Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.08.2003, 01:35   #1
Ashus
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.08.2003
Ashus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Problem z buforem TEAC CD-W552E

No wiec problem ma sie tak... jakies 2 tyg temu zakupilem nagryware taka jak w temacie, czyli TEAC CD-W552E 52x24x52x i mam problem, poniewaz przy nagrywaniu cd-r przy pasku postepu okolo 30-40% bufor odczytu i nagrywarki zaczyna szalec tzn. gwaltownie spada, rosnie, znow spada itd., wystepuje to nawet przy nagrywaniu z predkoscia x16...nagrywam z HDD. Nie wiem w czym problem jest, przegladalem poprzednie posty w podobnym temacie ale nic konkretnego nie znalazlem... plytki nagrywaja sie dobrze bo system burn-proof dziala, ale ja jestem taki ze lubie jak wszystko jest OK, a ten skaczacy bufor baaardzo mnie denerwuje...

Moj sprzet (staruszek):
-Celeron 500 Mhz
-96 ramu
-Win 98SE

-DMA wlaczone
-nagrywarka sama na tasmie
jesli chodzi o sterowniki do plyty glownej to wszystko jest raczej zainstalowane, jedynie moglbym uaktualnic... tylko ze niewiem jakie sterowniki bo nie mam pojecia jaka jest plyta glowna, wiem tylko ze ma zintegrowana grafike i chipset jest chyba Intelowski, jakim progsem moglbym to ewentualnie sprawdzic?

z gory THX
Ashus jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.08.2003, 12:24   #2
Nol
TDI
Zlotowicz

Data rejestracji: 23.09.2001
Nol zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Moim zdaniem problem polega na wolności Twojego dysku twardego. Zapewne (choć kto wie?) pochodzi on z czasów Twojego Celerona i przy dużej ilości danych na dysku lub ew. bałaganu może mieć problemy z nadążeniem i mieli. Spróbuj go zdefragmentować, ew. jedną partycję przeznaczyć na materiał do nagrywania.

Ponadto wyłącz wszystkie programy działające w tle podczas nagrywania. Ja sam mam sędziwego Celerona 366 i tylko 64 MB RAMu, ale za to dysk mam dobry (na miarę możliwości mojej płyty). I spokojnie sprzęt daje rady przy 16x.

P.S.
Zawsze jeszcze możesz spróbować uaktualnić ASPI, choć nie wierzę w skuteczność tego działania (o ASPI poczytaj tutaj).
Stary 11.08.2003, 13:52   #3
ApproachingEvil
Wyjadacz ;)

Avatar użytkownika ApproachingEvil

Data rejestracji: 09.08.2003
ApproachingEvil zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a moze masz poprostu za malo miejsca na dysku? tak ze 2GB by sie przydaly,zeby dysk ladnie chodzil (to raz)
a dwa to fakt,ze win98se (tez go mam) nie zawsze radzi se z cachem dyskow twardych
proponuje sciagniecie Cacheman 'a 3.80 albo nowszego
tam mozesz sobie ustawic... moze cos da
ApproachingEvil jest offline  
Stary 11.08.2003, 15:19   #4
krxychoo
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.08.2003
krxychoo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question mam podobny problem

Hej mam podobny problem ale muszę powiedzieć że od niedawna, wcześniej bufor w ,oim teac był w granicach 96-98 i nagrywanie odbywało się bez zarzutu, teraz natomiast wszystkie tessty ktore wykonuje nie są w zaden sposób podobne do tych w necie. wykresy w nero speedcd wyglądają jak wykres sejsmografu a czas nagrywania nieziemsko długi nie wiem co spowodowało to ale mam nadzieję ze znajde przyczynę może nowa winda pomoze.
krxychoo jest offline  
Stary 11.08.2003, 17:35   #5
krxychoo
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.08.2003
krxychoo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
hi

to właśnie rozwiązałem mój problem okazało się że gdy podłączyłem drugi stary cdrom asus 50x do tej samej taśmy teac zaczął chodzić w pio4 , a chodził w udma2 jednak nie wpadłem na to żeby sprawdzić w menadżerze urządzeń w jakim trybie chodzi teac jesli wczesniej chodził dobrze jednak nie wiem co jest u Ciebie może ten dysk bo ja mam baracude IV
krxychoo jest offline  
Stary 12.08.2003, 00:33   #6
Ashus
Nowy na forum

Question

Hmmm nie wydaje mi sie zeby ten problem wystepowal przez HDD... mam Fujitsu 8 gb i dobrze chodzi, nie jest zjechany ani nic... no ale nie wiem, moze macie jednak racje... Narazie to sproboje zdefragmentowac go i zobaczymy moze cos pomoze, reinstalne tez wina... Jesli to nie pomoze to moze jeszcze cos poradzicie bo to wy jestescie specami od wypalarek, ja w tych sprawach jestem jak narazie lamerem...
Ashus jest offline  
Stary 13.08.2003, 20:55   #7
/\/\cDrive
Mój żółw,Hellsing,LG FAN

Data rejestracji: 19.05.2003
/\/\cDrive zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ashus a może włącz DMA dla wszystkich urządzeń: CD-Rom, Dysk Twardy, nagrywarka może wtedy Ci bufor przestanie skakać.

/\/\cDrive jest offline  
Stary 16.08.2003, 09:17   #8
Ashus
Nowy na forum

Talking

Ok, juz wszystko wporzadku znalazlem rozwiazanie problemu i nagrywareczka smiga teraz az milo... Wstyd sie przyznac ale problem byl spowodowany nie wlaczeniem trybu DMA dla dysku twardego McDrive piwo dla Ciebie
:cool:
Wielkie dzieki dla wszystkich za rady...
Ashus jest offline  
Stary 05.10.2003, 12:23   #9
Cristof
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.05.2003
Cristof w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja mam podobny problem. Jednak DMA włączyłem, ale pokazuje mi tryb PIO. Jak zrobić by tryb DMA się uaktywnił. Restart robniony, HDD na UDMA2. Samo się to jakoś przestawiło i nie wiem od czego
Cristof jest offline  
Stary 05.10.2003, 12:37   #10
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Cristof napisa***322;(a)
Ja mam podobny problem. Jednak DMA włączyłem, ale pokazuje mi tryb PIO. Jak zrobić by tryb DMA się uaktywnił. Restart robniony, HDD na UDMA2. Samo się to jakoś przestawiło i nie wiem od czego
Usuń kanały IDE w menedżerze urządzeń i zresetuj kompa. Nieraz się zdarza, że system źle pokazuje DMA. Nastepnie sprawdź czy jest DMA.
SEBAW jest offline  
Stary 05.10.2003, 13:02   #11
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Cristof napisa***322;(a)
Ten dysk na UDMA2 - to trochę za mało jak na dysk, nie sądze aby twój dysk pracował jako ATA33. Zrób tak, jak kolega niżej zasugerował, jeżeli nie pomoże to poszukaj nowszych lub innych sterowników do kontrolera.

PS. 99% pbroblemów z buforem wynika z nieprawidłowego trybu pracy urządzeń IDE, a te z kolei wynikają ze złej konfiguracji i pracy kontrolera IDE/ATAPI. Niekiedy jedno urządzenie podpiete z drugim urządzeniem na tym samym kanale wzajemnie zakłócają pracę.
Powodem innym może być zła praca innego urządzenia które korzysta z bezposredniego dostępu do pamięci i niestety potrafi rzutować na pracę kontrolera - może to być np. karta dźwiękowa.

Ostatnio zmieniany przez paput2000 : 05.10.2003 o godz. 13:04
paput2000 jest offline  
Stary 05.10.2003, 18:32   #12
Cristof
Nowy na forum

Już sobie poradziłem - odinstalowałem sterowniki IDE na obu taśmach i restart i było oki.
To na czym powinien chodzić dysk jak nie na UDMA2 - ATA33??
Cristof jest offline  
Stary 06.10.2003, 08:26   #13
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
To nie zależy tylko od twardziela, ale od kontrolera w płycie głównej. Np. jak płyta obsługuje max UDMA33 a dysk posiada UDMA66 to dysk zostanie "wykryty" jako 33.
SEBAW jest offline  
Stary 06.10.2003, 19:14   #14
Cristof
Nowy na forum

Już rozwiązałem i ten problem
Miałem zamienione taśmy ata100 z ata33 i dysk smiga teraz na UDMA5
Cristof jest offline  
Stary 06.10.2003, 22:46   #15
Kreciu
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.10.2003
Kreciu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A ja mam pytanie do posiadaczy nagrywarki TEAC CD-W552E. Otóż czy odczytuje wam poprawnie prędkości jakie można sobie wybrać w nero?? Ja mam te problem że w plytkach firmy mediasonic moge wybrać prędkość nagrywania tylko 16x(płytka ma możliwość 48x) Płytki esperanza48x nagrywa normalnie z prędkoscią do 52x(nienagrywałem z taką). Znowusz najnowsze płytki esperanza 52x także mam możliwość nagrania tylko z 16x Inne płytki działają jak trzeba niewiem co to może być też macie takie problemy z tą nagrywarką?? Pozdrawiam
Kreciu jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: