Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.07.2002, 11:20   #1
Magda
Angel

Data rejestracji: 14.07.2002
Magda zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Unhappy Prędkość nagrywania

Mam problem z nagrywarką 16x. Wszystko jest dobrze kiedy nagrywam dane z HD. Ale kiedy tylko chcę przegrać płytkę "w locie", od 4% predkosc spada do 4x i tak jest już do końca. Próbowałam podłączać nagrywarkę na osobnym kablu ale efekt jest ten sam. Czy ktoś może spotkał się z czyms takim Bardzo prosze o pomoc... :-(
Magda jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.07.2002, 12:18   #2
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
To nie wina nagrywarki, po prostu w takim tempie naplywaja dane z napedu odczytujacego. Albo jest to jakis muzealny egzemplarz 4x albo tu trzeba sie przyjrzec podlaczeniu, moze brak DMA...?
Stary 14.07.2002, 12:19   #3
Microft
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.06.2002
Microft w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A masz podlaczona ja w trybie DMA W tym moze byc problem, chociaz wowczas powinno to dotyczyc zarowno nagrywania z HD jak i kopiowania w locie.
Microft jest offline  
Stary 14.07.2002, 12:49   #4
Magda
Angel

To jest nagrywarka LG 16x NOWA! Z HD nagrywa płytę ok. 5 min. 15 sek. więc jest ok. Problem pojawia sie tylko przy przegrywaniu "w locie" A pracuje tylko w trybie PIO-4, ale to nie tego wina bo z twardziela jest j/w. :-(
Może związek ma to, że podczas startu kompa, po wyświetleniu informacji biosu, zamiast ladować sie sytem przez ok. 30 sek. widać kreskę _ migającą w lewym, górnym rogu ekranu. Po tym czasie system ładuje sie już normalnie. Zauważyłam, że muszę zmienic kolejność bootowania w biosie w ten sposób, żeby HDD byl wcześniej niż stacja dyskietek, wtedy te 30 sekund oczekiwania skraca się do 5. Ale to rozwiazanie też nie jest rozwiązaniem bo dalej jest nie tak jak powinno... !!!
Magda jest offline  
Stary 14.07.2002, 12:51   #5
Magda
Angel

Acha, zapomniałam... Dziękuję, że ktoś próbuje pomóc! Cmoczki!
Magda jest offline  
Stary 14.07.2002, 14:10   #6
Sopel2
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 17.02.2002
Sopel2 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jak byś mogła napisz coś więcej o swoim sprzęcie i jak i co masz na ide podłączone.
Stary 14.07.2002, 15:51   #7
artura2
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.06.2002
artura2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jesli masz płyte z via to pamiętaj o driverach 4 in 1 ,mi to pomogło.
artura2 jest offline  
Stary 14.07.2002, 21:18   #8
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

No to ja jush standardowo !

Zainstaluj sobie najnowsze ASPI 4.71
Podaj dokładnż zawartość obudowy twojego komputera.
Podaj konfigurację tzn co z czym jesat podłaczone.

No i podtrzymuję wersję kolegi na górze jeśli Twoją płytą główną steruje chipset Via to zainstaluj najnowsze drivery 4in1 to naprawdę jest konieczne i niezbędne.
Laser jest offline  
Stary 14.07.2002, 21:31   #9
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Złotko nie sluchaj ich, problem tkwi w twoim cd-romie, w zyciu nie nagrasz plyty w locie odpowiednio jezeli twoj cd-rom nie ma stalej predkosci, do nagrywania w locie najlepsze sa cd-rom`y z interfejsem scsi, ktore to posiadaja stala predkosc odczytu i duza role odgrywa tu czy zrzucasz z porysowanej plyty czy z czystej i gladkiej jak pupcia niemowlecia, takze jezeli masz jakiegos cd-roma o nie stalej predkosci to zapomnij o nagrywaniu w locie bo bedzie ci caly czas spadal bufor.
Druss jest offline  
Stary 14.07.2002, 21:48   #10
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Druss napisa***322;(a)
Złotko nie sluchaj ich, problem tkwi w twoim cd-romie, w zyciu nie nagrasz plyty w locie odpowiednio jezeli twoj cd-rom nie ma stalej predkosci, do nagrywania w locie najlepsze sa cd-rom`y z interfejsem scsi, ktore to posiadaja stala predkosc odczytu i duza role odgrywa tu czy zrzucasz z porysowanej plyty czy z czystej i gladkiej jak pupcia niemowlecia, takze jezeli masz jakiegos cd-roma o nie stalej predkosci to zapomnij o nagrywaniu w locie bo bedzie ci caly czas spadal bufor.
Ośmielę sie polemizować z szanownym kolegą ;-))). Ja nagrywam bardzo często "w locie" z CD-ROMA i wszystko jest OK. Nagrywam na LiteOn 24102B z predkością x24, a czytam z CD-ROMA Teac CD-540E który korzysta z interfejsu ATAPI (a nie SCSI). Moge też zapewnic ze nie wszystkie plytki są w idealnym stanie-nie raz zdarzało mi się kopiować takie na których była nie jedna rysa.
Pozdrawiam-Sebastian
Sebastian997 jest offline  
Stary 14.07.2002, 22:01   #11
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Sebastian997 napisa***322;(a)

Ośmielę sie polemizować z szanownym kolegą ;-))). Ja nagrywam bardzo często "w locie" z CD-ROMA i wszystko jest OK. Nagrywam na LiteOn 24102B z predkością x24, a czytam z CD-ROMA Teac CD-540E który korzysta z interfejsu ATAPI (a nie SCSI). Moge też zapewnic ze nie wszystkie plytki są w idealnym stanie-nie raz zdarzało mi się kopiować takie na których była nie jedna rysa.
Pozdrawiam-Sebastian
Tylko, ze ty dysponujesz jednym z najlepszych cdromow i on czyta wszystko i sprawnie ale zapewniam cie ze gdybys mial LG52x i dal mu do odczytu porysowanego akossa to nie wiem czy podczas kopiowania w locie osiagnalby wiecej niz 4-6x a prawdopodobnie w ogole by sie wylozyl. Ja majac tego badziewia juz dawno dalem sobie spokoj z kopiami w locie. Jak na razie nie wiemy czym dysponuje Magda.8)
Stary 14.07.2002, 22:53   #12
TeacMan
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 05.08.2001
TeacMan zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Fakt że Teak540 bije wszystkie inne cd-romy na głowe jest chyba udowodniony , ja miałem LG 52x i zmieniłem go na Teac'a teraz spokojnie kopiuje w locie 24x.
Magda włącz też DMA w cd-romie (napisz co masz), jeśli instalacja driverów tych co napisali wcześniej koledzy nie pomoże, to najprawdopodobniej czeka cię zmiana CD-ROMU.
Nie wiem co masz teraz ale moje LG wyciągało w locie 8x.

http://s13.bitefight.onet.pl/c.php?uid=82993
TeacMan jest offline  
Stary 15.07.2002, 17:20   #13
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Sebastian997 napisa***322;(a)

Pozdrawiam-Sebastian
Osmiele ci odpowiedziec na to pytanie, powiedzialem rowniez ze cd-rom musi posiadac stala predkosc, nie mowilem ze musi byc scsi choc takie cd-rom`y byly najlepsze.
Druss jest offline  
Stary 15.07.2002, 17:22   #14
JaMMiQ
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.07.2002
JaMMiQ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Magda napisa***322;(a)
To jest nagrywarka LG 16x NOWA! Z HD nagrywa płytę ok. 5 min. 15 sek. więc jest ok. Problem pojawia sie tylko przy przegrywaniu "w locie" A pracuje tylko w trybie PIO-4, ale to nie tego wina bo z twardziela jest j/w. :-(
Co do tej nagrywarki LG 16x to chcialem poinformowac ze mimo ze windows (i bios) nie wykrywa w niej DMA tylko PIO4 to jednak wlaczenie DMA we wlasciwosciach napedu w windowsie powoduje ogromny wzrost wydajnosci!!! Ten naped obsluguje DMA, tylko trzeba to samemu wlaczyc ! Sprobuj. Moze pomoze.
JaMMiQ jest offline  
Stary 21.07.2002, 17:40   #15
Magda
Angel

Sprawa jest już opanowana :-))) Przyszedł taki smutny pan, wyjął kable, włożył nowe ( 10 zł. w plecy ), zrobił format c:, wgrał system i jest już ok. Do teraz nie wiem co było przyczyną, ale jest ok. Dziękuję wszystkim, którzy starali sie pomóc! BUZIACZKI dla Was !!!
PS. Jak w XP włączyć DMA do tej nagrywarki jak sugerował kolega powyżej ?
Magda jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: