakt , mysle tez ,ze niektore plyty w supermarketach z gatunku "wszystko p 6 zeta",
tez wygladaja na to , ze matryca z mp3 byla zrobiona ( tak by wynikalo z analizy czestotliwosci)
bgn jest offline  
Stary 14.10.2002, 08:32   #13
Pedros
Second variety

Heh, to ja do tej pory myślałem, że CZĘŚĆ tych płyt jest z mp3, a nie że WIĘKSZOŚĆ
Stary 14.10.2002, 08:33   #14
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
fakt , mysle tez ,ze niektore plyty w supermarketach z gatunku "wszystko p 6 zeta",
tez wygladaja na to , ze matryca z mp3 byla zrobiona ( tak by wynikalo z analizy czestotliwosci) [/B][/QUOTE]

To by było już jawną przesadą. Nie wiem czy wielkie supermarkery pozwoliłyby sobie na sprzedaż płyt od producenta króry wali matryce z mp3 i wieje od tego nielegalnością.
Co do analizy widma dźwięku - to nie jest jedyny i ostateczny parametr na podstawie którego można oceniać jakość muzyki umieszczonej na płycie. Dużo wznowień starych nagrań na CD posiada obciążenie jakościowe proporcjonalne do czasów w których nagranie tworzono. Jeżeli nagranie takie zostało remasterowane, a tak jest w przypadku porządnych wznowień starych tytułów przez duże wytwórnie to jakość dźwięku będzie nieporównywalnie lepsza od tego wydawanwgo przez lokalnych wydawców na podstawie materiału nieremasterowanego - zresztą kupionego od tych samych wielkich wytwórni co wyżej, tylko za psie pieniądze.
Oczywiście jeżeli analizator widma pokazuje iż występuje nagłe obcięcie przy ok. 16khz to może świadczyć iż płyta została nagrana z jakiegoś kombinowanego źródła - nie spełnia standardu CD gdzie zakres częstotliwości okreslono bodajże na 20 hz do 20 khz . Nawet w przypadku starych nieremasterowanych nagrań obcięcie całkowite przy 16 khz nie powinno mieć miejsca ponieważ powinien tam występować przynajmniej szum nośnika o dość dużej częstotliwości.
A co w przypadku kiedy jednak płytę nagrano z MP3 dobrej jakości i analiza nie pokazuje obcięcia widma i jest ono w miare równe w całym zakresie częstotliowści. Są chyba dwa sposoby.
Pierwszy - porównać widmo z oryginałem z porządnego źródła (niestety metoda trudna do wykonania)
Drugi - ocenić nagranie na słuch (metoda też nie łatwa, usankcjonowana dobrych uchem i lepszym sprzętem, lepszymi warunkami od tych jakie zapewnia odsłuch muzyki przez głośniki komputerowe w niedużym pomieszczeniu).
Czytałem niedawno wywiad z konstrukorem i współwłaścicielem jednej z firm produkujących sprzęt Hi-Endowy który generalnie stwierdził iż w porównaniu z profesjonalnym wydaniem płyty CD - możliwości ekstrakcji cyfrowej i możliwości róznych formatów kodowania dźwięku są wg. niego na żenującym poziomie i wcale nie chodzi o ogólne wrażenia z odsłuchiwanego dźwięku lecz o ilość błędów, niekiedy prawie nisłyszalnych jakie znajdują się w torze takiego przerobionego cyfrowo nagrania - no cóż on pewnie różnice doskonale potrafi usłyszeć.
paput2000 jest offline  
Stary 14.10.2002, 10:35   #15
statistica
Bywalec

Data rejestracji: 01.03.2002
statistica zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
cool edit jest do sciagniecia w www.pcworld.pl w dziale ftp ,

http://www.pcworld.pl/ftp/program.asp?sys=pc&id=631

NAWIAZUJAC DO DYSKUSJI O PIRATACH..., tragedia, mialem od kolegi pare plyt..., wrzucilem sluchawki na uszy (senn.... ovation), .....i dlugo zastanawialem sie co to jest, to bylo kilka plyt, a wszystkie brzmialy tak jakby byly wypalane z mp3 z bitrate 96 ,

Odradzilem mu zakupy na gieldzie ....., na dobre....,
statistica jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: