Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.03.2003, 20:36   #1
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
esem napisa***322;(a)
Sorry, ale moim zdaniem masz to żle spięte:
wszystkie HDD powinny być na jednym kanale (primary),
wszystkie CD-ROMo podobne na drugim (secondary),
nagrywarka raczej na master, dysk systemowy jako master.
Tak jak mówisz rzeczywiście zalecają producenci nagrywarek - cedeki na jednym, hhd na drugim. W instrukcji do mojej Yamahy jest tak to właśnie wyrysowane ( z tym tylko, że Yamahe zalecają podpiąć jako slave wobec cd-roma)

Ale: tak sobie myślę czy to nie jest zalecane ze względu na ew. konflikty transmisji z dyskami (pio/udma i tak dalej). W takiej instrukcji trudno userowi wytłumaczyć co to udma i lepiej niech sobie podłączy tak aby mu działało, niekonieczne najlepiej, ale działać będzie optymalnie.

Np. przy kopiowaniu w locie z cd na cdr mam wrażenie (tylko wrażenie), że lepiej mi chodziło jak cd był na 1 kanale slave a nagrywarka na drugim master, tak jak u mqy. Ma to uzasadnienie: dwa urządzenia nie mogą pracować jednocześnie na jednym kanale, o czym wszyscy wiemy.

Zdaje się, że metoda podpięcia 4 urządzeń na 2 kanałach to kwestia kompromisu i doboru do zastosowań.
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.03.2003, 02:14   #2
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
inna metoda jest dokupienie/wykozystanie istniejacego na mobo kontrolera ATA100/RAID - po tym jak taki kupilem i porozpinalem napedy tak ze mam teraz kazdy n osobnym kablu i master (hdd na raid, optyka na mobo) to wydajnosc systemu podskocyla o dobre 15% noi od tamtej pory (2 lata) nie mialem jeszcze bledu buffer underrun
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2003, 05:21   #3
pali
Թ

pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
CrazyLucas napisa***322;(a)
inna metoda jest dokupienie/wykozystanie istniejacego na mobo kontrolera ATA100/RAID - po tym jak taki kupilem i porozpinalem napedy tak ze mam teraz kazdy n osobnym kablu i master (hdd na raid, optyka na mobo) [...]
What is mobo?
Stary 11.03.2003, 05:57   #4
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kolega jak sadze piszac mabo mial na mysli mainboard czyli plyte glowna.
Martin_TP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2003, 16:21   #5
mqy
Wymiatacz

Data rejestracji: 06.11.2002
mqy zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
!!!witam!!!

W takim razie sprobuje, zreszta co mi zalezy, jak juz to wole
zeby mi sie zepsul LG niz HDD.............
mqy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.03.2003, 16:21   #6
JacoM
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 28.03.2003
JacoM zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Podstawy podpinania napędów, co to jest ATA, UDMA, PIO it

Cytat:
rp1957 napisa***322;(a)
-------------------------------------------------------------
Niestety coś w tym jest. Mam płytę Abit z Athlonem 1 GHz i tak długo jak napędy pracowały w układzie HDD + CDRW (TEAC 516)na IDE 1 oraz HDD +CD (ASUS x40) na IDE 2 wszystko pasowało. Zmieniłem na układ HDD + HDD na IDE 1 i TEAC (master) razem z ASUSEM na IDE 2. Po tygodniu padła płyta główna i nagrywarka. W ramach gwarancji dostałem identyczną płytę i nagrywarkę TEAC 540. Po podłączeniu system nie zgłaszał żadnych nieprawidłowości. Nagrywanie z NERO bez problemów, CLONE CD niestety produkował buble. Wyszło na to, że TEAC nie do końca lubi ASUSA i od momentu jego wypięcia wszystko działa prawidłowo.
co dziwne słyszałem ostatnio ze np SONY robi nagrywarki później sygnowane jako HP a ASUS robi nagrywarki dla TEAC'a CO WY NA TO :o
JacoM jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.03.2003, 13:15   #7
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Być może, ale co w tym by było dziwnego? 8)
Stary 18.04.2003, 16:49   #8
esem
OldBoy

esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Porównanie 8 kontrolerów RAID: http://www.tomshardware.pl/storage/20021112/index.html 8)
Stary 02.05.2003, 19:04   #9
Marcel
Bywalec

Data rejestracji: 08.02.2002
Marcel zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hej

Oto moje połączenie :

Primary IDE Master -Dysk IBM 40GB UDMA 5
Primary IDE Slave - Toshiba DVD UDMA 2

Secondary IDE Master - Teac nagrywarka UDMA 2
Secondary IDE Slave - Dysk Samsunga Multi Word DMA 2

Nie podpiąłem dysków do jednego kanału, gdyż starszy Samsung spowolniłby dysk IBM. Dodam też, że do zrzucania danych z płyt używam DVD. Czy to jest optymalne połączenie?
Marcel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.05.2003, 19:16   #10
esem
OldBoy

Nie mam zastrzeżeń. Moim zdaniem wszystko jest O.K. 8)
Stary 02.05.2003, 19:53   #11
Marcel
Bywalec

Data rejestracji: 08.02.2002
Marcel zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wielkie THX
Marcel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.05.2003, 20:36   #12
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mój przypadek z taśmami jest zadziwiający a więc zaczynamy.
Podłaczylem hdd główne jako master primary spawarę jako secondary master dalem via hyperion i.....zaczęly się schody to znaczy:
po resecie normalnie startowal dma bylo na obu kanalach i...schody się zaczęly po zaladowaniu w win2k nero bądź aspi....tzn pojawil się problem z ntdll i ladny komunikat exploit. Więc podpiąlem spawarę jak slave secondary...i normalnie chodzi wszystko i nie ma problemow. Z kolei jak bylo hdd na primary master i spawara secondary master to był zawsze błąd parzystości i dopiero po wywaleniu dma z dysku chodzilo normalnie albo gdy właczylem po każdej aktualizacji nero tryb debugowania bios wykrywa dysk jako udam i spawarę jako dma i na 100000% mam mostek pólnocny ktory obsluguje dma. jeszcze ciekawsze problem jest tylko po właczeniu dysku jako master pprimary i spawary jako secondary maser co śmieszniejsze na cabel select slave spawara i dysk chodzą w dma bez tego komunikatu exploit ntdll dalem sp 3 i ponad 80 mega poprawek i nic więc chyba nie mogę mieć 2 urządzeń w dma na kanale primary master dysk i secondary master spawara bo się gryzą.
Stary 02.05.2003, 20:44   #13
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie wiem, czy ma to coś do rzeczy, czy nie, ale gdzieś czytałem, że jak się korzysta z nowych taśm, które wspierają Cable Select, to nawet gdy się zworkami określa napędy jako Master i Slave, to Master powinien być zawsze wpięty jako ostatni do taśmy (czarna wtyczka), a Slave - jako środkowy (szara wtyczka). Jeśli wepnie się odwrotnie, to mogą być kłopoty. Zastrzegam, że sam się z tym problemem nie zetknąłem - tylko o tym czytałem.
puch jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2003, 00:17   #14
pali
Թ

Cytat:
puch napisa***322;(a)
Nie wiem, czy ma to coś do rzeczy, czy nie, ale gdzieś czytałem, że jak się korzysta z nowych taśm, które wspierają Cable Select, to nawet gdy się zworkami określa napędy jako Master i Slave, to Master powinien być zawsze wpięty jako ostatni do taśmy (czarna wtyczka), a Slave - jako środkowy (szara wtyczka). Jeśli wepnie się odwrotnie, to mogą być kłopoty. Zastrzegam, że sam się z tym problemem nie zetknąłem - tylko o tym czytałem.
Ja miałem problemy, gdy podpiąłem inaczej niż zalecane tzn. mastera wpiąłem do szarej wtyczki. Były to hdd IBM 40GB i Barracuda 40 GB, ten ostatni nie pracował poprawnie.
Stary 03.05.2003, 18:52   #15
esem
OldBoy

Cytat:
puch napisa***322;(a)
Masz rację - pojawiają się tzw. odbicia. 8)

Twoje uprawnienia: