Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.10.2004, 00:46   #1
tomhorn
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.10.2004
tomhorn w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Płyty audio live - a nagrywanie Nero

Witam

Mam pytanie do wszystkich, którzy poradzili sobie z tym problemem.
Nagrywając płytki audio, w nero (wszystkie wersje do nr 6.x.x.x) była możliwość usunięcia przerw między utworami (szczególnie ważne przy materiale live lub tam gdzie jeden numer przechodzi w drugi). Od wersji 6 sztuczka, którą stosowałem wcześniej (zaznaczałem wszystkie utwory - i wymuszałem możliwie najkrótszą przerwę - np. Frames 0.0000000000001 - efekt był pozytywny) nie działa.

Chciałem spytać jak nagrać materiał składający się z osobnych kawałków tak by nie było miedzy nimi przerw. Zabieg z powrotem do niższego niż 6 nr wersji nero nic nie dał, ponieważ zakupiłem nową spawarkę LG 4120B i niższe wersje nero nie widzą jej

Tom
tomhorn jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.10.2004, 10:49   #2
Arnold
Zaginiony pielgrzym

Data rejestracji: 17.05.2002
Arnold zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
O ile pamiętam to na pierwszym utworku ustawiało się 2 sek a na pozostałych ścieżkach 0 sek.
Stary 04.10.2004, 13:56   #3
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ta opcja jak najbardziej dziala w nero 6, poza tym ze standard audio cd wymaga 2s przerwy przed pierwszym utworem ale tak samo bylo w wersjach 5 nero. Opisz co sie dzieje i dlaczego uwazasz ze ci nie dziala.
Stary 05.10.2004, 01:02   #4
tomhorn
Nowy na forum

Unhappy

Chyba robię coś nie tak. Spróbowałem jak radziliście - pierwszy kawałek zostawiam bez zmian. pozostałe zaznaczam w całości i w preferencjach zaznaczam 0 sekund. Po nagraniu (testuję na cdrw) koncert jest poszatkowany tzn. po każdym kawałku - na jego koniec jest 2 sekundowa przerwa
tomhorn jest offline  
Stary 20.10.2004, 14:55   #5
marysia3004
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.08.2004
marysia3004 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
co tu dużo mówic, jesli ktos chce nagrywac koncerty tak by nie było zadnych przerw, to w nero nie wystarczy ustawic przerw na 0 sekund, nalezy rozwinac te zakładke i ustawic 0 ramek czy tam frames...wiem bo czesto cos zgrywam z kaset czy płyt analogowych..i wtedy jest wszystko ok...a przy 0 sekund ..słuchasz sobie jakis koncercik ..utworek sie konczy ..oklaski i tu nagle jakis niemiły przeskok...no chyba ze to kwestia nagrywarki...ale jescze raz polecam ustawiac nie 0 sek ale ramek czy tam frames.

marysia3004 jest offline  
Stary 21.10.2004, 08:11   #6
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez marysia3004
co tu dużo mówic, jesli ktos chce nagrywac koncerty tak by nie było zadnych przerw, to w nero nie wystarczy ustawic przerw na 0 sekund, nalezy rozwinac te zakładke i ustawic 0 ramek czy tam frames...wiem bo czesto cos zgrywam z kaset czy płyt analogowych..i wtedy jest wszystko ok...a przy 0 sekund ..słuchasz sobie jakis koncercik ..utworek sie konczy ..oklaski i tu nagle jakis niemiły przeskok...no chyba ze to kwestia nagrywarki...ale jescze raz polecam ustawiac nie 0 sek ale ramek czy tam frames.

Moim zdaniem, podczas zgrywania winyli lub kaset najlepszą metodą jest zgranie całego materiału do jednego pliku , a następnie podzielenie go poprzez wstawienie indeksów w odpowiednich miejscach.
paput2000 jest offline  
Stary 21.10.2004, 08:42   #7
tomhorn
Nowy na forum

Czytam, analizuję, i testuję różne rozwiązania.
Wszystkim, którzy znaleźli chwilę czasu, aby podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem bardzo dziękuję.

Tom
tomhorn jest offline  
Stary 20.10.2004, 15:06   #8
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
a moze wypalasz TAO? przelacz sie na DAO i upewnij czy jest zero przerwy miedzy utworkami
nimal jest offline  
Stary 21.10.2004, 08:05   #9
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
W przypadku nagrań wymagających ciągłości pomiedzy trackami które są osobnymi plikami nie zawsze za pomocą Nero można uzyskać dobry efekt. Najgorszą sprawą jest kiedy poszczególne pliki nie pochodzą z jednego źródła i nie były tworzone w podobnych warunkach (program i jego ustawienia, naped i jego ustawienia). W takich sytuacjach najlepsze efekty uzyskiwałem za pomocą Feurio przez odpowiednie przycięcie końca utworu lub początku następnego lub usunięcie pewnego małego fragmentu w przypadku kiedy w torze występowały nieprzyjemne "pykniecia"
paput2000 jest offline  
Stary 10.12.2004, 15:27   #10
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Dawno temu nagrywałem w Nero koncerty czy płyty bez przerw - ale przestałem. Wypalanie oczywiście DAO, ale i tak często na złączniu słychać było cichy trzask (jak nie było oklasków, tylko jakiś cichy szum fal czy coś podobnego, to dało się to uchwycić).
Tylko EAC i ściąganie do jednego wava i cue (dzięki temu, że to zwykły wav można znormalizować całą płytkę) a potem wypalanie nim (feurio jest za drogi).
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: