![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 | |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Cytat:
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | ||||
![]() |
Cytat:
sprawdz tu, na dole strony - interesujacy przypadek ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Przegrzeb dyskusję z pierwszego linka - generalnie to, jak płytka się nagra, zależy od nagrywarki, od tego, jak ona z nią wsółpracuje, ale są płyty, do których szkoda się nawet zbliżać. |
||||
![]() |
![]() |
#3 | |
![]() |
Cytat:
Jak mówiłem, te błędy nie są raportowane przez czytnik, więc nie wiesz, czy Twoja płytka jest bezpieczna, czy jest tylko o krok od padu poprzez porysowanie. Scandisk raportuje tylko błędy C2, C1 są niewidoczne. Link do programu wysłałem Ci na priva - sorry, ale nie mogę tutaj. Wysyła go ludziom na maila jeden z adminów CDFreaks, jak go ktoś poprosi. Program "wyciekł" z laboratoriów LiteOna i CDFreaks dostali go pod warunkiem, że nie będą go normalnie dystrybuować. Dostałem to od nich, więc nie mogę tu wrzucić linka. Instrukcję obsługi znajdziesz gdzieś na forum CDFreaks : forum Uważaj z tym programem ![]() Pozdrawiam. |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Gość
|
Dobrym przykladem na korozje plyt sa Samsungi 16x, nosnik utlenia sie w oczach! Powstaja wzery wielkosci glowki od szpilki! Plyta jest nie do odczytania. Jedna z nich, w pudelku, na stojaczku, stracila nosnik przez noc!!!
|
![]() |
#5 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
no wiec przeczytalem te testy - sa troche zaskakujace, ale prawda jest taka - UV zniszczy kazda plyte, tylko czas jest inny (czesm bardzo inny
![]() znam troche hiszpanski (4 lata nauki si enie zmarnowaly) i ciekawsze od samego testu sa opisy bledow [te P___1 do P__kilkanascie] - ciekawe rzeczy potrafia sie dziac z plytami... temat korozji mnie zafscynowal - co moze do ciezkej cholery az tak utlenic sie w plycie (farba z dodatkiem aluminium? (srebrna) - aluminum nie robi takich rzeczy...) w kazdym razie wierze juz w korozje, ale sam musze to zrobic z jaks plyta bo inaczej ciagle to bedzie dla mnie wolny rynek w Korei Pln. ta dyskusja z pierwszego linka dot. plyt z gornej polki - nie ma w niej niestety nic o tanich plyach (a przedewszystkim te plyty sa starej generacji (max 16x)) test 'sloneczny' spartaczono dajac jedna plyte z kazdego gatunku (powinny byc co najmniej dwie - jedna nosnikiem do gory, druga do dolu) - ale wyniki sa jak juz napisalem zaskakujace chyba sie zapisze na cdfreaks - ciekawe te ich forum yahol: samsung to szjas - nagrales na tym muze? szkoda...
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 01.03.2002
![]() |
Potwierdzam to , co juz ktos w tej dyskusji napisal, Platinum od producenta RITEC , sa naprawde OK, ....
od innych producentow sa duzo gorszej jakości. Dawniej (kiedy jeszcze kupowalem platinum) plytki platinum miltispeed - byly najczesciej od nanya (czyli ten sam producent co akoss), platinum bez nadruku , mialo kilku producentow..... RITEKa byly plytki z wypisanymi predkościami nagrywania 1-16, 1-24, 1-40 itp. |
![]() |
![]() |
#7 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Nie wiem o jakich wersjach mówicie co do Samsungów 16x, ja mam je ok. 1 roku i nic sie nie dzieje, a pracowały w różnych warunkach i na słońcu i piasku leżały itp. sprawy. I nic, kompletnie nic się z nimi nie działo. Ale za to w Eurodata'ch to się to pojawiło (ach stare czasy).
|
![]() |
![]() |
#8 | |
Bywalec
Data rejestracji: 02.08.2002
![]() |
Cytat:
Marius_The_Mad moglbym prosic o linka na PM-a lub maila ? Z gory dziekuje. BTW. Co sadzicie o zielonych Esperanzach ? Warto kupowac 100 sztuk za 90 zlotych czy dolozyc i kupic jakies drozsze ? |
|
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
Wiesz, ja nagrywam tylko na Verbatimach i dobrych TDK. NIGDY żadna taka płytka mi jeszcze nie padła. 8)
p.s. link wysłany na maila ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.08.2002
![]() |
Platinumy są dobre do wszystkiego , ale do muzy najlepsze są Kodaki Gold !!!
|
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
ja na platinum nie narzekam.....mój kumpel chwali sobie samsungi z tym tylko, że jak mu wypałałem coś na jego płytach to
samsungi padały jak much, a platyna zniosa wszystko... |
![]() |
![]() |
#12 |
Gość
|
Marius_The_Mad napisa***322;(a)[/i]
Wiesz, ja nagrywam tylko na Verbatimach i dobrych TDK. NIGDY żadna taka płytka mi jeszcze nie padła. 8) Marius ile ty plyt wypalasz dziennie. Napewno nie duzo bo przy takich kosztach jest to nie oplacalne. Mysle ze ty jedynie sie sugerujesz cena gdy idziesz kupic plytki, popatrz tez na tansze plytki bo nie raz jest tak ze te tansze sa lepsze. Mi verbatimy tak samo padaja jak tansze plytki. Verbatimy to zadne cudo,poniewaz jak sid mowil wszytkie plytki sa zrobione na tej samej zasadzie i zadna plytka ktora bedzie lezala na sloncu nie bedzia nadawala sie do odczytu. Jescze jedno nagrywal ktos na plytkach Sigma (takie same jak stare zielone esperanzy), na te plytki nigdy nie narzekam, nie ma praktycznie mowy aby ci ta plytka odprysnela |
![]() |
#13 |
![]() |
Przeczytaj jeszcze raz, co pisałem o platinumie, który leżał w szufladzie, a potem poczytaj zawartość moich linków, to może się w końcu przekonasz, że są lepsze i gorsze płyty, niezależnie od użytej nagrywarki.
Jeśli wypalasz dużo, to owszem, trzeba kupować tańsze, bo Verbatimy się robią za drogie wtedy. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.08.2005
![]() |
Witam
Podpinam sie pod ten wątek ponieważ właśnie wypalam na płytkach Platinum. Kupiłem opakowanie 100 sztuk (to z pisakami gratis). Miały być tanie i dobre. Producentem jest Ritek. Wizualnie wszystko OK. Wypaliłem już 20 sztuk. Zrobiłem testy i nie wiem co o nich sadzić. Co prawda nie ma błędów C2 ale... Testy wszystkich płyt wyglądają podobnie. Wypalam z prędkością x32. Szybsze pogarsza sprawę ale nie za wiele. Wolniejsze niewiele daje. C1 na podobnym poziomie. Powiedzcie czy za taki obraz rzeczy jest odpowiedzialna jakość płytek czy może nagrywarki. Mam liteon-a LTR 52327s od kilku dni. Nie jest nowy. Spadek od kumpla co zmienił na DVD. Podobno niewiele na niej wypalał. Płytki VOBIS od Plasmona oraz Platinum od MPO oraz Plasmona wypadają podobnie. Tylko kilka wyszło ładnie ( średnia c1 =0.2). Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#15 |
Bywalec
Data rejestracji: 15.08.2005
![]() |
ja używam TDK narazie na innych nie wypalałem ale martwi mnie fakt bo płytka ma 4,7 a nero pozwala wypalać do 4,5 pomóżcie jak wiecie o co biega
|
![]() |
![]() |
|
|