![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Sprzet jest wazny.
Bo wez np. skopiuj na jakiejs starej nagrywarce plyte zabezpieczona SD2.Nawet AWS w clonie ci nie pomoze. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Kinetic
Data rejestracji: 09.04.2001
![]() |
Cytat:
Nie wiem ile w tym prawdy bo nie jestem w stanie tego sprawdzic, moze tak nie byc ... Ale napewno sprzet ma znaczenie jesli chodzi o przegramie securomu (i jakich kolwiek subkanalow), bo wtedy wiadomo musi byc w stanie je odczytac i nagrac... Pozdr. gaz
|
|
|
|
#3 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 22.01.2002
![]() |
Mój Ricoh 7060 nie kopiuje sd2 nawet z AWS w Clonie.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.06.2002
![]() |
Re: Podstawy podpinania napędów, co to jest ATA, UDMA, PIO it
Cytat:
Niestety coś w tym jest. Mam płytę Abit z Athlonem 1 GHz i tak długo jak napędy pracowały w układzie HDD + CDRW (TEAC 516)na IDE 1 oraz HDD +CD (ASUS x40) na IDE 2 wszystko pasowało. Zmieniłem na układ HDD + HDD na IDE 1 i TEAC (master) razem z ASUSEM na IDE 2. Po tygodniu padła płyta główna i nagrywarka. W ramach gwarancji dostałem identyczną płytę i nagrywarkę TEAC 540. Po podłączeniu system nie zgłaszał żadnych nieprawidłowości. Nagrywanie z NERO bez problemów, CLONE CD niestety produkował buble. Wyszło na to, że TEAC nie do końca lubi ASUSA i od momentu jego wypięcia wszystko działa prawidłowo. Ostatnio zmieniany przez rp1957 : 24.06.2002 o godz. 16:02 |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Bywalec
Data rejestracji: 13.04.2004
![]() |
Cytat:
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Cytat:
Na kontrolerze powinny być napędy o zbliżonej przepustowości: łączenie np UDMA 6 z UDMA 2 jest błędem. Dzisiaj, najczęściej napędy optyczne mają UDMA2 (jest parę wyjątków), a HDD UDMA5 lub UDMA6. 8)
|
|
|
|
|
#7 |
|
OldBoy
![]() ![]() |
Z mojego doświadczenia:
nForce2: zainstalowałem SW IDE, nie instalowałem ASPI. Programy nie mające własnych ASPI dają komunikat, że brak ASPI - ale działają jak najbardziej poprawnie. Wniosek: albo SW IDE albo ASPI - nigdy razem (dla płyt głównych z chipsetem nForce2). 8)
|
|
|
|
#8 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.07.2004
![]() |
Cytat:
Abit nforce2 (xp z SW) + ASPI 1.8 pm samsunng sp0411n ps nic sm lite-on ltr 48246k skoa ss dvd lg HL-DT-ST gdr8162B |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 19.08.2003
![]() |
Cytat:
Wlasnie tutaj widzialem, ze masa konfiguracji to dwa hdd albo jednoczesnie na primary, albo sec - o co chodzi wiec ![]() Raczej ludzie dbaja o to, by nie miec hdd i optyki na jednym kanale... |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
OldBoy
![]() ![]() |
ASUS CD-podobne jest rzekomo trudnym sprzetęm. Jak piszą w wielu postach są z nim duże trudności, nie lubi go wiele płyt głównych.
Może to u Ciebie tylko przypadek? Daj znać jakby się powtórzył - ale TEAC z ASUSem powinny być na tym samym kanale IDE2. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
OldBoy
![]() ![]() |
Kolejna opinia nt. "przeładowania płyt do 100min": http://www.tomshardware.pl/storage/0...411/index.html
Jest tu też zupełnie pozytywna opinia o LD dziwne? Co o tym sądzicie? |
|
|
|
|
|
#12 |
|
OldBoy
![]() ![]() |
Ciągle są pytania w temacie "podpinania napędów". Na tomshardware pojawił się bardzo dobry artykuł na ten temat: http://www.tomshardware.pl/storage/0...806/index.html Polecam początkującym i młodzieży. 8)
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
OldBoy
![]() ![]() |
Kolejna instrukcja jak podpinać napdy: http://www.tomshardware.pl/howto/02q...04/diy-10.html 8)
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Bywalec
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
Cytat:
Ale z innej beczki, Ostatnio padł mi dysk... Baracuda IV 60 GB (błędne sektory). Była podpięta na UDMA 4 jako PM pod HPT 366. Kupiłem nową... Baracuda IV 80 GB. Podpiąłem w ten sam sposób jak 60, czyli PM i ... nie rusza. Zwis Windy (ME). Podłączylem jako SM (HPT 366) i śmiga. Zamieniam kable - nic nie pomaga. Podłaczam stary dysk (60 GB) jako PM i ... chodzi. Co jest grane? Moze ktoś będzie wiedział o co mu lata ? |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Prawdopodobnie to wina Raida. Mój kolega prowadzący sklep komp. sprzedał kilka takich płyt i niestety wszystkie mają właśnie jakieś podobne problemy. Tam jest coś namieszane w konstrukcji tej płyty - nieprawidłowa kość RAIDa czy coś podobnego - tak mi się coś przypomina. Ja mam inną płytę tej firmy i nie mam żadnych problemów z nią.
Aha, wszystko mam podpięte na master, kolejno: hdd, cdrw ; cd, kieszeń. Miłego dnia |
|
|
|
![]() |
|
|