Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-18002/)

Harry-Torun 06.03.2003 01:56

Ilość załączników: 1
:)

memorando 06.03.2003 02:04

Re: Problem!!!

Cytat:

McDrive napisa***322;(a)
Mam nagryware Lg GCE8400B 40/12/40. Problem z nią taki że czas nagrywania albo przegrywania w locie 600MB na płyte zajmuje ok 10min.
Nie mogę włączyć trybu DMA ponieważ w opcjach nagrywarki wogóle tego trybu nie ma. Nagrywarka pracuje w interfejsie IDE PIO-4, a metoda zapisu to P-CAV. Mam sprzęt:
Pentium III 633E Mhz
pł gł Procomp i810
kart graf i82810(zintegrowana) 18MB
kart dźw AC97(zintegrowana)
Dysk Twardy: Maxtor DiamondMax D740X 6L040J2
CD-ROM 50x
nagrywarka ma bios w wersji 1.02
Windows 98se
Pomocy!!!

Uśmiejesz się na cyryksie 233 64 ramu 700 mega cdk wypalilem w 4 minuty 30 sekund skopiowalem 600 mega w locie w 9 minut 55 sekund:)

Harry-Torun 06.03.2003 02:07

Ilość załączników: 1
:)

pali 06.03.2003 02:21

Cytat:

Harry-Torun napisa***322;(a)
Napędy LG począwszy od modelu GCE-8480B fabrycznie obsługują tryb UDMA-2 lub ATA-33 jak kto woli. Posiadam GCE-8320B@8400B, który po zmianie firmwaru (wersja 1.12 IBM dla GCE-8400B) również obsługuje UDMA-2 (nie mylić z MultiWord!!!), a dodatkowo Mount Rainier. Pisałem o tym jakiś czas temu na forum, więc radzę użyć opcji "szukaj". Jest tam również link do biosu...

Pozdrawiam

Opcję szukaj to ja znam.

Napisałem tylko, że według testu cdrinfo.pl LG8400 działa na PIO-4. Przede wszystkim tłumaczyłem różnice pomiędzy PIO-4 a DMA i UDMA.

Aktualizacja biosu mnie nie obchodzi, choć gratuluję. W końcu LG zaczęło to dodawać do swoich napędów - mam jeden z zeszłego roku (inny niż 8400) i ma tylko PIO-4.

Tomek777 06.03.2003 02:28

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Może się mylę, ale nadal uważam że albo napęd obsługuje DMA lub Ultra DMA albo go nie obsługuje. Tutaj jest napisane, że LG 8400 obsługuje tylko PIO-4 (co nie przeszkadza mu w osiaganiu dobrych wyników).

Jeśli coś używa PIO-4 nie może używać w tej samej chwili DMA lub UDMA (moze się ew. przełączać). To nie są dodatki do PIO, tylko inne protokoły. Albo albo, jak mawiał pewien filozof.

Windows pokazuje różne rzeczy, a ustawienia DMA znaczą chyba "używaj jeśli dostępne".

Również mogę się mylić, ale PIO4 i UDMA to protokoły transferu stricte przez kabel (taśmę), a DMA oznacza bezpośredni dostęp do pamięci bez użycia procesora i to nie tylko w przypadku napędów optycznych i dysków, ale też i kart rozszerzeń. Podaję link do leksykonu KŚ, gdzie pobieżnie jest to objaśnione. Zdaję sobie sprawę, że to czasopismo dla wielu nie jest autorytetem, ale w tej chwili (2.30 AM) nie bardzo miałem czas na szukanie czegoś lepszego:
http://www.komputerswiat.pl/leksykon/3930.asp

Tomek777 06.03.2003 02:33

Cytat:

Napędy LG począwszy od modelu GCE-8480B
Harry, nie krzycz na mnie bo nie zasnę :buu:

Harry-Torun 06.03.2003 02:35

Re: Re: Problem!!!

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Nie włączysz UDMA, bo sprzęt LG tradycyjnie tego nie obsługuje.

Hmmm... a ja twierdzę, że obsługuje.

Tomek777 06.03.2003 02:36

Re: Re: Re: Problem!!!

Cytat:

Słusznie i politycznie - zgadzam się w całej rozciągłości.

Harry-Torun 06.03.2003 03:25

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Opcję szukaj to ja znam.

Napisałem tylko, że według testu cdrinfo.pl LG8400 działa na PIO-4. Przede wszystkim tłumaczyłem różnice pomiędzy PIO-4 a DMA i UDMA.

Aktualizacja biosu mnie nie obchodzi, choć gratuluję. W końcu LG zaczęło to dodawać do swoich napędów - mam jeden z zeszłego roku (inny niż 8400) i ma tylko PIO-4.

Myślę, że po pierwsze - odebrałeś mój post chyba za bardzo osobiście, po drugie - czytałem Twoje posty (pewnie nie wszystkie, ale te do których wskazałeś linki, dotyczące PIO-4, DMA i UDMA) i muszę pogratulować zapobiegliwośc(!?)... Doradzasz używanie kabelków IDE 80-żyłowych do zwykłych napędów UDMA-2... Cóż można i tak... Analogią byłoby użycie kabla sieciowego FTP lub UTP kl.6 do zwykłych sieciówek 10Mb/s (jeśli wiesz o czym mówię)... Drogo, niepotrzebnie i mocno na wyrost, a efekt taki sam... I wreszcie po trzecie - myślę, że troszkę odbiegliśmy od tematu postu... Człowiek pisze, że plik 600MB przegrywa mu się 10 minut "w locie" (nagrywa chyba też, o ile dobrze zrozumiałem)... Zacząć by należało od tego, czy oba napędy użyte przy kopiowaniu nie "wiszą" na wspólnym kanale IDE. Jako spec od tych spraw wiesz z pewnością, że w takiej konfiguracji napędy nigdy nie osiągną nominalnych prędkości, bo mogą korzystać z interfejsu IDE naprzemiennie i UDMA czy DMA w tym wypadku nie pomoże. Przy nagrywaniu hmmm... tu przyczyn może być naprawdę mnóstwo i trudno cokolwiek powiedzieć na podstawie tak skąpego opisu problemu. Sprzęcik cieniutki, nie wiadomo ile ramu, w jakiej kondycji wingroza... W każdym bądź razie jedno jest (prawie) pewne: GCE-8400B obsługuje fabrycznie tryb MultiWord DMA, ale czy włączenie tej funkcji w win98 spowoduje rewolucję??? Raczej wątpię.

Pozdrawiam

pali 06.03.2003 13:32

Cytat:

Tomek777 napisa***322;(a)
Również mogę się mylić, ale PIO4 i UDMA to protokoły transferu stricte przez kabel (taśmę), a DMA oznacza bezpośredni dostęp do pamięci bez użycia procesora i to nie tylko w przypadku napędów optycznych i dysków, ale też i kart rozszerzeń.
DMA rzeczywiście to oznacza (Direct Memory Access). Tak samo i UltraDMA - to rozwinięcie tej technologii, w szczególności rozwinięta i poprawiona obsługa błędów, co pozwala na wyższe prędkości.

Czy przez taśmę? W praktyce tak, bo do tego są te protokoły skonstruowane i używane. Ale jak to z każdym protokołem - jakbyśmy się uparli, to byśmy je zealizowali na zapałkach.

Kart rozrzeszeń - zdaje się, że tak.

Ale ja dalej się upieram, że PIO, DMA i UDMA to są funkcjonalnie tylko protokoły. W przypadku DMA i UDMA twierdzę, że aby zafunkcjonowały muszą być obsługiwane przez układ sprzętowy w systemie (tzw. chipset płyty realnie) i OS. Także napęd musi w minimalnym stopniu wspierać obsługę. Bez tego zostaje PIO-4, gdzie te zadania przejmuje procesor (mniej więcej).

Dalej też myślę, że jest pomieszanie pojęć, wskutek:
1. Jest bajzel z nazwami tych DMA wszystkich, ja znam: Bus Master DMA, ATA/ATAPI-4, UDMA33, ATA33, ATA-5 i tak dalej. W necie są tabelki, które to porządkują.
2. Tryby DMA są zawodne. Zostały opracowane aby gonić SCSI, ale tak aby koszty były małe. Windows ma problemy z obsługą tego i próbuje robić wiele za usera. Właściwie tryb DMA powiniem uruchamiać BIOS, ale źle chodzące DMA doprowadzić moze do zniszczenia danych (dlatego w nagrywarkach i hdd trzeba wyłączyć DMA na czas aktualizacji firmware...) - dlatego w Win9x możesz tylko zaznaczyć opcję DMA a windoze sam zdecyduje czy tego używać.

Nie mam teraz czasu, ale wrzucę jakieś linki do solidnych opracowań.

Cytat:

Podaję link do leksykonu KŚ, gdzie pobieżnie jest to objaśnione. Zdaję sobie sprawę, że to czasopismo dla wielu nie jest autorytetem, ale w tej chwili (2.30 AM) nie bardzo miałem czas na szukanie czegoś lepszego:
http://www.komputerswiat.pl/leksykon/3930.asp

Mają tam rację. Piszą co to jest DMA. Nie widzę sprzeczności z tym co ja napisałem.

pali 06.03.2003 13:46

Cytat:

Myślę, że po pierwsze - odebrałeś mój post chyba za bardzo osobiście, po drugie - czytałem Twoje posty (pewnie nie wszystkie, ale te do których wskazałeś linki, dotyczące PIO-4, DMA i UDMA) i muszę pogratulować zapobiegliwośc(!?)... Doradzasz używanie kabelków IDE 80-żyłowych do zwykłych napędów UDMA-2... Cóż można i tak... Analogią byłoby użycie kabla sieciowego FTP lub UTP kl.6 do zwykłych sieciówek 10Mb/s (jeśli wiesz o czym mówię)... Drogo, niepotrzebnie i mocno na wyrost, a efekt taki sam...

Osobiście - nie! No problem, naprawdę! W nocy pisałem, chciałem skrótowo :)

Co do kabelków... Specyfikacja zaleca 80-żyłowe... A praktyka: sam zorientowałem się, że mój prywatny dysk o max transferze 66MB/s wisi na jakimś starym kablu 40-żyłowym, który wsadziłem na chwilę i zapomniałem. I wszystko w porządku było przez kilka miesięcy...
Dlaczego było w porządku? Ponieważ prędkości udma/dma to burst transfer rate czyli max. transmisja i zrealizujemy je, jesli zapewnimy warunki, czyli m.in. kable (jakość i długość - dla udma nie więcej niż 30cm).
Żeby profesjonalnie badać swoje konfiguracje, należałoby sprawdzić ilość błędów CRC na magistrali dma/udma, ale nie będę się mądrzyć, bo sam tego nie robiłem.

A kable do ethernetu? Czasem znajomi mnie o coś proszą, np. żebym kupił, zmontował jakiś kabelek i jesli to tylko parę metrów - kupuję 100MB/s aby potem nie było problemów, jeśli ten kabel ma być stosowany gdzie indziej.

Cytat:

I wreszcie po trzecie - myślę, że troszkę odbiegliśmy od tematu postu... Człowiek pisze, że plik 600MB przegrywa mu się 10 minut "w locie" (nagrywa chyba też, o ile dobrze zrozumiałem)... Zacząć by należało od tego, czy oba napędy użyte przy kopiowaniu nie "wiszą" na wspólnym kanale IDE. Jako spec od tych spraw wiesz z pewnością, że w takiej konfiguracji napędy nigdy nie osiągną nominalnych prędkości, bo mogą korzystać z interfejsu IDE naprzemiennie i UDMA czy DMA w tym wypadku nie pomoże. Przy nagrywaniu hmmm... tu przyczyn może być naprawdę mnóstwo i trudno cokolwiek powiedzieć na podstawie tak skąpego opisu problemu. Sprzęcik cieniutki, nie wiadomo ile ramu, w jakiej kondycji wingroza... W każdym bądź razie jedno jest (prawie) pewne: GCE-8400B obsługuje fabrycznie tryb MultiWord DMA, ale czy włączenie tej funkcji w win98 spowoduje rewolucję??? Raczej wątpię.

Nie jestem specem, właściwie to nie lubię sprzętu, wolę soft :) Oczywiście, że niedobrze jest jak dwa napędy na jednym kanale wiszą.

Tak to jest z tym IDE - wszystko jest nieprzejrzyste i do końca nie wiadomo jak zadziała. Powody wymieniłem wyżej - pogoń za SCSI.

pali 06.03.2003 13:58

Re: Re: Re: Problem!!!

Cytat:

Mam tylko jeden napęd LG - gcc4120b i on na pewno nie obsługuje dma ani udma, tylko pio-4 obsługuje.

Ostatnio podobnież są jakieś nąpędy LG, które obsługują udma 33.3mb/s. Ale dotychczas LG było znane z tego, że nie było tej funkcji w ich napędach.

Wydaje mi się, że użytkownicy LG traktują rzecz ambicjonalnie :) A niepotrzebnie moim zdaniem, ponieważ myślę sobie, że w przypadku nagrywarek dma/udma niewiele daje, a moze powodować problemy. Maksymalny transfer PIO-4 jest wystarczajacy dla większości!

Np. dla mojego combo gcc4120b włączenie dma byłoby bezcelowe, bo nic by to nie dało. Zmniejszenie cykli procesora przy nowym Athlonie czy P4 jest bez znaczenia. Jedyna wada PIO-4 w tym przypadku to taka, że combo nie może wisieć na jednym kanale z szybszym urządzeniem udma.

pali 06.03.2003 14:01

Obiecane linki (na szybko znalazłem, nie wiem czy nie ma tam jakichś kwiatków):
www.jtz.org.pl

bios.pnet.pl

Linków do ANSI nie będę wrzucał, bo sam tam wszystkiego nie rozumiałem jak kiedyś czytałem, więc nie moge polecać.

No i Harry-Torun - dyskutujmy jeśli zechcesz, ja w powyższych wypowiedziach też coś pewnie napisałem nie tak - jestem świadom. Uczymy się....

Tomek777 06.03.2003 22:13

Re: Re: Re: Re: Problem!!!

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Mam tylko jeden napęd LG - gcc4120b i on na pewno nie obsługuje dma ani udma, tylko pio-4 obsługuje.

Ostatnio podobnież są jakieś nąpędy LG, które obsługują udma 33.3mb/s. Ale dotychczas LG było znane z tego, że nie było tej funkcji w ich napędach.

Wydaje mi się, że użytkownicy LG traktują rzecz ambicjonalnie :) A niepotrzebnie moim zdaniem, ponieważ myślę sobie, że w przypadku nagrywarek dma/udma niewiele daje, a moze powodować problemy. Maksymalny transfer PIO-4 jest wystarczajacy dla większości!

Np. dla mojego combo gcc4120b włączenie dma byłoby bezcelowe, bo nic by to nie dało. Zmniejszenie cykli procesora przy nowym Athlonie czy P4 jest bez znaczenia. Jedyna wada PIO-4 w tym przypadku to taka, że combo nie może wisieć na jednym kanale z szybszym urządzeniem udma.

Po pierwsze - Twój napęd jest już nieco podstarzały, więc ma pełne prawo nie obsługiwać trybu DMA :D .
Po drugie - nie ma tutaj mowy (w moim przynajmniej przypadku) o żadnym ambicjonalnym traktowaniu czegokolwiek, ale o fakty.
Po trzecie - DMA w przypadku nagrywarek daje bardzo wiele, a o problemach nie słyszałem.
Powiadasz jeszcze, że ostatnio są jakieś napędy obsługujące transfer UDMA 2 - powiem Ci, że to ostatnio, to już kilka miesięcy :).

pali 07.03.2003 01:43

Re: Re: Re: Re: Re: Problem!!!

Cytat:

Tomek777 napisa***322;(a)
Po pierwsze - Twój napęd jest już nieco podstarzały, więc ma pełne prawo nie obsługiwać trybu DMA :D .
Po drugie - nie ma tutaj mowy (w moim przynajmniej przypadku) o żadnym ambicjonalnym traktowaniu czegokolwiek, ale o fakty.
Po trzecie - DMA w przypadku nagrywarek daje bardzo wiele, a o problemach nie słyszałem.
Powiadasz jeszcze, że ostatnio są jakieś napędy obsługujące transfer UDMA 2 - powiem Ci, że to ostatnio, to już kilka miesięcy :).

1. Specjalnie wyjąłem właśnie z pudła i włączyłem starego cd-roma oznaczonego jako cd-940e/aku pro; mfg. date november 1999 j; made in china. Obsługuje udma 33.3mb/s (chociaż według mnie nic z tego nie wynika - transfer i tak ma tragiczny, psu na budę mu te udma). Tak samo twierdzę, że dla mojego combo dma/udma nic by nie dało - bo ogranicza go i tak co innego.
2. Spoko - żartowałem
3. Czy dalej twierdzisz, że DMA i UDMA to zupełnie co innego, czy też rozumiesz już, że to dwa protokoły służące do tego samego, jeden starszy, drugi nowszy i szybszy? Piszesz, że DMA daje "bardzo wiele" a nie wiem czy wiesz o czym mówisz?

Ostatnio - pojęcie nieprecyzyjne. Ale mówiłem już, że ok, że cieszy mnie to.
W zeszłym roku można było kupić nowe LG tylko z PIO-4 (np.moje combo), nie wiem czy były w zeszłym roku na rynku jakieś nagrywarki bez DMA/UDMA. Zdaje się, że LG ostatni wprowadził na rynek cd-rw z tym. Tylko o to mi chodziło.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:21.