Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.07.2002, 13:30   #1
drul
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.03.2002
drul w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Padnieta nagrywarka

Chcialbym sie dowiedziec czy da sie z tym jeszcze cos zrobic: mianowicie moja "wspaniala" nagrywaka MEDION MD9325 kilka dni temu odmowila posluszenstwa...Wszystkie plyty widzi jako audio albo nie pokazuje zadnych plikow,a czytsych plytek w ogole nie widzi..Oczywiscie tez nie nagrywa.Probowalem robic hcyba wszystko Zainstalowalem najnowsze ASPI drivers,probowalem dwoch tasm i podlaczalem na wszytskie mozliwe sposoby ,a nawet sformatowalem twardego...i nic.Probowalewm wgrac nawet nowy firmware ale program "mowi" ze nie ma zadnych nagrywarek.Jezeli ma to jakies zanczenie to mam plyte DFI PX2BL na Intelu 440BX.Jakies sugestie?
drul jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.07.2002, 15:52   #2
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czyściłeś laser? Jeśli tak, to przed, czy po padnięciu sprzętu?
Stary 04.07.2002, 18:03   #3
drul
Nowy na forum

nie nie czyscilem lasera szczerze nawet nie wiem jak to zrobic...
drul jest offline  
Stary 04.07.2002, 18:19   #4
tomgoo
&lt;&lt;&lt;Watcher&gt;&gt;&gt;

Data rejestracji: 28.06.2002
tomgoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ja miałem taki sam problem ale z cd-romem
w moim wypadku wystarczyło czyszcenie lasera
spróbój i daj znać
tomgoo jest offline  
Stary 04.07.2002, 18:39   #5
wolfdog
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 24.06.2002
wolfdog zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Bierzesz sztyft do czyszczenia uszu
spirytus rektyfikowany (i tylko taki ze względu na zanieczyszczenia po odparowaniu)
jeden koniec sztyftu nasączasz spirolem a drugi zostawiasz suchy
możliwie delikatnie ruchami okrężnymi smarujesz po soczewce lasera i zaraz po tej czynności końcem suchym
uwaga nie przyciskaj sztyftu zbyt mono (zarysowania)
wolfdog jest offline  
Stary 04.07.2002, 18:40   #6
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
drul napisa***322;(a)
Więc wyczyść, jeśli nie wiesz co i jak, to lepiej nie ruszaj, tylko użyj płyty czyszczącej albo skorzystaj z pomocy fachowca. Na temat płyt czyszczących słyszałem wiele opinii - większość ludzi mówi, że to niszczy soczewkę lasera.
Własnoręczne czyszczenie bez użycia płyty wiąże się z rozkręceniem napędu i dostaniem się do jego bebechów - to nie jest robota dla początkującego.
Stary 04.07.2002, 18:53   #7
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
drul napisa***322;(a)
Nie polecalbym spirytusu ani bron boze acetonu czy innego rozpuszczalnika organicznego, wystarczy woda destylowana. Musisz przedtem rozebrac sprzet zeby dostac sie do soczewki lasera. Ona moze byc z plastyku, to dlatego ta ostroznosc ze srodkami chemicznymi. Rob to bardzo delikatnie, poza tym poszukaj bo ta procedura byla juz wczesniej opisywana.
Stary 04.07.2002, 19:09   #8
wolfdog
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 24.06.2002
wolfdog zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeśli chodzi o aceton grzeniu ma świętą rację tak samo jeśli chodzi o wszystkie rozpuszczalniki o potrójnych wiązaniach z grupy acetali np. nitro ponieważ większość soczewek dla obniżenia kosztów produkuje się z poliwęglanów a te jak wiadomo ulegają rozpadowi pod działaniem acetali. Płyta czyszcząca tylko dobrej firmy ze względu na materiał użyty do produkcji włosia. A spirytusem czyszczę od 7 lat i nigdy nie zdażyłą mi się jakakolwiek awaria zresztą wię kszość preparatów do czyszczenia optyki jest na bazie spirytusu np konig lens cleaner
wolfdog jest offline  
Stary 04.07.2002, 22:37   #9
drul
Nowy na forum

dzieki mam nadzieje ze to laser bo powoli zaczynam tracic wiare w moj naped
drul jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: