![]() |
Ilość załączników: 1
:)
|
Re: Problem!!!
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
:)
|
Cytat:
Napisałem tylko, że według testu cdrinfo.pl LG8400 działa na PIO-4. Przede wszystkim tłumaczyłem różnice pomiędzy PIO-4 a DMA i UDMA. Aktualizacja biosu mnie nie obchodzi, choć gratuluję. W końcu LG zaczęło to dodawać do swoich napędów - mam jeden z zeszłego roku (inny niż 8400) i ma tylko PIO-4. |
Cytat:
http://www.komputerswiat.pl/leksykon/3930.asp |
Cytat:
|
Re: Re: Problem!!!
Cytat:
|
Re: Re: Re: Problem!!!
Cytat:
|
Cytat:
Pozdrawiam |
Cytat:
Czy przez taśmę? W praktyce tak, bo do tego są te protokoły skonstruowane i używane. Ale jak to z każdym protokołem - jakbyśmy się uparli, to byśmy je zealizowali na zapałkach. Kart rozrzeszeń - zdaje się, że tak. Ale ja dalej się upieram, że PIO, DMA i UDMA to są funkcjonalnie tylko protokoły. W przypadku DMA i UDMA twierdzę, że aby zafunkcjonowały muszą być obsługiwane przez układ sprzętowy w systemie (tzw. chipset płyty realnie) i OS. Także napęd musi w minimalnym stopniu wspierać obsługę. Bez tego zostaje PIO-4, gdzie te zadania przejmuje procesor (mniej więcej). Dalej też myślę, że jest pomieszanie pojęć, wskutek: 1. Jest bajzel z nazwami tych DMA wszystkich, ja znam: Bus Master DMA, ATA/ATAPI-4, UDMA33, ATA33, ATA-5 i tak dalej. W necie są tabelki, które to porządkują. 2. Tryby DMA są zawodne. Zostały opracowane aby gonić SCSI, ale tak aby koszty były małe. Windows ma problemy z obsługą tego i próbuje robić wiele za usera. Właściwie tryb DMA powiniem uruchamiać BIOS, ale źle chodzące DMA doprowadzić moze do zniszczenia danych (dlatego w nagrywarkach i hdd trzeba wyłączyć DMA na czas aktualizacji firmware...) - dlatego w Win9x możesz tylko zaznaczyć opcję DMA a windoze sam zdecyduje czy tego używać. Nie mam teraz czasu, ale wrzucę jakieś linki do solidnych opracowań. Cytat:
|
Cytat:
Co do kabelków... Specyfikacja zaleca 80-żyłowe... A praktyka: sam zorientowałem się, że mój prywatny dysk o max transferze 66MB/s wisi na jakimś starym kablu 40-żyłowym, który wsadziłem na chwilę i zapomniałem. I wszystko w porządku było przez kilka miesięcy... Dlaczego było w porządku? Ponieważ prędkości udma/dma to burst transfer rate czyli max. transmisja i zrealizujemy je, jesli zapewnimy warunki, czyli m.in. kable (jakość i długość - dla udma nie więcej niż 30cm). Żeby profesjonalnie badać swoje konfiguracje, należałoby sprawdzić ilość błędów CRC na magistrali dma/udma, ale nie będę się mądrzyć, bo sam tego nie robiłem. A kable do ethernetu? Czasem znajomi mnie o coś proszą, np. żebym kupił, zmontował jakiś kabelek i jesli to tylko parę metrów - kupuję 100MB/s aby potem nie było problemów, jeśli ten kabel ma być stosowany gdzie indziej. Cytat:
Tak to jest z tym IDE - wszystko jest nieprzejrzyste i do końca nie wiadomo jak zadziała. Powody wymieniłem wyżej - pogoń za SCSI. |
Re: Re: Re: Problem!!!
Cytat:
Ostatnio podobnież są jakieś nąpędy LG, które obsługują udma 33.3mb/s. Ale dotychczas LG było znane z tego, że nie było tej funkcji w ich napędach. Wydaje mi się, że użytkownicy LG traktują rzecz ambicjonalnie :) A niepotrzebnie moim zdaniem, ponieważ myślę sobie, że w przypadku nagrywarek dma/udma niewiele daje, a moze powodować problemy. Maksymalny transfer PIO-4 jest wystarczajacy dla większości! Np. dla mojego combo gcc4120b włączenie dma byłoby bezcelowe, bo nic by to nie dało. Zmniejszenie cykli procesora przy nowym Athlonie czy P4 jest bez znaczenia. Jedyna wada PIO-4 w tym przypadku to taka, że combo nie może wisieć na jednym kanale z szybszym urządzeniem udma. |
Obiecane linki (na szybko znalazłem, nie wiem czy nie ma tam jakichś kwiatków):
www.jtz.org.pl bios.pnet.pl Linków do ANSI nie będę wrzucał, bo sam tam wszystkiego nie rozumiałem jak kiedyś czytałem, więc nie moge polecać. No i Harry-Torun - dyskutujmy jeśli zechcesz, ja w powyższych wypowiedziach też coś pewnie napisałem nie tak - jestem świadom. Uczymy się.... |
Re: Re: Re: Re: Problem!!!
Cytat:
Po drugie - nie ma tutaj mowy (w moim przynajmniej przypadku) o żadnym ambicjonalnym traktowaniu czegokolwiek, ale o fakty. Po trzecie - DMA w przypadku nagrywarek daje bardzo wiele, a o problemach nie słyszałem. Powiadasz jeszcze, że ostatnio są jakieś napędy obsługujące transfer UDMA 2 - powiem Ci, że to ostatnio, to już kilka miesięcy :). |
Re: Re: Re: Re: Re: Problem!!!
Cytat:
2. Spoko - żartowałem 3. Czy dalej twierdzisz, że DMA i UDMA to zupełnie co innego, czy też rozumiesz już, że to dwa protokoły służące do tego samego, jeden starszy, drugi nowszy i szybszy? Piszesz, że DMA daje "bardzo wiele" a nie wiem czy wiesz o czym mówisz? Ostatnio - pojęcie nieprecyzyjne. Ale mówiłem już, że ok, że cieszy mnie to. W zeszłym roku można było kupić nowe LG tylko z PIO-4 (np.moje combo), nie wiem czy były w zeszłym roku na rynku jakieś nagrywarki bez DMA/UDMA. Zdaje się, że LG ostatni wprowadził na rynek cd-rw z tym. Tylko o to mi chodziło. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:21. |