![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
plyty audio
Moze pytanie banalne, ale nie mialem jeszcze doswiadczenia z nagrywaniem audio, wiec pytam.
Czy zeby nagrac muzyke na plycie jako cd-audio potrzeba specjalnych plytek czy moga byc dowolne, a te specjalne sa tylko po to, zeby polepszyc jakosc? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Re: plyty audio
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 19.03.2002
![]() |
Pal Audio na zwyklych CDR ale dobrych czyli jak mowil moj jeden z poprzednikow (Verbatim, TDK). Odpowiedz na drogie pytanie: mysle ze nie ma zauwazalnej jakosci poprostu firmy chca na czyms zarobic i zarabiaja na "jeleniach" ktorzy qpuja z napisem AUDIO bo sie nie znaja i mysla ze tak tszeba.... Mi osobiscie szkoda kasy na "napis" Audio na plytce bo za taki napis sie placi 2x tyle co za zwykly CDR
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 16.06.2002
![]() |
Popieram na 100% - dobra plytka i lecisz - ja nagrywam na VERBATIMach i nie mam reklamacji zwiazanych z nosnikiem .
|
![]() |
![]() |
#6 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 18.06.2002
![]() |
W sumie zgadzam się z przedmówcami co do tego, że nie warto płacić za napis "Audio" na płytce. Ale radziłbym Ci wpierw nagrać jednak jedną zwykłą płytkę CD-R (bez napisu "Audio") i sprawdzić, czy jest odtwarzana w wieży, czy odtwarzaczu samochodowym. Dlatego tak Ci proponuję, ponieważ spotkałem się raz z dziwnym przypadkiem..... Otóż nagrałem płytkę z muzyką dla kolegi na zwykłej CD-R Dysana (z prędkością x4) i się okazało, że jego wieża w ogóle nie widzi tej płytki. Nagraliśmy w końcu tak kilka płyt różnych producentów i żadnej z nich wieża nie widziała. W końcu kolega skusił się i kupił jeszcze w akcie desperacji płytkę CD-R Dysan "Audio". I stał się cud
![]() Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#7 |
Member of Blokers.net
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
Zgadzam sie również z przedmówcami ale z ostatnim tylko połowicznie gdyż - nagrywałęm audio na zwykłej cdr (nie sobie siostrze) mój cd-rom bajerka odbierał wieża Techincs-a bez zajakniecia nawet bumbox młodszej siostry jakiejs badziewnej firmy odtwarzał bez problemu.Zanosze 10 (!) płyt do starszej siostry a tam jej wieza philips (słowem mam jakiś uraz do tej firmy) zaczeła mielic płytą ale w końcu po pewnym czasie łąpała płyte i start jak ruszyła to było ok. Myślałęm ze moze jej wieza zwalona ( i dalej tak mysle
![]() ![]() pozdro i miłych wakacji |
![]() |
![]() |
#8 |
***Fakt jest faktem..***
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Możesz używać płytek cd-r. Różnicy w jakości nie ma - przynajmniej ja tego nie zauważyłem. A co do problemów z odczytem płyt cd-r to miałem je pare razy kiedy miałem nagrywarkę LG*4 i nagrywałem muze z max prędkością. Kiedy nagrywałem *1 czy *2 tego problemu nie było. Teraz nagrywam muze na LG*16 z połową maksymalnej prędkości nagrywary i żadnego problemu już nie mam.
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
płyty audio
Czytałem kiedyś, że od płytek z napisem "Audio" producenci płacą różnym związkom artystów (takim polskim ZAIKS-om) kaskę - to taki haracz za zamknięcie niektórych gębulek szczekających na producentów, że wspierają piractwo audio. Zgadzam się z przedmówcami, że owszem warto kupić lepszą płytkę, ale niekoniecznie zaraz "Audio". Ja nie mam ucha wyłożonego złotem i audiofilskiego sprzętu (zwykły stary Technics) i nie widzę różnicy. Mój kumpel ma i jedno i drugie (na ucho rozpoznaje rodzaj kabli podłączeniowych i każdy ich dodatkowy metr) i mówi, że prawie nie widać różnicy. Dla mnie i mojego sprzętu to jego "prawie" to tak jak bez różnicy. To po co przepłacać?
Uważam, że warto wtedy, gdy dla kogoś to ma znaczenie. Pozdrowionka Waldek |
![]() |
![]() |
#10 |
MAJSTER zlotowy
Data rejestracji: 16.05.2002
![]() |
Nie uzywaj zieleonych Datex'ów, żaden znany mi sprzęt audio nie czyta ich.
|
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Ok, dzieki wszystkim...
W takim razie nie dam sie nabrac na marketingowe "Audio" ![]() |
![]() |
![]() |
|