Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.02.2002, 21:42   #1
kiki
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.03.2002
Posty: 9
kiki w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pomóżcie

Boże pomocy. Od tygodnia posiadam teaca 24x i wciągu paru dni rozwalił mi już około 20 płyt. Nie wiem co może być przyczyną faktu, że zawsze podczas nagrywania sam restartuje mi komputer psując tym samym płytkę. Próbowałem już zmienić pasek, gdyż najpierw miałem ją na 40 żyłowym, teraz już kupiłem nowy udma2 80 żyłowy, ale dalej jest to samo.Zmieniałem programy do nagrywania, próbowałem wiele płyt i rodzaji prędkości, ale nadal ten sam efekt. Czy możliwe , że jednak kupiłem padniętą nagrywarkę czy może być jeszcze coś innego przyczyną z mojej winy np. ustawień w biosie. Please pomóżcie

Mam Durona 750 i win 98 se. Nagryware podpialem do osobnego paska na master, a hdd pozostawilem wraz z cdromem. Probowalem juz nagrywac nero 5572, cd creatorem 5 platinium i cd clonem ale zawsze był ten sam efekt, ze w polowie restartowal mi kompa. zmienialem takze plyty od tych tanszych ,az po najdrozsze ale to w niczym nie pomoglo. Z reguły nagrywam tylko data cd, zdazylo sie ze pare plyt na poczatku dobrze mi wypalal jednak w wiekszosci mi je psul. Z reguły zawsze mi restartuje go gdzies w polowie nagrywania, jednak zdazalo sie ze wysypywal sie juz w 5 % jak i 99%.W biosie w intergrated pheripherials ( czy jakos tak ) mam ustawione secondary master udma na auto, a w windowsie we wlasciwosciach nagrywarki takze mam zaznaczona funkcje dma, ale tak chyba powinno buc bo moja plyta glowna napewno obsluguje dma.
nie wiem co to moze być, pleeeease pomóżcie
kiki jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.02.2002, 09:13   #2
bolo69
Gość
 
Posty: n/a
Moim zdaniem najlepszym programem do nagrywania jest WinOnCD 5.0!!!wypaliłem juz nim kilkadziesiat-moze i kilkaset plyt na LiteOn 24 i nie miałem żadnych problemów!!!ale z restartem kompa podczas nagrywania sie jeszcze nie spotkalem wiec wyprobuj WinOnCd jak jeszcze bedzie sie restartowal to do serwisu!tasmy masz dobrze podpiete a pod wypalare wystarczy 40 żyłowa bo i tak jej nie wykorzysta!!!moze podkreciles proca albo grafe za mocno i to ci daje restarta
 
Stary 28.02.2002, 10:53   #3
grzeniu
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 26,170
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Byc moze po prostu zasilacz sie juz nie wyrabia, w koncu dolozyles mu nowy sprzet. Przyjmuje sie, ze minimum 300W dopiero wystarcza. Jesli do tego dojda jeszcze jakies spadki napiecia to klopot gotowy. Sprawdz to.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline  
Stary 28.02.2002, 14:25   #4
kiki
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.03.2002
Posty: 9
kiki w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dzieki faktycznie może to być zasilacz bo mam 230 W. Jednak spróbowałem odpiąć cdrom i nadal mi sie zawiesza i restartuje go, no ale to faktycznie może być za mało, więc raczej będe go musiał zmienić. Tylko co dziwne sróbowałem we własciwościach nagrywarki wyłączyć tą funkcję dma i udało mi się nagrać już 5 płyt, co stosunkowo jest bardzo dużo w porównaniu z wcześniejszymi próbami.Tylko jest jedna dziwna rzecz, ze jak nagrywam z prdkoscia 16x to film 700 mb wypala mi w 10 mniut to jednak troche za dlugo. wyliczylem ze nagrywa mi gdzies to z predkoscia 8x, choc pisze ze 16x.jak nagrywalem na plyte cdrw to bufor nagrywania mialem stabilny na 96 %, a jak odpalalem na 16x juz po wylaczeniu tej opcji dma strasznie mi skakal od 14 do 60%.Moze to jest pzyczyną wolniejszego nagrywania, lecz jednak jak sie pytam znajomych wszyscy ta funkcje dma maja wlaczona i im bez problemu chodzi. wiec teraz juz nie wiem co z tym robic, moze tak zostawic tylko ze nie bede wykorzystywam speedu nagrywarki, a po to kupilem jednak teaca 24x
kiki jest offline  
Stary 28.02.2002, 14:53   #5
grzeniu
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 26,170
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Po prostu masz klopoty z przesylem danych do nagrywarki, patrzac na stan bufora i czasy nagrywania. A robiles defragmentacje dyskow? Ja rowniez mam taka nagryware i sie dziwie twoim klopotom. Sam mam teac na sec. master, cdrw ricoh na slave i jeszcze cdrom lg na pri. slave (HDD pri. master) i ten uklad chodzi bez zarzutu od poczatku. Kupilem, podlaczylem kabelki i smiga az milo (WIN ME, nero 5551, clone cd 3231).
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline  
Stary 28.02.2002, 16:13   #6
kiki
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.03.2002
Posty: 9
kiki w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ok a ty masz moze wlaczana ta funkcje dma, bo nadal nie rozumie trzemu przy wlaczanej mi sie zawiesza , a przy wylaczonej nagrywa ale za to wolniej.
kiki jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.