![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.05.2002
![]() |
Załamka
Mam taki problem:chcąc skopiować w locie płytę obojętnie z czym za pomocą CloneCD 4.0.1.6. przy 3 proc.zapisu wyskakuje mi komunikat :Zapis na dysku nie powiódł się, UNIT ATTENTION : POWER ON, RESET, OR BUS DEVICE RESET OCCURRED(6:0x29:0x00).Przy Nero nowym jest podobnie z tym, że zamiast tego komunikatu zapis ustaje i wszystko sie wywala z komunikatem niestety nie pamiętam jakim.Może ktoś wie o co chodzi?Nie pomaga reinstalacja systemu.
Sprzęt : PIV 1.7GHz, płyta Intel i850MV, 256 RDRAM, IDE1: dwa dyski UDMA 5 i 2, IDE2: sm Teac CDRW 516EB UDMA 2, ss Teac CDROM 40x UDMA 2, sys.WIN XP Prof. Pozdrawiam. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 19.02.2002
![]() |
![]()
Hmm a moglbys troszke wiecej napisac o tym jak masz te urzadzenia podiete do plyty glownej
![]() ![]() ![]()
#3 |
Gość
|
Masz oba napędy podpięte pod ten sam kontroler (tak napisałeś) a to nie jest dobre rozwiązanie. Zresztą i Nero i Clone powinny o tym poinformować przy starcie. Przy dużych szybkościach komunikacja w obu kierunkach jest utrudniona i płyta idzie do śmieci.
|
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Zgadza się z tym podpięciem, tyle tylko, że wcześniej mi to chodziło, a pewnym momencie się popieprzyło.Nero i Clone nie wyświetlaja komunikatu na ten temat przy starcie.Dysk systemowy, to Barracuda IV, który pracuje w UDMA 5, jak podepne do niego CDRW (UDMA 2), to będzie chodziło jak wolniejsze urządzenie tak?
|
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.02.2002
![]() |
Dysk zwolni, a korzystałeś wcześniej z Nero czy Clone, nie instalowałeś żadnego dziwnego softu?
#6 |
Gość
|
Nie warto podpinać napędu z dyskiem!!! Przeleć wszystkie programy które instalowałeś i sprawdz, który może ci bruzdzić. Ew. Reinstalka Nero i Clona. Co do Nero - on chyba zawsze się pyta nie o połączenie napędów ale o opcję autostaru (przepraszam za wprowadzenie w błąd).Warto trochę zainwestować kasy i zainstalować dodatkowy kontroler ok.140 zlp. Sam to zrobiłem i teraz testuje. Jak widać jeszcze komp działa
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Reinstal Nero i Clona nic nie daje, format i wszystko od początku też nie.Co do softu, to ostatnio instalowałem ściągnięty ze strony Intela program dzięki któremu CDROM chodzi UDMA-2, a nie PIO-4.Oprócz tego niczego innego nie.Przed instalacją tego programu (Intel Application Accelerator) też był opisany problem.Jeżeli dodatkowy kontroler rozwiąże sprawę, to jutro lece kupić.Gorzej jak nic się nie zmieni.
![]() Ps.Jest ktoś w stanie mi powiedzieć co dokładnie znaczy opisany w pierwszym poście komunikat. Ps.1.Z góry dziękuję wszystkim za zainteresowanie i cierpliwość ![]() Ostatnio zmieniany przez MariuszG : 01.07.2002 o godz. 01:21 |
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
Data rejestracji: 05.08.2002
![]() |
Co prawada ja Tobie nie pomoge, ale moze ktos pomoze mi...
![]() Czy to wina podpiecia na jednym kablu CD i CDRW ze CloneCD przegrywa plyty 700MB przy predkosci 24x w ponad 5 minut? Dodam, ze za pierwszym razem plyta sie skopiowalazw okolo 4 minuty, ale za nastepnymi juz nie ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Prawdziwy Shider ;)
Data rejestracji: 06.06.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
#10 |
![]() |
Głupia sprawa, ale...
TEACi 40x bywają kapryśne. U mojego kumpla był problem - jak napęd natrafiał na błąd na płycie, to się wieszał. Po prostu przestawał reagować. Przetestuj swoją konfigurację z innym CD-ROMem. Może Twój był z tej dziwnej partii. |
![]() |
![]() |
|
|