![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 | |
|
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Ale: tak sobie myślę czy to nie jest zalecane ze względu na ew. konflikty transmisji z dyskami (pio/udma i tak dalej). W takiej instrukcji trudno userowi wytłumaczyć co to udma i lepiej niech sobie podłączy tak aby mu działało, niekonieczne najlepiej, ale działać będzie optymalnie. Np. przy kopiowaniu w locie z cd na cdr mam wrażenie (tylko wrażenie), że lepiej mi chodziło jak cd był na 1 kanale slave a nagrywarka na drugim master, tak jak u mqy. Ma to uzasadnienie: dwa urządzenia nie mogą pracować jednocześnie na jednym kanale, o czym wszyscy wiemy. Zdaje się, że metoda podpięcia 4 urządzeń na 2 kanałach to kwestia kompromisu i doboru do zastosowań. |
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
inna metoda jest dokupienie/wykozystanie istniejacego na mobo kontrolera ATA100/RAID - po tym jak taki kupilem i porozpinalem napedy tak ze mam teraz kazdy n osobnym kablu i master (hdd na raid, optyka na mobo) to wydajnosc systemu podskocyla o dobre 15% noi od tamtej pory (2 lata) nie mialem jeszcze bledu buffer underrun
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Թ
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Kolega jak sadze piszac mabo mial na mysli mainboard czyli plyte glowna.
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 06.11.2002
![]() |
!!!witam!!!
W takim razie sprobuje, zreszta co mi zalezy, jak juz to wole zeby mi sie zepsul LG niz HDD............. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 28.03.2003
![]() |
Re: Re: Podstawy podpinania napędów, co to jest ATA, UDMA, PIO it
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Być może, ale co w tym by było dziwnego? 8)
|
|
|
|
#8 |
|
OldBoy
![]() ![]() |
Porównanie 8 kontrolerów RAID: http://www.tomshardware.pl/storage/20021112/index.html 8)
|
|
|
|
#9 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 08.02.2002
![]() |
Hej
Oto moje połączenie : Primary IDE Master -Dysk IBM 40GB UDMA 5 Primary IDE Slave - Toshiba DVD UDMA 2 Secondary IDE Master - Teac nagrywarka UDMA 2 Secondary IDE Slave - Dysk Samsunga Multi Word DMA 2 Nie podpiąłem dysków do jednego kanału, gdyż starszy Samsung spowolniłby dysk IBM. Dodam też, że do zrzucania danych z płyt używam DVD. Czy to jest optymalne połączenie? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
OldBoy
![]() ![]() |
Nie mam zastrzeżeń. Moim zdaniem wszystko jest O.K. 8)
|
|
|
|
#11 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 08.02.2002
![]() |
Wielkie THX
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Mój przypadek z taśmami jest zadziwiający a więc zaczynamy.
Podłaczylem hdd główne jako master primary spawarę jako secondary master dalem via hyperion i.....zaczęly się schody to znaczy: po resecie normalnie startowal dma bylo na obu kanalach i...schody się zaczęly po zaladowaniu w win2k nero bądź aspi....tzn pojawil się problem z ntdll i ladny komunikat exploit. Więc podpiąlem spawarę jak slave secondary...i normalnie chodzi wszystko i nie ma problemow. Z kolei jak bylo hdd na primary master i spawara secondary master to był zawsze błąd parzystości i dopiero po wywaleniu dma z dysku chodzilo normalnie albo gdy właczylem po każdej aktualizacji nero tryb debugowania bios wykrywa dysk jako udam i spawarę jako dma i na 100000% mam mostek pólnocny ktory obsluguje dma. jeszcze ciekawsze problem jest tylko po właczeniu dysku jako master pprimary i spawary jako secondary maser co śmieszniejsze na cabel select slave spawara i dysk chodzą w dma bez tego komunikatu exploit ntdll dalem sp 3 i ponad 80 mega poprawek i nic więc chyba nie mogę mieć 2 urządzeń w dma na kanale primary master dysk i secondary master spawara bo się gryzą.
|
|
|
#13 |
|
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Nie wiem, czy ma to coś do rzeczy, czy nie, ale gdzieś czytałem, że jak się korzysta z nowych taśm, które wspierają Cable Select, to nawet gdy się zworkami określa napędy jako Master i Slave, to Master powinien być zawsze wpięty jako ostatni do taśmy (czarna wtyczka), a Slave - jako środkowy (szara wtyczka). Jeśli wepnie się odwrotnie, to mogą być kłopoty. Zastrzegam, że sam się z tym problemem nie zetknąłem - tylko o tym czytałem.
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Թ
Cytat: