![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.03.2003
![]() |
![]()
witam :-)
mam pytanko .... czy jest mozliwosc nagrania plyty AudioCd z pliczkow mp3, ktora potem bedzie korzystala z bazy CDDB ? ![]()
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
pytanie
tylko czy w tej bazie bedzie twoja skladanka , watpie,
czy kozysta z bazy to zalezy od ciebie i wylacznie ![]()
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Re: pytanie
Cytat:
nie chodzi mi o skladanki, ale o plyty jak orginal
![]() |
#5 |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Nie jest raczej możliwe, aby dany album skompilowany z plików pochodzących z różnych żródeł był rozpoznawany przez bazę CDDB. W takim przypadku nie będzię to możliwe z powodu braku w odpowiednim miejscu płyty specjalnego i specyficznego kodu które posiadają oryginalne krążki lub kopie takich oryginalnych płyt wykonane za pomocą większości programów do nagrywania.
|
![]() |
![]() |
#6 | |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#7 | |
lub po prostu Paput
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#8 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
baza cddb kozysta z dwoch zrodel informacji - a niedlugo z trzech
pierwszym jest kod ISIRC - kazda ORYGINALNA plyta go ma (ma go tez plyta przegrywana clonem) - jednoznaczna identyfikacja drugim jest 'uklad przerw i koncow' czyli dlugosci przerw (gapow) i sciezek - w ramkach - najczesciej przerwy sa 0 ale... - bardzo skuteczny system - to daltego czasem w EACu pokazuje nam 2 czy wiecej calkiem ROZNE tytuly - bo (choc to malo prawdopodobne) plyty moga byc podobne (a system toleruje male odstepstwa) trzecim bedzie indywidualny numer dla kazdej piosenki - ci co mieli databasy na studiach - klasyczny system hash'owania - szybki i bezbledny
![]() |
#9 |
XV1100
Paput2000: A masz w odtwarzaczu ustawione zeby sie laczyl z baza CDDB i pobieral tytuly? Tam trzeba wpisac miedzy innymi swoj adres e-mail zeby to zadzialalo. Ja korzystam z creativ play center, przez wielu uznawany za badziew i swietnie to dziala, wiec i w innych powinno. Oczywiscie zawsze laczy sie z baza CDDB tylko przy pierwszym wlozeniu plyty, pozniej juz pamieta tytuly, mozna tez recznie kazac mu odswiezyc liste tytulow. Tak a propos to nie moge wyczaic gdzie on to sobie zapisuje zeby np w razie formatu sobie to skopiowac, moze ktos z was wie?
PS Tak mi sie jeszcze przypomnialo ze mozna tez sprawdzic w nero, on tez ma mozliwosc pobierania tytulow z CDDB i w nim zdaje sie tez trzeba wpisac swoj e-mail. |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Większość programów zapisuje w cdplayer.ini
|
![]() |
![]() |
#12 | |
lub po prostu Paput
![]() |
Cytat:
Co do informacji o płytach to zapisywane są w pliku cdplayer.ini lub podręcznej bazie programu z którego się korzysta - tylko nie wiadomo tak dokładnie gdzie. Wielkie dzięki Tobie i Sidowi za wyprowadzenie z błędu. PS. Czy ktoś wie co wyprawia Feurio i jego funkcja dla baz CDDB - ściąga mi ewentualne tytuły płyt, ale z cholere po wybraniu tego konkretnego nie opisuje mi wogóle albumu i ścieżek tytułami. PS. nr. 2 CDDB w EACu wydaje się bardzo sprawnie pracować, co mnie bardzo cieszy ponieważ przed zrzutem płytki dobrze mieć ją szybko opisaną. |
|
![]() |
![]() |
#13 | |
lub po prostu Paput
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#14 | |
XV1100
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
doszedlem do wniosku, ze nie powinienem nawet rozpoczynac tego tematu, bo jak sie okazalo nie trzeba robic nic w tym kierunku, aby opis do plyty sciagal sie z bazy cddb, poniewaz kazda plytka ktora nagralem (pliki roznego pochodzenia i napewno dlugosci piosenek sie nie zgadzaly - róznice nawet do 3 sekund) sciaga sobie bez zadnego problemu tytuly za pomoca chocby winampa :-)
|
|