![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Gość
|
Plextor 12/10/32A... Write Error
Cześć,
Ze dwa miesiące temu kupiłem sobie takiego właśnie Plextorka i wszystko było dobrze do dzisiejszego dnia. Otóż chciałem sobie nagrać audio cd, odpaliłem, no i po jakimś czasie dostałem podstawkę do piwa (zapis przerwany na 58%). Włączyłem burn-proofa, następna płyta - to samo. Nagrywałem spod Feurio, więc spróbowałem z EAC... Znowu. I tak jeszcze dwie. Restartowałem system itd., firmware mam aktualny, nic nie zmieniałem w konfiguracji, bufor nie wysycha, użyłem różnych płyt (nigdy nie było z nimi nic źle) - za każdym razem dostaję zwaloną płytę, choć testy przebiegają ok. Przytaczam fragment raportu z Feurio: Error-Message: Error during CD-recording: There was an error when writing sector 68470 of 219819 (Position: 15:12:70 of 48:50:69): CD-Name: Various - bombay Device: [0, 0, 0] PLEXTOR - CD-R PX-W1210A SCSI error: WRITE ERROR At command: Write Comments/Hints: When writing the data there was a general write error. This error could have the following causes: - Defective medium: Either the inserted blank is defective or your writer just doesn't "like" this kind of blanks, it would be best to try some other blanks! Sometimes it helps to burn at another speed; this error can also happen, if you burn at 8 times with "cheap" blanks, that are not certified for 8x burning. - Overburning: The writing has reached the physical end of the blank. Please shorten the project! - Writer overheated/Vibrations: The cause of this error can also be e.g. an overheated writer (particulary for internal writers) or vibrations. - Misalignment/fatigue of the laser: Unfortunately the laser of a writer"fatigues" in time, also the head misaligns. Some writers have such "cheap" mechanics that after a while the head just can't position correctly any more. However, often it is possible still to burn at lower speeds! ErrCode: 18/-1/-1/64/fffffd02/30c/7 Co za cholera? Padła nagrywara? Pomocy! Tomi |
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Kinetic
Data rejestracji: 09.04.2001
![]() |
[quote]Tomislaw (17-08-2001 22:46):
Cześć, There was an error when writing sector 68470 of 219819 (Position: 15:12:70 of 48:50:69): Comments/Hints: When writing the data there was a general write error. This error could have the following causes: - Defective medium: Either the inserted blank is defective or your writer just doesn't "like" this kind of blanks, it would be best to try some other blanks! Sometimes it helps to burn at another speed; this error can also happen, if you burn at 8 times with "cheap" blanks, that are not certified for 8x burning. -------- mozna wykluczyc, sprawdzales na roznych nosnikach (ale sproboj moze na innej firmy pojdzie?) - Misalignment/fatigue of the laser: Unfortunately the laser of a writer"fatigues" in time, also the head misaligns. Some writers have such "cheap" mechanics that after a while the head just can't position correctly any more. However, often it is possible still to burn at lower speeds! -------- moze faktycznie laserek nawala, zmiejsz opredkosc.... Co za cholera? Padła nagrywara? Pomocy! A dane nagrywa ? Byc moze przy dekodowaniu mp3 cos nawala i poprostu wywala blad (bo blad jest w mp3 czy cus). Zdekoduj mp3 zanim je nagrasz (do wav) i sproboj znowu. Albo zrob test na cd-rw - co bedzie jak usuniesz ten kawalek ktory jest w obszarze bledu ? (ten co jest w miejscu 15 minut) ? Pozdro |
|
|
|
|
#3 |
|
Gość
|
Cześć,
>-------- mozna wykluczyc, sprawdzales na roznych nosnikach (ale sproboj moze >na innej firmy pojdzie?) Sprawdzałem z Philipsem (21 sztuk wypalonych bez żadnego problemu), po nieudanych wypaleniach wrzuciłem zielonego TDK i to samo. Mam jeszcze parę Kodaków, ale IMO szkoda ![]() >-------- moze faktycznie laserek nawala, zmiejsz opredkosc.... Wypalałem na 4x... >Byc moze przy dekodowaniu mp3 cos nawala i poprostu wywala blad (bo blad >jest w mp3 czy cus). >Zdekoduj mp3 zanim je nagrasz (do wav) i sproboj znowu. To nie to - wypalałem z wave. >Albo zrob test na cd-rw - co bedzie jak usuniesz ten kawalek ktory jest w >obszarze bledu ? (ten co jest w miejscu 15 minut) ? Dzięki za radę - ale muszę najpierw skombinować czysty cdrw (zachodzi brak u mnie aktualnie) Tomi |
|
|
#4 |
|
Kinetic
![]() |
A sproboj wywalic ten plik z kompilacji, ktory jest ta 15 minuta (masz blad na 15 minucie co nie?)
Lub sproboj jeszcze uwalic pierwszy plik, a jak wywali blad to czy nie bedzie to te 15 - (dlugosc wywalonego pliku) |
|
|
|
|
#5 |
|
Gość
|
Cześć,
Ale to jest disc at once, wypalany zarówno z oddzielnych plików (spod Feurio), jak i spod dużego wave'a (EAC). |
|
|
#6 | |
|
Kinetic
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Gość
|
Cześć,
Ale te 15 minut nie ma nic do rzeczy, bo za każdym razem błąd był w innym miejscu (w 30. minucie, 45. itd.)... T |
|
|
#8 | |
|
Kinetic
![]() |
Cytat:
A co jest z innymi plytamii ? Nagrywa ISO w nerze ? nagrywa cale plyty data w clonie ? Nagrywa plyty AUDIO w clonie ? A moze wez jedna krotka mp3 i na cd-rw potestoj. Cd-RW to podstawa.... |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Gość
|
Cześć,
>A co jest z innymi plytamii ? >Nagrywa ISO w nerze ? nagrywa cale plyty data w clonie ? >Nagrywa plyty AUDIO w clonie ? Nie używam tego softu i bazuję tylko na tym, z którego zawsze korzystałem (czyli Feurio, ewentualnie EAC i WinOnCD do danych). Nagrywara zgłupiała nagle i nie chce jej odpuścić. Testowałem ją z płytką cdrw Plextora i oczywiście wszystko wypala się ładnie. Wkładam Philipsa (kupiłem nową pakę, tym razem srebrnych) - no i oczywiście padzik, zarówno na 4x, jak i nawet 1x. Parę dni temu wypaliłem próbnie dosyć krótkie nagranie (42 min) na Kodaku i poszło bez problemów... Te Philipsy felerne jakie? Ale z poprzedniego pudełka wypaliłem 20 bez żadnych problemów, a tu nagle takie buty... Popróbuję jeszcze z HiSpace (mam takie 80-tki) i ostatnim Kodakiem, jaki mi został. Nie chce mi się instalować od nowa Windowsa, ale chyba będę musiał - dla świętego spokoju (na drugiej partycji). Jak na razie, to bardzo się rozczarowałem Plextorem, bo dotąd miałem Philipsa CDD3610 i nigdy nie było z nim problemów (dopóki laser nie wysiadł, ale dopiero po roku intensywnej eksploatacji). Oj, chyba będzie serwis. Tomi |
|
|
#10 | |
|
Kinetic
![]() |
Cytat:
A co do pfilipsow to dobre noty mialy plyty cd-r w tescie chipa a cd-rw nie widzialem... Dziwne jest to ze plex raz nagrywa a raz nie... Mysle ze to wina mptrojek. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Gość
|
Cześć,
>Zawsze przydaje sie drugii system zeby sprawdzic co tak naprawde jest grane... Więc go uruchomiłem i mimo to mam kolejną podstawkę do piwa. >A co do pfilipsow to dobre noty mialy plyty cd-r w tescie chipa a cd-rw nie widzialem... A ja mam właśnie cdr. Aha, na HiSpace też nie chciała nagrać. >Mysle ze to wina mptrojek. Powtarzam: nie nagrywam z mp3, tylko z wave'a, zripowanego z audio cd. W życiu nie nagrywałem z empetrójek. Myślę, że to wina Plextora. |
|
|
#12 |
|
Kinetic
![]() |
Jesli na systemach roznych probowales, z roznymi plytami, i ze sprawdzonymi wavami to wina nagrywary
|
|
|
|
|
#13 |
|
Gość
|
Najdziwniejsze jest to, że cdrw nagrywa bez problemów (dane i audio), a na cdr-ach krzaczy się od razu i za każdym razem, bez względu na rodzaj danych czy prędkość zapisu... A więc błąd medium też raczej odpada. Jutro jeszcze sprawdzę ją na full-wypas kompie w pracy, a potem do serwisu...
Pozdrowienia Tomi |
![]() |
|
|