Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Nowy firmware for YamahaF1 (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nowy-firmware-yamahaf1-21609/)

puch 06.06.2003 10:21

To, czy lepsza jest metoda CAV czy P-CAV zależy od konkretnego rozwiązania. Nie zabijcie mnie, ale znów porównam nowe napędy LG i Lite-On'a. Wszystkie nowe urządzenia nagrywają płyty CD-RW-Ultra Speed z maksymalną prędkością 24x, ale LG robi to w trybie P-CAV, a Lite-On w trybie CAV.
LG startuje od prędkości ok. 20x, bardzo szybko rozpędza się do 24x, i utrzymuje tę prędkość do końca, zmniejszając prędkość obrotową płyty. W efekcie średnia prędkość zapisu to ok. 23x. Ponieważ ten odcinek rozpędzania od 20x do 24x jest bardzo krótki, jest to niemalże CLV.
Lite-On startuje od prędkości zaledwie ok. 10-11x i utrzymuje stałą prędkość obrotową, znacznie niższą niż LG, toteż prędkość 24x osiąga tylko na samym końcu płyty, uzyskując średnią tylko ok. 18x, czyli ledwie co lepiej niż przy 16x w trybie CLV. W efekcie czas zapisu całej płyty przez Lite-On'a jest o ok. minutę dłuższy.
Zatem przy tak dobranych prędkościach startowych i prędkościach obrotowych płyty metoda P-CAV daje znaczne skrócenie czasu zapisu - ale wszystko zależy od przebiegu krzywych prędkości, zaprogramowanych przez producenta. Dlatego też różne napędy o tych samych nominalnych prędkościach maksymalnych różnią się czasem zapisu.

Laser 06.06.2003 16:22

Witam !

Hmm a czemu bysmy mieli Cie zabic :)

Skoro taka jest prawda to widac w tym przypadku P CAV jest lepszy i ok :)

Z tego co zauwazylem w przypadku Yamahy nie ma zadnej powtarzam zadnej róznicy w czasie zapisu ! - na biosie f jak i g trwa to tyle samo / zapis cdr / :)

pawelblu 06.06.2003 16:54

Dobra tylko dlaczego twierdzicie ze u Pary jest "blad" i chcecie mu to "poprawic" IMHO w tym wypadku P-CAV > CAV

Laser 06.06.2003 17:15

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
Dobra tylko dlaczego twierdzicie ze u Pary jest "blad" i chcecie mu to "poprawic" IMHO w tym wypadku P-CAV > CAV
Witam !

jak widac na screenach para ma tryb zapisu P-CAV - zapis pod koniec CD jest na poziomie 40x, a najnowszy bios wprowadza zapis CAV - nagrywanie i odczyt powinien sie odbywac tak jak na moim i kowanskiego wykresie tzn transfer powinien rosnac do konca cd.

P - Cav to nie to samo co CAV :)

pawelblu 06.06.2003 17:47

No dobra - ale on ma srednia predkosc i tak wyzsza od waszej a nie "wchodzi" w wysoka predkosc pod koniec (44x) - co jest dobre

"P - Cav to nie to samo co CAV " - no proste :P

Laser 06.06.2003 18:00

Witam !

No roznice rzeczywiscie kolosalne przy P- CAV jest 33.05 a przy CAV jest 32.91 :) - heh :)

Fine 06.06.2003 18:07

Witam!

Czy możecie powiedzieć (zrobić zrzut ekranu) jakie powinny być ustawienia NeroCD Speed "Options\Tests\Transfer Rate" bo coś tam pozmieniałem i miałem P-CAV a teraz znów mam CAV, może to zależy od ustawień ?
Mam bios 1.0g

:P :P

Laser 06.06.2003 18:10

Cytat:

Fine napisa***322;(a)
Witam!

Czy możecie powiedzieć (zrobić zrzut ekranu) jakie powinny być ustawienia NeroCD Speed "Options\Tests\Transfer Rate" bo coś tam pozmieniałem i miałem P-CAV a teraz znów mam CAV, może to zależy od ustawień ?
Mam bios 1.0g

:P :P

Witam !

Nic nie ustawiasz - naped sam wyswietla w jakim trybie pracowal / pracuje :)

Fine 06.06.2003 18:24

A metoda zapisu SAO czy TAO

Laser 06.06.2003 18:44

Ilość załączników: 1
Cytat:

Fine napisa***322;(a)
A metoda zapisu SAO czy TAO
Witam !

To juz wybierasz przy nagrywaniu - czy chcesz nagrac SAO - Sesion At Once czy Tao - Track At Once czy moze DAO - Disc at Once

Metode zapisu wybierasz w programie do nagrywania - i jest ona zalezna co nagrywasz ;)

Poczytaj to http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/metodyzapisu.php3

puch 07.06.2003 00:05

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Hmm a czemu bysmy mieli Cie zabic :)

Bo teraz trochę już niebezpiecznie wypowiadać się na temat LG vs. Lite-On. :D ^_^ :D

Cytat:

Skoro taka jest prawda to widac w tym przypadku P CAV jest lepszy i ok :)

P-CAV będzie oczywiście lepszy w takim przypadku, jak opisany przeze mnie przykład LG vs. Lite-On, tzn. przy założeniu, że w obu metodach zapis kończy się z tą samą prędkością.

W przeciwnym przypadku, gdy nagrywarka zamiast rozpędzać się w trybie CAV do prędkości 44x rozpędza się tylko do 40x, a potem utrzymuje tę prędkość do końca w trybie P-CAV, tryb ten (P-CAV) okazuje się oczywiście gorszy (wolniejszy) od CAV.

O ile wiem, w ten sposób pracuje większość (jeśli nie wszystkie) nowoczesnych nagrywarek 48 i 52x - pracują w trybie CAV tylko przy ustawionej maksymalnej prędkości zapisu, natomiast w trybie P-CAV przy prędkościach wolniejszych od maksymalnej (czy to wybranych przez użytkownika, czy przez nagrywarkę po ocenie rodzaju i jakości płyty) - do 20x. Przy prędkościach 16x i niższych nagrywarki pracują w trybie CLV.

W przypadku PARA chyba nie ma o co szczególnie kopii kruszyć, bo różnica jest bardzo niewielka - przypuszczam, że można to złożyć na karb stosowanych płyt.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:56.