Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.09.2003, 00:48   #136
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
zwolnienie pracy nastapi tylko keidy oba urzadzenia na raz beda chcialy korzystac z tego kontrolera - jesli wolneijsze urzadzenie tylko 'jest' a nie pracuje to kontroler go nie widzi

kontroler w celu utrzymania spojnosci danych i zachowania synchronicznosci transferu zawsze ogranicza predkosc najwolniejszym urzadzeniem - ale robi to dynamicznie -tylko gdy zachodzi taka potrzeba!

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.09.2003, 17:21   #137
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat z postu MacDrive:

Troche o DMA...

Opisałem tu trochę o DMA:

DMA(Direct Memory Acces):
Standard oferujący osiem dodatkowych kanałów wymiany informacji pomiędzy nagrywarką a pamięcią RAM komputera. Dzięki temu urządzenie, np. nagrywarka, nie musi angażować procesora, gdy trzeba przesłać informacje do pamięci komputera. Tylko jedno urządzenie może komunikować się przez określony kanał DMA w tym samym czasie. Komputery z płytą główną mającą magistralę PCI wykorzystują odmianę DMA zwaną bus mastering. Od ang. Direct Memory Access - bezpośredni dostęp do pamięci

Ultra DMA:
Nowa, szybsza niż DMA technologia transferu danych pomiędzy pamięcią RAM komputera a dyskami twardymi. Dzięki UDMA/33 można osiągnąć transfer 33 MB/s, a UDMA/66 umożliwia dwukrotnie, a UDMA/100 trzykrotnie wyższą szybkość przesyłu danych. Ultra DMA jest funkcją obsługiwaną przez chipset, a dyski twarde dostosowane do UDMA są podłączane za pomocą takiego samego kabla transmisyjnego jak standardowe dyski. Kable Ultra DMA/66 i Ultra DMA/100 różnią się od tradycyjnych kabli IDE i Ultra DMA/33 tym, że składają się nie z 40, lecz 80 przewodów. Wtyczki i gniazda pozostają jednak identyczne - dodatkowe przewody służą wyłącznie jako filtr zapobiegający zakłóceniom.

PIO:
Alternatywna do DMA technologia przesyłania danych pomiędzy dyskiem twardym a pamięcią RAM komputera. Transfer PIO działa w kilku trybach różniących się od siebie szybkościami transferu danych (od 0,4 do 11,1 MB/s). Każdy z trybów wymaga kontroli procesora, co jest zjawiskiem niekorzystnym. PIO jest zastępowany przez nowszy standard o nazwie Ultra DMA. Od ang. Programmed Input/Output - programowane wejście/wyjście.

Aby włączyć DMA w Windowsie 98 należy wejść tak: Start-> ustawienia-> Panel sterowania-> system-> menedżer urządzeń-> CD-ROM-> wybieramy swoją nagrywarke-> Ustawienia i zaznaczamy DMA, jak już zaznaczycie DMA to zrestartujcie komputer.

Aby włączyć DMA w Windowsie XP należy postępować tak: Klikamy w przycisk Start a następnie Panel sterowania. Uruchamiamy opcję System. W nowo otwartym oknie przechodzimy do zakładki Sprzęt i klikamy przycisk Menadżer urządzeń. Po otwarciu kolejnego okna wybieramy opcję Kontrolery IDE ATA/ATAPI i rozwijamy tą gałąź drzewa. Na liście powinny pojawić się następujące pozycje Podstawowy kanał IDE oraz Pomocniczy kanał IDE. W zależności od tego dla którego urządzenia chcemy włączyć DMA wybieramy odpowiedni kanał i klikamy w niego dwa razy lewym przyciskiem myszy. Następnie w nowo otwartym oknie przechodzimy do zakładki Ustawienia zaawansowane. W zakładce tej znajdują się dwie identyczne sekcje odpowiedzialne za kontrolę ustawień urządzeń Master (Urządzenie główne) i Slave (Urządzenie podrzędne). Teraz pozostaje z listy w polu Bieżący tryb transferu wybrać opcję DMA jeżeli dostępne w celu włączenia DMA.

Jeżeli zrobiliście wszystko jak napisałem a trybu DMA nie ma w menedżerze urządzeń należy usunąć kontrolery IDE (oba kanały) - po restarcie będziecie mogli włączyć DMA(przynajmniej tak mi się wydaje).

Mam nadzieje że tyle może być.

Dziękuję autorowi: MacDrive 8)
Stary 24.09.2003, 22:18   #138
insane
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.09.2003
insane w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LiteOn52327S + AbitBE6-II czyli co jest grane?

