Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.04.2002, 21:16   #1
Tofi
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.04.2002
Tofi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Padla nagrywarka pliz help.

Mam nagrywarke TEAC CDW-516EB. Dzisiaj (26 kwietnia) nagrywalem jeszcze plyty. Wyszedlem na jakis czas z domy i jak wrocilem to juz nie chciala dzialac. Mam stale lacze, a dzisiaj znow aktywuje sie czarnobyl i nie wiem czy to on cos nienamieszal. Dodam jeszcze,ze podczas odpalania kompa kiedy zglaszaja sie napedy przy nagrywarce wyskakuja jakies krzaki. Jezeli ktos ma jakis pomysl co moglo sie stac i ewentualnie jak przywrocic nagrywarke do zycia bylbym bardzo wdzieczny.

Tofi
Tofi jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.04.2002, 21:27   #2
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... oj, żebyś nie wykrakał z tym czarnobylem ( pierwsze prawo Murphy'ego "jak coś może pójść źle, to napewno pjdzie").
Stary 26.04.2002, 21:46   #3
Tofi
Nowy na forum

Cytat:
Zetoxa (26-04-2002 21:27):
... oj, żebyś nie wykrakał z tym czarnobylem ( pierwsze prawo Murphy'ego "jak coś może pójść źle, to napewno pjdzie").
No pewnie masz racje, ale czemu to spotkalo mnie . Qrcze tylko sie pochlastac.
Tofi jest offline  
Stary 27.04.2002, 03:15   #4
djsaint
Bywalec

Data rejestracji: 22.01.2002
djsaint zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Może spróbuj wgrać firmware do niej.
djsaint jest offline  
Stary 27.04.2002, 08:05   #5
LamerMan
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.04.2002
LamerMan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Sprawdz polaczenie kabla ide, umnie tez tak sie czasami zdarzalo ale po podlaczeniu jeszcze raz kabla wysztko powinno dzialac
LamerMan jest offline  
Stary 27.04.2002, 08:08   #6
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
dlaczego pierwsza porada to zawsze 'wgraj do niej firmware'?
przeciez to jest ryzykowna operacja zdecydowanie nie dla nowicjuszy - zwlaszcza kiedy nagrywarka jest warzywkiem o normalne flashowanie nie wchodzi w gre

ja osobiscie zrobilbym 2 rzeczy - skolowal antywirusa, najnowszego, niewazne czy pelny czy demo, byle aktualny i przeskanowal system, operacje powtorzyl drugim antywirem

potem sprawdzilbym (a wlasciwie wczesniej) czy wszystkie wtyczki w srodku sa dobrze i mocno wcisniete - czasem lekkie tracenie kabla w czasie np. wymiany karty dzwiekowej poluzowuje kabel a potem on sam wypada (czesto po dluzszym czasie) - docisniecie wszystkich tasm IDE (tych na kontrolerach - tez) to pierwsza pomoc

jesli to nie pomoze - wziac nagrywarke pod pache i pojsc do kumpla - jezeli u niego zadziala, masz zwalony komp, jesli nie nagrywarka jest lewa (mozliwe ze komp tez :-( )
Stary 27.04.2002, 08:20   #7
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
nie ma zadnego zwiazku pomiedzy Cihem na nagrywarka.
Nie ruszaj biosa, bo jak tu juz koledzy pisali sensu nie ma.
A sam teac nie powinien pasc, to musi byc drobiazg, albo cos pomieszales w kompie,. Moja rada wypiac naagrywarke, odpalic kompt,ze by sie z nia pozegnal, a potem pomalutku , a spokojnie podpiac od poczatku
bgn jest offline  
Stary 27.04.2002, 09:24   #8
Quest
Bywalec

Data rejestracji: 09.03.2002
Quest zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Spróbuj przywrócić system do poprzedniego stanu kiedy nagrywarka działała (jeżeli masz Xp). Jeżeli nie to Format c:
Moze pomoze zainstaluj aspi via pack i powinno działać.
Pozdrawiam
Quest jest offline  
Stary 27.04.2002, 09:37   #9
Tofi
Nowy na forum

Cytat:
-Sid-The-Rat=> (27-04-2002 08:08):
dlaczego pierwsza porada to zawsze 'wgraj do niej firmware'?
przeciez to jest ryzykowna operacja zdecydowanie nie dla nowicjuszy - zwlaszcza kiedy nagrywarka jest warzywkiem o normalne flashowanie nie wchodzi w gre

ja osobiscie zrobilbym 2 rzeczy - skolowal antywirusa, najnowszego, niewazne czy pelny czy demo, byle aktualny i przeskanowal system, operacje powtorzyl drugim antywirem

potem sprawdzilbym (a wlasciwie wczesniej) czy wszystkie wtyczki w srodku sa dobrze i mocno wcisniete - czasem lekkie tracenie kabla w czasie np. wymiany karty dzwiekowej poluzowuje kabel a potem on sam wypada (czesto po dluzszym czasie) - docisniecie wszystkich tasm IDE (tych na kontrolerach - tez) to pierwsza pomoc

jesli to nie pomoze - wziac nagrywarke pod pache i pojsc do kumpla - jezeli u niego zadziala, masz zwalony komp, jesli nie nagrywarka jest lewa (mozliwe ze komp tez :-( )
Hmm. Skanowalem juz kompa antywirem i Kaspeskim i Nortonem, ale nic nie ma. Pare dni temu mialem buga W32 weird, ale juz mam czysty system. Co do kabla IDE to podlaczalem go na nowo, a tak wogole to jak podepne nagrywarke to w menadzerze urzadzen wyskakuje mi ze nie dziala mi kanal IDE, jak ja odepne to wszystko jest oki. Chyba pozostaje mi jeszcze skoczyc do qmpla i ja tam podpiac. Jezeli tam nie zadziala to chyba bede musial poszukac jakiegos programatora i kogos kto sie na tym zna. W KAZDYM BADZ RAZIE DZIEKI WSZYSTKIM ZA POMOC. Jakbyscie jeszcze mieli jakies sugestie to bardzo chetnie poczytam.
Stary 27.04.2002, 10:05   #10
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
nie programatora - ja bym w tym przypadku doradzal serwis

bo to nie jest juz sprawa biosa (ruszales go?) tylko elektroniki a tego juz samemu nie radze ruszac

kanal IDE - niedzialajacy, to b. powazny problem - sprawdz jak nagrywarka dziala u kumpla...

ew. zrob inna rzecz - masz nagrywarke i zwykly czytnik, prawda?
zamien je miejscami - podepnij je pod kabel naodwrot
jesli bledy beda znowu - prawdopodobnie szlag trafil kabel (ten szeroki szary) - jesli nie - patrz wyzej...
Stary 27.04.2002, 14:13   #11
Tofi
Nowy na forum

Cytat:
-Sid-The-Rat=> (27-04-2002 10:05):
nie programatora - ja bym w tym przypadku doradzal serwis

bo to nie jest juz sprawa biosa (ruszales go?) tylko elektroniki a tego juz samemu nie radze ruszac

kanal IDE - niedzialajacy, to b. powazny problem - sprawdz jak nagrywarka dziala u kumpla...

ew. zrob inna rzecz - masz nagrywarke i zwykly czytnik, prawda?
zamien je miejscami - podepnij je pod kabel naodwrot
jesli bledy beda znowu - prawdopodobnie szlag trafil kabel (ten szeroki szary) - jesli nie - patrz wyzej...
Nie nie tykalem biosu. Wogole nie ruszalem nic w srodku (narazie). Moj sasiad mial kiedys podobny problem z CD-ROM'em tylko ze jemu rozwalilo w srodku plyte. Tez wyrzucalo krzaki podczas zglaszania sie urzadzenia. Wyczyscilem mu to porzadnie i bylo juz ok. Kumpel powiedzial mi ze moze byc gdzies w srodku jakies zwarcie lub zimny lut. Zastanawia mnie tylko jak moglo by dojsc do zwarcia. Narazie podrzucilem nagryware znajomemu ze sklepu komputerowego zeby sprawdzil czy u niego dziala. Jezeli nie to jeszcze sie odezwe. Dzieki za odpowiedz.
Stary 28.04.2002, 02:24   #12
bartR
Bywalec

Data rejestracji: 27.03.2002
bartR w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam ten sam model nagrywarki i padla po 8 miesiacach pracy ... jest w tej chwili w serwisie ...
bartR jest offline  
Stary 28.04.2002, 10:01   #13
Tofi
Nowy na forum

Cytat:
bartR (28-04-2002 02:24):
Mam ten sam model nagrywarki i padla po 8 miesiacach pracy ... jest w tej chwili w serwisie ...
No moja tez ma okolo 8 miesiecy. Czyzby jakas zrypana partia Jak wroci z serwisu to napisz co bylo nie tak. Z gory dzieki.
Stary 28.04.2002, 11:08   #14
Bidi
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 24.02.2002
Bidi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a jaki masz windowssss jak 98.me to zobacz w menadzrze urzadzen i kontrolerach dysku twardego przy bus master zobacz czy wlonczone sa oba kanały (domyslnie jeden) a jak masz kompa z ostatnich 2 lat to czarnobyl ci moze naskoczyc (chyba ze starszy i masz plyte azza) a jak przedmowcy pisali mozesz skoczyc do qmpla i sprawdzic u niego
Bidi jest offline  
Stary 28.04.2002, 14:05   #15
Tofi
Nowy na forum

Cytat:
Bidi (28-04-2002 11:08):
a jaki masz windowssss jak 98.me to zobacz w menadzrze urzadzen i kontrolerach dysku twardego przy bus master zobacz czy wlonczone sa oba kanały (domyslnie jeden) a jak masz kompa z ostatnich 2 lat to czarnobyl ci moze naskoczyc (chyba ze starszy i masz plyte azza) a jak przedmowcy pisali mozesz skoczyc do qmpla i sprawdzic u niego
Mam windowsa 98 se, a jezeli chodzi o kompa to mam starszego niz 2 lata. Plyta glowna DCS na chipsecie ALI Alladin V i AMD K6-2 450. W ustawieniach bus master mam wlaczone domyslny.

Twoje uprawnienia: