![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 26.02.2002
![]() |
Opinia na temat Platinum
Czy ktos moze mi powiedziec czy paltinum to dobre plytki do wypalania muzyki? Chodzi mi tylko o muzyke reszta mnie nie obchodzi.
Czy sa jakies lepsze? Jesli nie to czy w ogole jest roznica w wypalanym dzwieku w zaleznosci od nosnika?
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
To zależy czy jesteś audiofilem, ale platinium są dobre, choć chyba najlepsze są Verbatimy Metal AZO.
|
![]() |
![]() |
#3 |
odgrzewany user
Data rejestracji: 20.10.2001
![]() |
Oczywiście rodzaj nośnika ma znaczenie, ale bardziej istotna jest prędkość ngrywania.
Verbatim to najlepszy wybór jeśli cię stać ![]() F. |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
![]() |
Czy jestem audiofilem? Mysle ze tak
![]() A jakiego rodzaju to jest roznica pomiedzy takimi platinum a verbatim metalazo?
#5 |
Bywalec
![]() |
[Bardziej istotna jest predkosc wypalania?
Czy wypalajac 8x duzo trace na jakosci? To wazne bo ponizej tego nie moge zejsc ![]()
#6 |
MAJSTER zlotowy
Data rejestracji: 16.05.2002
![]() |
Ponoć TDK i Verbatimy lepsze, ale ja palę muzykę na platiniumach i nie ma problemów. Może Platiniumy są mniej trwałe ponoć po kilku latach są problemy, ale mi nic o tym nie wiadomo.
Broń cię Panie Tweety wypalać muzyke na zielonych Datexach, one nadają się do wszystkiego ale nie do muzyki-żaden znany mi cd-player nie widzi tych płyt(mówię o zwykłych playerach nie o cd-r(w)). |
![]() |
![]() |
#7 |
RTS Widzew Łódź
Data rejestracji: 07.07.2000
![]() |
ja Ci do muzyki płyt Platinum nie polecam jak ma Ci płyta starczyć na dłuzej niz np. na kilka miesięcy to lepiej kup droższe plytki np. wspomniane wyżej Verbatim...
#8 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja juz po tygodniu slysze roznice na akossie czy esperanzie (a nie po miesiacach), nie oszczedzaj na muzie i pal na verbach - roznice teraz sa nastogroszowe, ja nie szczedze bo lubie sluchac dobrych kopii zapasowych hehehe
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
![]()
Platinum to szajs.
Pod nazwą platinum kryją się płytki od kilku (ponad pięciu) różnych producentów. Jedyną dobrą odmianą są płytki produkcji Riteka. Reszta nadaje się tylko na przemiał. ![]() Mój kumpel wypalil sobie kiedyś kopię zapasową WinXP na Platinumie. Wsadził płytkę do szuflady (!) i zapomniał o niej. Po trzech miesiącach, kiedy przeinstalowywał system po wirusie (he he :-D ), na płytce były dwa pliki niemożliwe do odczytania. Napędy CD-ROM : Toshiba 48x, Asus 45x, Teac 40x. Nagrywarka : Plextor 24x. Trzymaj się z daleka od Platinumów. Ostatnio pojawiły się Verbatimy Slim Pastel Disc. CDRID twierdzi, że są produkowane przez Taiyo Yuden !!! Chyba nikomu nie trzeba lepszej rekomendacji ? 8) |
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
Data rejestracji: 09.08.2002
![]() |
Platinium nie sa najleprzy. Zdarza sie ze w szybkich napedach przy delikatnie uszkodzonych plytach odkleja sie nosnik. A jesli chodzi o muze taka ktora sie slucha na sprzecie audio to im plytka bardziej sredrna tym leprza, bo te odtwarzacze wlasnie pod katem takiego koloru sa robione. A co do Verbatim to na niektorych Cd-playerach sa z nimi klopoty. Ja osobiscie muze pale na philipsach lub tdk.
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.06.2002
![]() |
![]()
Ja wypalam wszystko na plytach platinum i jestem z nich bardzo zadowaolony!
#12 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 20.02.2002
![]() |
Wypalilem (liteon 24) juz bardzo duzo platinumow, i jak na razie kazda z nich czyta moj cdrom (teac 40) bez problemow, a tej kolekcji sa juz plyty ktore maja ponad rok. Zawiodlem sie za to ostatnio na TDK ultra reflex, nagralem 2 plytki z predkoscia x8 i wieza Sony stawia opór
![]()
#13 |
Prawdziwy Shider ;)
Data rejestracji: 06.06.2002
![]() |
rowniez potwierdzam bardzo dobry stosunek jakosci do ceny w wypadku platinum
#14 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 03.03.2002
![]() |
odwroc platiniuma to sie dowiesz na czym nagrywasz
jaki widzisz kolor? zielonkawo-zolty? no wlasnie... dla siebie nagrywam tylko na Verbatimach, bardzo zadko na TDK (rownie dobre, ale jakos tak sie przyzwyczailem...) mam na szpindlu (tzn mialem, teraz jakies 25%) 100 platinumow i wykorzystuje je tylko do prob, testow lub nagrywania dla kogos... to najlepsze cedeki z tej najnizszej polki |
![]() |
![]() |
#15 |
Prawdziwy Shider ;)
Data rejestracji: 06.06.2002
![]() |
a i jescze jedno
obecnie jedyne "sluszne" platinum to te wyprodukowane przez ritek-a index 40 nagrywalem na nich (dane) z predkoscia 48 i w scandisku 100% zielono
|
|