Mam nastepujacy problem a ze dyskusja sie toczy na pokrewny temat to moze bylibyscie tak mili i mi pomogli - ja juz wysiadam. Otoz mam dysk IBM DTLA 30GB podpiety na HPT 366 jako Master. Do niego jako drugi Dysk Caviar 3GB. Pomijam fakt ze drugi dysk posiada max Udma 33. Wazne ze poki co to chodzilo. Posiadam dwie nagrywarki Teac W512EB oraz tytulowa LiteOn 52327S. Postanowilem Podpiac obie nagrywarki Na jednym kablu do drugiego kanalu HPT 366. W ten sposob wszystko u mnei chopdziloby na HPT 366. Podpiolem bios piekniewszystko wykryl, ale okazalo sie, ze windows nie widzi nic poza dyskami! Sprawdzilem w biosie i udma66 mam aktywowane. Pomyslalem ze moze moj Liteon nie moze byc masterem wiec zamienilem miejscami nagrywarki. Od tej pory teac byl Master a LiteOnn Slave - niestety windows dalej nie widzial moich nagrywarek podpietych pod HPT 366. Pomyslalem ze moze to wina wolniejszego dysku i wyprobowalem nastepujaca konfiguracje Caviar ( maly dysk ) dalem jako master na IDE IBM jako Master Na HPT 366 (kanal1) Natomiast Obie nagrywarki jak byly - na HPT 366 ( kanal2 ). Jak sie mozna domyslec nadal nic. Pomyslalem ze moze drugi kanal HPT 366 jest walniety ( jesli to mozliwe - nie znam sie ) i pod IBM jako slave dalem Teac-a. Windows Widzial dysk a nagrywarki na tym samym kablu nie widzial! Zamiast Teacka wyprobowalem LiteOn i tez nic! Dlugo bym jeszcze pisal ale rzaglowalem dyskami i nagrywarkami na chyba wszystkie mozliwe sposoby. Probowalem nawet najbardziej absurdalnych polaczen i nic widows uparcie nie chcial widziec nagrywarek pod UDMA66. Postanowilem sprawidzc czy windows widzi nagrywarki pod IDE. Oba dyski dalem na kanal1 HPT 366 a nagrywarki na osobne kanaly IDE obie jako mastery. Okazalo sie ze windows nareszcie widzi moje nagrywarki - jednak IDE mnie nie zadowala. Postanowilem ze wyprobuje testowo wypalic jedna plytke z filmem. Dodam ze mam procesor Celeron466 192 Dimm 100mhz i windows 98 SE. Wolna pamiec RAM ( mam programik miezacy ) zjechala podczas nagrywania do zera i po kilku sekundach nastapila zwiecha. Plyta wypalona w 16% poszla na smietnik. Pomyslalem ze to przypadek i dokonalem drugiej proby. TO samo dokladnie 16%. Zmenijszylem predkosc nagrywania do 40x i udalo mi sie dobrnac do 26% poczym oczywiscie zwiecha. Nie mam zupelnie zadnych konfliktow ( windows nic nie widzi ) i nie wiem czym te zwiechy spowodowane. Pomyslalem ze moze to wina IDE i postanowilem zainstalowac XP. Co sie okazalo ? Podczas instalacji wesoly instalator powiedzial ze nie widzi moich dyskow ( ktore sa podlaczone na HPT 366 ). W tym momencie padlem i zaczolem szukac pomocy tutaj. Walcze z tym 10 godzin i nie wiem o co chodzi.

Ztreszczajac Czemu przy Celeronie 466 Windows 98 Se AbitBE6-II 192 DIMM 100mhz moj system nei wykrywa nagrywarek podlaczonych pod HPT 366??
Czemu jak sa podlaczone nagrywarki pod IDE to przy wypalaniu komp sie wiesza ?
I czemu do diabla instalator XP mowi ze nie mam dysku zadnego jak stoja oba na HPT 366!!.

Nagrywarki byly podpiete w kazdy mozliwy sposob na HPT 366 w roznych kombinacjach z dyskami i nic windows nie widzi ich .

Pomozcie prosze.

Ps. Doinstalowalem do windowsa 98 drivery do plyty glownej do HPT 366 co zaowocowalo polozeniem systemu. Jakims cudem po kilku probach odpalenia i odlaczeniu obu nagrywarek system ponownie ruszyl.
Stary 25.09.2003, 00:34   #139
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
kontrolery HPT3xx nie sa przystosowane do pracy z napedami optycznymi - dziwne ze ci sie komp wogule odpalil

ja mam 2 dyski twarde na osobnych kanalach hpt370 a 2 nagrywarki tez na osobnych kablach na IDE plyty - i wszystko smiga (po co ci sie bawic z tym hpt i optyka jak nagryware masz max ata33 a kazda plyta ci to zapewni)
kieszen (jezeli przewidujesz) proponuje podlaczyc na wspolnym kablu z jednym z napedow optycznych badz z mniejszym dyskiem
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.10.2003, 00:12   #140
boski-cezar
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.10.2003
boski-cezar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam wszystkich
Widze ,że jest tu na tym forum dyskusja na temat który mnie bardzo ale to bardzo interesuje.Odnośnie połączeń urządzeń przerabiałem już wszystkie możliwe ustawienia.Obecnie mam podpięte w ten sposób master 80gb baracuda slave 30 gb seagate, drugi kanał Lite-on ltr24102b master i dvd lite-on slave.Działa to u mnie optymalnie.Do czego zmierzam ,więc gdy zainstalowałem windowsa xp zaczeły sie dziać dziwne rzeczy nagrywając płytki np.alcoholem raz napędy pracują w trybie udma 2 ,a nie wyłączając programu i dając tą samą płytke matke i identyczny czysty cd-r przełącza mi jedno urządzenie na tryb pio.Zaznaczam ,że walcze z tym problemem już pół roku i nie wiem jak zmusić system do nie zmieniania ustawień(sterowniki aspi przerabiałem na wszelkie sposoby). Czy któryś z kolegów ma jakiś pomysł Ja już wypłukałem sie z pomysłów.
Stary 28.10.2003, 06:41   #141
esem
OldBoy

esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
boski-cezar napisa***322;(a)
Witam wszystkich
Widze ,że jest tu na tym forum dyskusja na temat który mnie bardzo ale to bardzo interesuje.Odnośnie połączeń urządzeń przerabiałem już wszystkie możliwe ustawienia.Obecnie mam podpięte w ten sposób master 80gb baracuda slave 30 gb seagate, drugi kanał Lite-on ltr24102b master i dvd lite-on slave.Działa to u mnie optymalnie.Do czego zmierzam ,więc gdy zainstalowałem windowsa xp zaczeły sie dziać dziwne rzeczy nagrywając płytki np.alcoholem raz napędy pracują w trybie udma 2 ,a nie wyłączając programu i dając tą samą płytke matke i identyczny czysty cd-r przełącza mi jedno urządzenie na tryb pio.Zaznaczam ,że walcze z tym problemem już pół roku i nie wiem jak zmusić system do nie zmieniania ustawień(sterowniki aspi przerabiałem na wszelkie sposoby). Czy któryś z kolegów ma jakiś pomysł Ja już wypłukałem sie z pomysłów.
A sterowniki IDE? Jak się u Ciebie mają? 8)
Stary 28.10.2003, 20:42   #142
boski-cezar
Nowy na forum

Witam
Starowniki IDE są zainstalowane ,instalowałem kiedyś wszystko co było możliwe odnośnie ide i skończyło sie formatem także zainstalowałem po bojach orginalne od płyty głównej stery i na nich dłużej działa bez przemainki na pio.
Stary 28.10.2003, 20:49   #143
esem
OldBoy

Cytat:
Witam
Starowniki IDE są zainstalowane ,instalowałem kiedyś wszystko co było możliwe odnośnie ide i skończyło sie formatem także zainstalowałem po bojach orginalne od płyty głównej stery i na nich dłużej działa bez przemainki na pio.
Napisz coś więcej o swoim kompie: nie lubię gadać o niczym (na sucho). 8)
Stary 29.10.2003, 11:15   #144
boski-cezar
Nowy na forum

Siema.
Soory ,że odrazu niepodałem szczegułów od nośnie mojego kompa już się poprawiam.Płyta główna firmy JetWay KT333,procek athlon xp 1700+,512MB ddr 266,tawrde to baracuda 80gb i seagate 30gb,grafa gforce 3 ti200 128mb ddr,nagrywara liteon ltr24102b i dvd liteona.To chyba wystarczy.Czekam na szybką odpowiedź.
Stary 29.10.2003, 11:50   #145
esem
OldBoy

Cytat:
Siema.
Soory ,że odrazu niepodałem szczegułów od nośnie mojego kompa już się poprawiam.Płyta główna firmy JetWay KT333,procek athlon xp 1700+,512MB ddr 266,tawrde to baracuda 80gb i seagate 30gb,grafa gforce 3 ti200 128mb ddr,nagrywara liteon ltr24102b i dvd liteona.To chyba wystarczy.Czekam na szybką odpowiedź.
Spróbujmy podsumować Twój problem:
zakładam, że 4in1 masz zainstalowane (najnowsze). WinXpSp1 z wszystkimi patchami. Aspi też. Taśmy łączące napędy są zdrowe (szczególnie 80 żyłowe). Napędy są odpowiednio wpięte w taśmy. Zworki na napędach też są poprawnie ustawione.
Któryś z napędów optycznych (który? - pewnie nagrywarka?) po użyciu Alcohola zmienia tyb z UDMA2 na PIO4 ale tylko w pewnych okolicznościach: w momencie gdy zmieniasz płytkę w napędzie nie wychodząc z Alcohola. Po restarcie komputera wszystko wraca do normy. Czy dobrze zrozumiałem Twój problem?
A jak wygląda sytuacja w np. Nero, Clone?
Czy próbowałeś zamienić miejscami CD-RW i DVD? 8)
Stary 30.10.2003, 09:15   #146
boski-cezar
Nowy na forum

Cytat:
esem napisa***322;(a)
Spróbujmy podsumować Twój problem:
zakładam, że 4in1 masz zainstalowane (najnowsze). WinXpSp1 z wszystkimi patchami. Aspi też. Taśmy łączące napędy są zdrowe (szczególnie 80 żyłowe). Napędy są odpowiednio wpięte w taśmy. Zworki na napędach też są poprawnie ustawione.
Któryś z napędów optycznych (który? - pewnie nagrywarka?) po użyciu Alcohola zmienia tyb z UDMA2 na PIO4 ale tylko w pewnych okolicznościach: w momencie gdy zmieniasz płytkę w napędzie nie wychodząc z Alcohola. Po restarcie komputera wszystko wraca do normy. Czy dobrze zrozumiałem Twój problem?
A jak wygląda sytuacja w np. Nero, Clone?
Czy próbowałeś zamienić miejscami CD-RW i DVD? 8)

Włąśnie ,że nie zupełnie tak jest do końca po restarcie dalej jest pio trzeba odinstalować pomocniczy kanał ide i dać skanowanie w poszukiwaniu zmain sprzętowych i system automatycznie znajduje pomocniczy kanał ide i dvd i nagrywarke.Naturalnie wtedy oba kanały ide pracują spowrotem w udma2(a co do tego który napęd zmienia sie na pio to zależy raz dvd raz nagrywarka tu nie ma reguły).
Nagrywam jeszcze w nero i tu faktycznie bij zabij niepamiętam czy nero mi takie numery robiło....HMMM ,będe musiał sie przyglądnąć tej sprawie jak płytki bede wypalał.Pozostałe sprawy które wymieniłeś mam.
Stary 20.01.2004, 12:35   #147
Igloo
PiwoWar

Data rejestracji: 01.12.2003
Igloo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
witam
zmieniłem firmware w mojej spawarce LiteOn LTC-48161H na KH0P i mobo wykryla trym UDMA 0 choc przedtem bylo ATA-33.
czy ktos posiada plik BIN z firmware'm KH0N cobym mogl powrocic do szybszego tansferu?

darmowa muzyka

http://rtfm.killfile.pl/
Igloo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.01.2004, 12:42   #148
esem
OldBoy

Cytat:
Napisany przez Igloo
witam
zmieniłem firmware w mojej spawarce LiteOn LTC-48161H na KH0P i mobo wykryla trym UDMA 0 choc przedtem bylo ATA-33.
czy ktos posiada plik BIN z firmware'm KH0N cobym mogl powrocic do szybszego tansferu?
To Ci może nie pomóc. Proponowałbym uaktywnić tryb UDMA2 = ATA-33.
Odinstaluj sterowniki IDE i niech system na nowo wykryje napędy oraz zainstaluje sterowniki IDE. Następnie włącz DMA i będzie (powinno być) UDMA 33. 8)
Stary 20.01.2004, 12:43   #149
kraluk
Guru

Data rejestracji: 13.02.2003
kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Igloo
witam
Tutaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=26080
Lub tu:
http://www.cdrinfo.com
Albo tu:
http://www.cdrlab.pl

Stary 20.01.2004, 13:47   #150
Igloo
PiwoWar

Data rejestracji: 01.12.2003
Igloo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
niestety kupa.