Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z buforem TEAC CD-W552E (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-buforem-teac-cd-w552e-24339/)

szkapa89 25.12.2005 03:23

Muj problem nad problemy:((((

Eh sluhajcie mam nagryware teac cd-w552e ktura dostalem od kolegi zawshe zniom domnie przychodzil gdy hcial cos odemnie nagrac ale tak sie staloz e kupil sobie nagrywake dvd:0 noi mi oddal ta;/.... problemu ciag dalshy nomm i teraz oto co mi chodzinie moge nia nic nagrac zadnej plytki nie wiem nawet czemu alvbo wougule nie wchodzi do nagrywania npw nero albo hmmm nagrywa 60% 100% i wyskakuje blad zapisu jak ktos wie co to moshe byc t hmm proshe o kontakt na gg 5603393:)))) badz ewentualnie tutaj
(( ((

Kreciu 07.10.2003 17:50

@Cristof dzięki za odpowiedż. Ale dalej mnie zastanawia czemu nowy model nagrywarki jest tak "badziewny"(w moim przypadku). Gdyby nagrywał mi płytki z prędkością 32x zamiast 42x to pewnie bym se dał spokuj ztym ale 16x??!! to już przesada. Dlatego Prosze o wypowiedż kolegów posiadających TEAC CD-W552E też macie problem z płytkami Mediasonic48x i esperanza 52x??

Cristof 07.10.2003 17:27

W dziale o nagrywarach jest gdzieś test tego sprzetu. Tam są opisane płytki jakie wypala z jakimi prędkościami. Często tak jest, że płyty x48 można nagrać tylko x32, ale i jest też tak, że te x40 można nagrać x52. To zależy od płyty i nie sugeruj się tym co na tych płytach napisane :) Obkukaj jakie dobrze się wypalają i takowe kupuj :)

paput2000 07.10.2003 08:24

Cytat:

Cristof napisa***322;(a)
Już rozwiązałem i ten problem :)
Miałem zamienione taśmy ata100 z ata33 i dysk smiga teraz na UDMA5 :D

A kto Ci te taśmy podpinał?:)

Kreciu 06.10.2003 22:46

A ja mam pytanie do posiadaczy nagrywarki TEAC CD-W552E. Otóż czy odczytuje wam poprawnie prędkości jakie można sobie wybrać w nero?? Ja mam te problem że w plytkach firmy mediasonic moge wybrać prędkość nagrywania tylko 16x(płytka ma możliwość 48x) Płytki esperanza48x nagrywa normalnie z prędkoscią do 52x(nienagrywałem z taką). Znowusz najnowsze płytki esperanza 52x także mam możliwość nagrania tylko z 16x??? Inne płytki działają jak trzeba niewiem co to może być też macie takie problemy z tą nagrywarką?? Pozdrawiam

Cristof 06.10.2003 19:14

Już rozwiązałem i ten problem :)
Miałem zamienione taśmy ata100 z ata33 i dysk smiga teraz na UDMA5 :D

SEBAW 06.10.2003 08:26

To nie zależy tylko od twardziela, ale od kontrolera w płycie głównej. Np. jak płyta obsługuje max UDMA33 a dysk posiada UDMA66 to dysk zostanie "wykryty" jako 33.:)

Cristof 05.10.2003 18:32

Już sobie poradziłem - odinstalowałem sterowniki IDE na obu taśmach i restart i było oki.
To na czym powinien chodzić dysk jak nie na UDMA2 - ATA33??

paput2000 05.10.2003 13:02

Cytat:

Cristof napisa***322;(a)
Ja mam podobny problem. Jednak DMA włączyłem, ale pokazuje mi tryb PIO. Jak zrobić by tryb DMA się uaktywnił. Restart robniony, HDD na UDMA2. Samo się to jakoś przestawiło i nie wiem od czego :(
Ten dysk na UDMA2 - to trochę za mało jak na dysk, nie sądze aby twój dysk pracował jako ATA33. Zrób tak, jak kolega niżej zasugerował, jeżeli nie pomoże to poszukaj nowszych lub innych sterowników do kontrolera.

PS. 99% pbroblemów z buforem wynika z nieprawidłowego trybu pracy urządzeń IDE, a te z kolei wynikają ze złej konfiguracji i pracy kontrolera IDE/ATAPI. Niekiedy jedno urządzenie podpiete z drugim urządzeniem na tym samym kanale wzajemnie zakłócają pracę.
Powodem innym może być zła praca innego urządzenia które korzysta z bezposredniego dostępu do pamięci i niestety potrafi rzutować na pracę kontrolera - może to być np. karta dźwiękowa.

SEBAW 05.10.2003 12:37

Cytat:

Cristof napisa***322;(a)
Ja mam podobny problem. Jednak DMA włączyłem, ale pokazuje mi tryb PIO. Jak zrobić by tryb DMA się uaktywnił. Restart robniony, HDD na UDMA2. Samo się to jakoś przestawiło i nie wiem od czego :(
Usuń kanały IDE w menedżerze urządzeń i zresetuj kompa. Nieraz się zdarza, że system źle pokazuje DMA. Nastepnie sprawdź czy jest DMA.

Cristof 05.10.2003 12:23

Ashus 16.08.2003 09:17

Ok, juz wszystko wporzadku znalazlem rozwiazanie problemu i nagrywareczka smiga teraz az milo... ;) Wstyd sie przyznac ale problem byl spowodowany nie wlaczeniem trybu DMA dla dysku twardego :) McDrive piwo dla Ciebie
:cool:
Wielkie dzieki dla wszystkich za rady...

/\/\cDrive 13.08.2003 20:55

Ashus a może włącz DMA dla wszystkich urządzeń: CD-Rom, Dysk Twardy, nagrywarka może wtedy Ci bufor przestanie skakać.

Ashus 12.08.2003 00:33

Hmmm nie wydaje mi sie zeby ten problem wystepowal przez HDD... mam Fujitsu 8 gb i dobrze chodzi, nie jest zjechany ani nic... no ale nie wiem, moze macie jednak racje... Narazie to sproboje zdefragmentowac go i zobaczymy moze cos pomoze, reinstalne tez wina... Jesli to nie pomoze to moze jeszcze cos poradzicie bo to wy jestescie specami od wypalarek, ja w tych sprawach jestem jak narazie lamerem... ;)

krxychoo 11.08.2003 17:35

hi

to właśnie rozwiązałem mój problem okazało się że gdy podłączyłem drugi stary cdrom asus 50x do tej samej taśmy teac zaczął chodzić w pio4 , a chodził w udma2 jednak nie wpadłem na to żeby sprawdzić w menadżerze urządzeń w jakim trybie chodzi teac jesli wczesniej chodził dobrze jednak nie wiem co jest u Ciebie może ten dysk bo ja mam baracude IV

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:47.