Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.09.2025, 21:29   #1
djay
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.10.2004
djay w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wsparcie zapisu CD-Text

Czy ktoś się orientuje który z obecnie dostępnych na rynku modeli wspiera zapis CD-Text'u?
Kupiłem NOSa Optiarc AD-7280S żeby się przekonać, że nie wspiera zapisu, tylko odczyt.
Będę wdzięczny za info.
pzdr.
djay jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.09.2025, 06:03   #2
joujoujou
Administrator
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Kilka razy zapisywałem CD-Text, ale to było jakąś dekadę, dwie temu, zatem niezbyt dobrze pamiętam (cóż, skleroza..)

Zawsze jednak wydawało mi się że zdolność zapisu CD-Text jest bardziej związana z możliwościami oprogramowania, aniżeli sprzętu, albowiem CD-Text jest częścią specyfikacji Audio CD zapisaną w Czerwonej Księdze.

Pokopałem trochę w necie i wychodzi na to że napęd musi mieć zdolność do zapisu danych subkanałowych, szczególnie w zakresie R do W.

Które napędy taką zdolnością się wykazują - nie jestem teraz w stanie określić, ale szef działu z pewnością wie.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.09.2025, 11:11   #3
djay
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez joujoujou Podgląd Wiadomości
Zawsze jednak wydawało mi się że zdolność zapisu CD-Text jest bardziej związana z możliwościami oprogramowania, aniżeli sprzętu, albowiem CD-Text jest częścią specyfikacji Audio CD zapisaną w Czerwonej Księdze.
Obawiam się, że sprzętu, a właściwie jego firmware'u. Wywymądrzał się nie będę, bo już niewiele pamiętam, tematy ćwiczyłem ponad 20 lat temu kiedy w robocie przesiadaliśmy się z DATów na CD-R przy nagrywaniu masterów. Pierwsze nagrywarki SCSI nie za bardzo ogarniały temat z tego co pamiętam, potem było już coraz lepiej.
Przekopałem trochę forum i z zamieszczonych zrzutów z różnych info-tools'ów wynika, że np. Lite-On DH-16AFSH PREMM2 powinien wspierać zapis cd-text'u. Poszukam jeszcze, ale ten Lite-On wygląda zachęcająco.
Gdyby istniał jakiś firmware ze wsparciem do tego Optiarc'a to było by tańsze rozwiązanie, bo widzę, że jest czym go flashnąć, ale nie widzę żeby takowe istniało.
Stary 14.09.2025, 15:01   #4
grzeniu
XV1100
Zlotowicz

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Oj dawne to czasy.
Z tego co kojarzę, to z zapisem cd-textu nagrywarki nie miały kłopotu, może najpierwsze scsi nie obsługiwały. W Nero jest zakładka do wpisania danych (tytuł/wykonawca). Pytanie, czy odtwarzacz odczytuje cd-text. Pytanie kolejne - jak stwierdzasz, że nie ma cd-textu zapisanego na płytce?
Stary 14.09.2025, 15:36   #5
djay
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez grzeniu Podgląd Wiadomości
Pytanie kolejne - jak stwierdzasz, że nie ma cd-textu zapisanego na płytce?
Warto zacząć od jakiegoś toola typu Nero InfoTool. Jest tam jasne info o tym czy napęd wspiera cd-text oddzielnie dla odczytu i zapisu. Mój wspiera tylko odczyt.
Idąc dalej EAC i "Detect Write Features" - wykrywa czy napęd wspiera zapis UPC/ISRC oraz CD-Text.
Na koniec jeśli nawet zaznaczysz, że napęd wspiera zapis CD-Text'u to przy próbie zapisu od razu dostaniesz "Write error" i info, że "xxx.toc is not suitable for this drive". Musisz odznaczyć wsparcie dla zapisu CD-Textu żeby wyjarać płytę.
Bardziej sprawdzić się nie da

Ostatnio zmieniany przez djay : 14.09.2025 o godz. 15:47
Stary 16.09.2025, 18:37   #6
djay
Nowy na forum

Sytuacja się wyjaśniła, poniekąd... oddałem Optiarc AD-7280S i wziąłem Lite-On DH-16AFSH PREMM2. W pierwszej kolejności odpaliłem Nero InfoTool i od razu zonk, bo to samo co z poprzednim napędem czyli brak wsparcia zapisu CD-TEXT. Odpaliłem EAC i to samo, brak wsparcia, nie idzie zapisać płyty z CD-TEXTem. Na tym etapie uznałem, że coś tu jest nie halo... Odpaliłem ImgBurn, a tam w "Drive Capabilities" stoi jak byk, że jest wsparcie zapisu CD-TEXTu. Odpaliłem CDBurnerXP, zaznaczyłem zapis CD-TEXTu i po prostu wyjarałem płytę. Text jest, sprawdzone na komputerze i w stacjonarnym CDP i PCDP
Mogłem tak samo sprawdzić poprzedni napęd, ale tak to jest jak się pokłada bezgraniczne zaufanie w oprogramowaniu, którego używało się od xx lat z kilkoma różnymi napędami i nigdy nie było problemu. EAC najwyraźniej ma jakiś problem z tymi napędami, aż napiszę do nich, bo CDBurnerXP jakoś mi nie podchodzi

Ostatnio zmieniany przez djay : 16.09.2025 o godz. 20:06
Stary 16.09.2025, 18:46   #7
joujoujou
Administrator
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez djay Podgląd Wiadomości
[...] EAC najwyraźniej ma jakiś problem z tymi napędami, aż napiszę do nich, bo CDBurnerXP jakoś mi nie podchodzi
Koniecznie daj znać czy się w ogóle odezwali, no i co oni na to.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.09.2025, 23:33   #8
grzeniu
XV1100
Zlotowicz

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
EAC-a chyba od dawna nikt nie aktualizuje, a szkoda. Ciekawe czy ktoś się odezwie.
CD-text z reguły nagrywałem z Nero i nie było problemów. EAC-a do obrazów z niestandardowym .cue których nie łykał Nero. Kilka moich nagrywarek nie miało z tym kłopotów, no ale to było dawno.
Stary 17.09.2025, 10:24   #9
djay
Nowy na forum

Ostatnia aktualizacja rok temu, poprzednia 4 lata wcześniej więc jeszcze życie się tli ;-)
Szkoda, że wyłączyli forum, ale jest grupa news'owa. Ktoś mi tam zasugerował, że może to być wina marnej jakości nośników. Faktycznie, wygrzebałem jakieś stare RW TDK i pomimo, że EAC nadal twierdzi, że napęd nie wspiera zapisu CD-TEXTu to po "manualnym" zaznaczeniu nagrał płytę bez błędu i jest text. Muszę kupić jakieś inne nośniki, bo mam w tej chwili tylko większą ilość jednego rodzaju Verbatimów.
To wszystko nie zmienia faktu, że CDBurnerXP robi to czego EAC robić niechce na tych samych nośnikach.
Odpowiedz na post

Tagi
cd-text, wsparcie, zapisu

Twoje uprawnienia: