![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#226 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.11.2003
![]() |
Ja mam 5 hdd i transfer ok 30mb/s między nimi. tylko z tym, że na osobnych kanałach MASTER na kontrolerze Adaptec PCI
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#227 |
Bywalec
Data rejestracji: 07.05.2005
![]() |
A ja mam taki problem na jednej taśmie mam dysk twardy samsung spin point 200gb ata 133 po formacie jest wszystko ok ale jak zainstaluje stery nvidia ide albo na standardowych po jakimś czasi transfer mi spada na ata 100.Płyta główna asus a7n8x-x nforce 2 na nvidia ide pisze your transfer is downgradable czy jakoś tak a na drugim kanale miałem dvd rw lg gsa 4163b master i slave dvd rom lg drd 8163b i jak wszystko pięknie chodziło tak teraz wgóle mi dvd romu nie widzi w biosie czy to może być wina taśm.Mam 2 taśmy tracera okrągłe 80 żyłowe.I jeszcze jedno pytanko jakie taśmy dobre kupić bo te co mam to chyba szajs i czy te z linka mogą być http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78401113 zaznaczam że będe zmieniał bude na chiefteca i czy nie warto wziąsć dłuższych pomocy!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Cytat:
Tasiemki ![]()
![]() |
![]() |
#229 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.12.2005
![]() |
czesc jestem tu nowy mam pytanie co moze byc ze dvd rw nie czyta cd tylko dvd
|
![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |
Wujek Cięta Riposta ;D
Data rejestracji: 22.11.2005
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 05.05.2005
![]() |
naped jest jako jedyny na końcu taśmy. Oczywiscie jako MASTER, i jest źle. Czy wiecie kiedy zworke należy spiąć na cable select?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#232 | |
OldBoy
![]() ![]() |
Cytat:
Czyli koniec taśmy = master, środek = slave. Oczywiście "długi" koniec taśmy wpięty w płytę główną. "krótki" koniec od strony napędów - inaczej nie zadziała.
![]() |
![]() |
#233 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.03.2006
![]() |
![]()
Witka!
Mam płytę Gigabyte K8N Ultra-9, HD SATA WDC, HD Maxtor na Master IDE0 (kabelek 80pin), Creative DVD2240E na IDE1 Slave (kabelek 40pin). Wcześniej puściłem na IDE1 Master DVDRW LG GSA-4163B. Chodziło toto bez zastrzeżeń. Po zamianie na Philipsa DVDR1668LI (LightScribe) i wstawieniu go w miejsce LG. Nagrywarka zaczęła pracować w trybie - pojawiam się i znikam, płyt których nie zapisałam nie czytam. Po przepięciu na kabelek 80pin na IDE0 Slave wszystko ruszyło jak trzeba ![]() System też źle znosił wpięcie kolejnego napędu - jakiegokolwiek poza HD - w ostatnie wolne miejsce IDE. Dziwne ale prawdziwe ![]() Pozdro |
![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.06.2006
![]() |
Na wstępie chciał bym się przywitać na forum. Cześć
Mam pytanie w związku z tematem, a mianowicie: posiadam Samsung-HDD SP1203, CD-R/RW SW-252B, DVD-ROM SD-616Q podpięte do IDE 1-SP1203N(PM), IDE 2-SD-616Q(PM) \ SW-252B(PS) Dokupiłem nagrywarkę BenQ-DW1655 i dylemat jak to wszystko podpiąć żeby miało "ręce i nogi". Moja płyta to Asus P4C800-E Deluxe system WinXP, sugerując się wypowiedzią CrazyLucas-a "inna metoda jest dokupienie/wykozystanie istniejacego na mobo kontrolera ATA100/RAID - po tym jak taki kupilem i porozpinalem napedy tak ze mam teraz kazdy n osobnym kablu i master (hdd na raid, optyka na mobo) to wydajnosc systemu podskocyla o dobre 15% noi od tamtej pory (2 lata) nie mialem jeszcze bledu buffer underrun" pomyślałem o czymś takim: I Promise: HDD (kontroler PDC20378 na mobo) IDE1: DVD R/RW(master) IDE2: CD/RW(master), DVD-RAM(slawe) II Promise: HDD IDE1: DVD-RAM(master) IDE2: DVD R/RW(master), CD/RW(slawe) III Promise: HDD IDE1: DVD R/RW(master) IDE2: DVD-RAM(master), CD-R/RW(slawe) Mylę się, czy dobrze kombinuję jeżeli tak to które podłączenie najlepsze, jakieś inne propozycje byłbym wdzięczny. Z pozdrowieniami Ostatnio zmieniany przez Apted : 23.06.2006 o godz. 19:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
Najprostsze rozwiazanie to zrezygnowac z dvd lub cdrw.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |
OldBoy
![]() ![]() |
Cytat:
Zasada jest następująca: HDD na zewnętrznym kontrolerze, CD-ROMo podobne na kontrolerach IDE MoBo. ![]()
![]() |
![]() |
#238 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Najwazniejsze jest zeby dyski twarde jesli juz sie ma to na innych kanalach byly... nie wiem czy dalej ludzie podpinaja wedlug tych plotek ze napedy optyczne maja byc na jednym kanale a dyski na drugim kanale bo niby dysk twardy z DVD spowalnia itp
![]() Ogolnie majac 2 dyski i 2 napedy to podpinamy Ide0 - HDD master, naped slave Ide1 - HDD master , naped slave Przy 3 dyskach i 1 napedzie to juz troche inaczej Ide0 - HDD master, HDD slave (tutaj dysk ktory najrzadziej jest uzywany) Ide1 - HDD master (wykorzystywany czesciej), naped Dyski ktore sa najczesciej wykorzystywane - transfery itp musza byc na oddzielnych kanalach Napedow optycznych niepodpina sie pod kontrolery zewnetrzne bo czesto dziwne jaja sie dzieja ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#239 | |
Nowy na forum
![]() |
Pozbyłem się CD-RW tak że dodatkowy kontroler nie wchodzi już w grę.
Podpięte: IDE0 - HDD master IDE1 - DVD-RW master, DVD-ROM slave Cytat:
Ostatnio zmieniany przez Apted : 26.06.2006 o godz. 13:50 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Po co komu 3 napedy w kompie ?? ![]() Tzn ja powiedzialem tak jak bym sam zrobil. Edit: Dobrze podpiete. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|