Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.08.2002, 08:45   #1
sebqq
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.08.2002
sebqq w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
płytki są x24 a nagrywarka rozpoznaje x8

więc problem jest taki jak w temacie... nagrywarka to NEC NR7800A a płytki to AKOSS 700 Mb x24 - problem jest na tyle poważny że kupiłem masę tych płytek ( napiszcie czy jest coś co można zrobić żeby rozpoznawało poprawnie prędkość zapisu na tych płytkach... z góry dziękuję....

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.08.2002, 08:50   #2
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

Z tego co wiem to NEC'i mają coś w stylu JUST SPEED / system który rozpoznaje maxymalną prędkość z jaką płyta może zostać wypalona / w RICOHACH można to wyłaczyć a w NECACH system ten jest włączoy na stałe i nic się jush nie da zrobić tylko palić tyle ile nakazuje sprzęt.
Laser jest offline  
Stary 02.08.2002, 09:05   #3
MarioNet
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 07.05.2002
MarioNet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Spróbuj zrobić upgrade BIOSU nagrywarki, niektóre nagrywarki tego potrzebują by rozpoznawać najnowsze nośniki
Stary 02.08.2002, 18:55   #4
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: płytki są x24 a nagrywarka rozpoznaje x8

Cytat:
sebqq napisa***322;(a)
więc problem jest taki jak w temacie... nagrywarka to NEC NR7800A a płytki to AKOSS 700 Mb x24 - problem jest na tyle poważny że kupiłem masę tych płytek ( napiszcie czy jest coś co można zrobić żeby rozpoznawało poprawnie prędkość zapisu na tych płytkach... z góry dziękuję....
akurat Akossy bardzo czesto sa takiej jakosci ze najlepiej ich z wieksza szybkoscia nie wypalac - powaznie widzialem takie ktore przy wypalenie 16X mialy nieodczytywalne sektory (nie uszkodzone tylko wlasnie nieodczytywalne) w dodatku bylo tak z plytkami z trzech roznych szpul ;-

Przerzuc sie na Princo pala sie spoko na 32X - zero bledow - a indeks maja na 48X choc takich predkosci nie mialem jak przetestowac. Cenowo nie sa wiele drozsze -jesli wogole - od Akossow.
Stary 02.08.2002, 21:29   #5
sebqq
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.08.2002
sebqq w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ok... dzięki za pomoc....
Stary 02.09.2002, 18:00   #6
Slay1978
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.06.2002
Slay1978 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: płytki są x24 a nagrywarka rozpoznaje x8

Cytat:
sebqq napisa***322;(a)
no ja też mam ten sam problem posiadam NEC7800B (z nowy biosem) i też ogranicza mi nagrywanie razy 8 i to na płytach TDK d-view i TDKReflex Ultra

a co do biosu jest dostępny na stronie http://www.cdrinfo.pl

dokładny link http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=1318070710

jeśli znajdziesz lekarsto daj znać sylmek@interia.pl
Stary 03.09.2002, 06:53   #7
PL
Bywalec

Data rejestracji: 30.08.2002
PL w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Sprawdż u kolegi czy też mu wskazuje taką prędkość miałem kiedyś podobnie kupiłem całą zgrzewke 10szt. i każda nagranie było na innej szybkości a miało być x16.
PL jest offline  
Stary 03.09.2002, 10:27   #8
QBUS
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 26.08.2002
QBUS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: płytki są x24 a nagrywarka rozpoznaje x8

Cytat:
Plemnik napisa***322;(a)

Przerzuc sie na Princo pala sie spoko na 32X - zero bledow - a indeks maja na 48X choc takich predkosci nie mialem jak przetestowac. Cenowo nie sa wiele drozsze -jesli wogole - od Akossow.
Nabylem droga kupna PRINCO z indeksem do 48x i co? Smurt-Burn ogranicza predkosc nagrywania (na liteonie kreconym 40@48) do 40x.
QBUS jest offline  
Stary 03.09.2002, 21:58   #9
-=KoWaLiK=-
Gość

Hmm... ogolnie wiadomo ze AKOSY TO PRZEDRUKI ;P, tak wiec kupujac SRakossa jaka masz pewnosc ze ten "nosnik" nie ma faktycznej predkosci X8 ?? Nie wszystko zloto co sie swiĘci... Ja osobiscie pale tylko i wylacznie na WERBATIMKACH (2zl/szt.)

Stary 03.09.2002, 22:40   #10
/||\aster
Gość

Cytat:
-=KoWaLiK=- napisa***322;(a)
Ja osobiscie pale tylko i wylacznie na WERBATIMKACH (2zl/szt.)
gdzie te plyty mozna dostac bo ich w sklepie nigdy nie widzialem. :-D :-D :-D :-D :-D

Stary 04.09.2002, 00:53   #11
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Re: płytki są x24 a nagrywarka rozpoznaje x8

Cytat:
QBUS napisa***322;(a)

Nabylem droga kupna PRINCO z indeksem do 48x i co? Smurt-Burn ogranicza predkosc nagrywania (na liteonie kreconym 40@48) do 40x.
Akurat w litkach to dosc czeste zjawisko (3/4 nowych biosow ma w zmianach wymienione tylko dodanie nowych nosnikow) wiec moze po prostu wylacz smartburna i wyprobuj czy da sie nagrac X 48 bez problemow. Kumpel wlasnie podkrecil swgo litka i twierdzi ze nie ma zadnego klopotu nawet przy nagrywaniu X48.
Stary 04.09.2002, 11:21   #12
QBUS
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 26.08.2002
QBUS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Re: Re: płytki są x24 a nagrywarka rozpoznaje x8

Cytat:
Plemnik napisa***322;(a)

Akurat w litkach to dosc czeste zjawisko (3/4 nowych biosow ma w zmianach wymienione tylko dodanie nowych nosnikow) wiec moze po prostu wylacz smartburna i wyprobuj czy da sie nagrac X 48 bez problemow. Kumpel wlasnie podkrecil swgo litka i twierdzi ze nie ma zadnego klopotu nawet przy nagrywaniu X48.
No po wylaczeniu smartburna mam problem. Nagrywarka (krecona 40@48) dochodzi do predkosci 42x w nero (niewazne na jakich plytkach), po czym zwalnia do 24x i leci juz do konca z predkoscia 24x.. Plytka w miejscu przejscia jest niedoodzcytania i nadaje sie do kosza. Symulacja chodzi bez problemow. Datowana jest na czerwiec 2002. Czyzby Liteon zrobil jakies zabezpieczenie przed kreceniem?
QBUS jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: