Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.06.2002, 19:21   #1
fidogo2
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.06.2002
fidogo2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
plyty audio

Moze pytanie banalne, ale nie mialem jeszcze doswiadczenia z nagrywaniem audio, wiec pytam.
Czy zeby nagrac muzyke na plycie jako cd-audio potrzeba specjalnych plytek czy moga byc dowolne, a te specjalne sa tylko po to, zeby polepszyc jakosc?
fidogo2 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.06.2002, 19:27   #2
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: plyty audio

Cytat:
fidogo2 napisa***322;(a)
Moze pytanie banalne, ale nie mialem jeszcze doswiadczenia z nagrywaniem audio, wiec pytam.
Czy zeby nagrac muzyke na plycie jako cd-audio potrzeba specjalnych plytek czy moga byc dowolne, a te specjalne sa tylko po to, zeby polepszyc jakosc?
Obojętnie jakie użyjesz, a co do tych niby specjalnych to teoretycznie mogą polepszyć jakość muzyki, choć nie zwróciłem uwagi, żeby była lepsza jakość dźwięku.
ThanatoS jest offline  
Stary 25.06.2002, 19:28   #3
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Moga byc dowolne byle nie badziewia, polecam np verbatim metalazo lub TDK d-view. Te specjalne roznia sie tylko cena i napisem audio.
Stary 25.06.2002, 20:47   #4
yoshi
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 19.03.2002
yoshi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pal Audio na zwyklych CDR ale dobrych czyli jak mowil moj jeden z poprzednikow (Verbatim, TDK). Odpowiedz na drogie pytanie: mysle ze nie ma zauwazalnej jakosci poprostu firmy chca na czyms zarobic i zarabiaja na "jeleniach" ktorzy qpuja z napisem AUDIO bo sie nie znaja i mysla ze tak tszeba.... Mi osobiscie szkoda kasy na "napis" Audio na plytce bo za taki napis sie placi 2x tyle co za zwykly CDR
yoshi jest offline  
Stary 26.06.2002, 10:17   #5
miernik
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 16.06.2002
miernik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Popieram na 100% - dobra plytka i lecisz - ja nagrywam na VERBATIMach i nie mam reklamacji zwiazanych z nosnikiem .
miernik jest offline  
Stary 26.06.2002, 11:19   #6
Proton
Wymiatacz

Data rejestracji: 18.06.2002
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W sumie zgadzam się z przedmówcami co do tego, że nie warto płacić za napis "Audio" na płytce. Ale radziłbym Ci wpierw nagrać jednak jedną zwykłą płytkę CD-R (bez napisu "Audio") i sprawdzić, czy jest odtwarzana w wieży, czy odtwarzaczu samochodowym. Dlatego tak Ci proponuję, ponieważ spotkałem się raz z dziwnym przypadkiem..... Otóż nagrałem płytkę z muzyką dla kolegi na zwykłej CD-R Dysana (z prędkością x4) i się okazało, że jego wieża w ogóle nie widzi tej płytki. Nagraliśmy w końcu tak kilka płyt różnych producentów i żadnej z nich wieża nie widziała. W końcu kolega skusił się i kupił jeszcze w akcie desperacji płytkę CD-R Dysan "Audio". I stał się cud Wieża bez problemu zaczęła odtwarzać muzykę. Tak więc jednak w tych płytkach z napisem "Audio" coś jest.....
Pozdrawiam
Proton jest offline  
Stary 26.06.2002, 12:03   #7
Sniper
Member of Blokers.net

Data rejestracji: 24.04.2002
Sniper niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Zgadzam sie również z przedmówcami ale z ostatnim tylko połowicznie gdyż - nagrywałęm audio na zwykłej cdr (nie sobie siostrze) mój cd-rom bajerka odbierał wieża Techincs-a bez zajakniecia nawet bumbox młodszej siostry jakiejs badziewnej firmy odtwarzał bez problemu.Zanosze 10 (!) płyt do starszej siostry a tam jej wieza philips (słowem mam jakiś uraz do tej firmy) zaczeła mielic płytą ale w końcu po pewnym czasie łąpała płyte i start jak ruszyła to było ok. Myślałęm ze moze jej wieza zwalona ( i dalej tak mysle ) próbowałęm chyba ze 10 róznych producentów tych "dobrych" tych "mniej" i cud prismy jej wieża odbiera bez jakichkolwiek problemów. Wniosek chyba jest prosty ( o ile sie nie myle ) - po prostu każda wieża ma swoje widzimisie - trza trafic.

pozdro i miłych wakacji
Sniper jest offline  
Stary 26.06.2002, 13:39   #8
Ice
***Fakt jest faktem..***

Data rejestracji: 09.05.2002
Ice zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Możesz używać płytek cd-r. Różnicy w jakości nie ma - przynajmniej ja tego nie zauważyłem. A co do problemów z odczytem płyt cd-r to miałem je pare razy kiedy miałem nagrywarkę LG*4 i nagrywałem muze z max prędkością. Kiedy nagrywałem *1 czy *2 tego problemu nie było. Teraz nagrywam muze na LG*16 z połową maksymalnej prędkości nagrywary i żadnego problemu już nie mam.

Pozdrawiam Ice
Ice jest offline  
Stary 26.06.2002, 13:54   #9
Szwaldek
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.04.2002
Szwaldek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
płyty audio

Czytałem kiedyś, że od płytek z napisem "Audio" producenci płacą różnym związkom artystów (takim polskim ZAIKS-om) kaskę - to taki haracz za zamknięcie niektórych gębulek szczekających na producentów, że wspierają piractwo audio. Zgadzam się z przedmówcami, że owszem warto kupić lepszą płytkę, ale niekoniecznie zaraz "Audio". Ja nie mam ucha wyłożonego złotem i audiofilskiego sprzętu (zwykły stary Technics) i nie widzę różnicy. Mój kumpel ma i jedno i drugie (na ucho rozpoznaje rodzaj kabli podłączeniowych i każdy ich dodatkowy metr) i mówi, że prawie nie widać różnicy. Dla mnie i mojego sprzętu to jego "prawie" to tak jak bez różnicy. To po co przepłacać?
Uważam, że warto wtedy, gdy dla kogoś to ma znaczenie.

Pozdrowionka
Waldek
Szwaldek jest offline  
Stary 26.06.2002, 18:16   #10
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nie uzywaj zieleonych Datex'ów, żaden znany mi sprzęt audio nie czyta ich.
bas jest offline  
Stary 28.06.2002, 01:43   #11
fidogo2
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.06.2002
fidogo2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ok, dzieki wszystkim...
W takim razie nie dam sie nabrac na marketingowe "Audio"
fidogo2 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: