Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.02.2002, 21:02   #1
sototh
n/a

Data rejestracji: 07.02.2002
sototh w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z CDR Platinum - starość nie radość?

Witam!
Miałem okazję instalować kilka dni temu linuxa, którego instalkę nagrałem z jakieś 6 miesięcy wcześniej na płytkach Platinum Multispeed (szpindel 25 sztuk - opisany 16x). Jakież było moje zdziwienie, gdy po wyjęciu z pudełka okazało się iż górna powierzchnia (ta służąca do opisywania płyt) jakoś tak pożółkła... To jeszcze mogę przeżyć, ale niestety okazało się, że ostatni sektor każdej z 2 płytek instalacyjnych nie daje się odczytać...
Ja wiem, że Platinum to jedne z najtańszych płytek, ale żeby po zaledwie pół roku aż tak je wzięło? Przez cały czas przechowywałem je w oryginalnym pudełku, zamknięte w suchej szafce, w temperaturze pokojowej. Warunki chyba odpowiednie... Nagrywałem na Yamaha 8x z prędkością 6x.
Miał ktoś może podobny problem? Aż strach takie płytki kupować...
sototh jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.02.2002, 21:14   #2
shephard
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.02.2002
shephard zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Weź nie strasz, ostatnio Tylko na Platinum 24 i 32x nagrywam (z nadrukeim)!
shephard jest offline  
Stary 01.03.2002, 06:27   #3
Soulfly
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.05.2002
Soulfly w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mi tez po roku padlo kilka plytek platinium (9
Soulfly jest offline  
Stary 01.03.2002, 08:46   #4
artoor
Forumator

Data rejestracji: 21.11.2001
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ach te Platinumy...
...Chyba taki ich urok.
He!

/ Konfucjusz /
artoor jest offline  
Stary 01.03.2002, 20:47   #5
shephard
Stały bywalec ;)

Cytat:
Soulfly (01-03-2002 06:27):
Mi tez po roku padlo kilka plytek platinium (9
Można wiedzieć jakich?
shephard jest offline  
Stary 04.03.2002, 08:09   #6
statistica
Bywalec

Data rejestracji: 01.03.2002
statistica zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No coz , musze sie wyrazic na temat plytek platinum... Sa dwa rodzaje, w osobnych pudelkach opisane jako 1 - ...16 1-24 itp...., z nimi nigdy nie bylo problemow. Natomiast z miesiac temu kupilem... platinum w spindlu 25 sztuk... nagraly sie wszystkie (teac 8x) ale z czytaniem u kilku juz po tygodniu bylo nietego .... jednym slowem platinum nigdy w szpindlu (opisane multispeed)

Ktos swego czasu wspominal ze platinum to trzej rozni producecni...wiec moze tutaj "tkwi pies pogrzebany

nara
statistica jest offline  
Stary 04.03.2002, 16:45   #7
sototh
n/a

Cytat:
statistica (04-03-2002 08:09):
No coz , musze sie wyrazic na temat plytek platinum... Sa dwa rodzaje, w osobnych pudelkach opisane jako 1 - ...16 1-24 itp...., z nimi nigdy nie bylo problemow. Natomiast z miesiac temu kupilem... platinum w spindlu 25 sztuk... nagraly sie wszystkie (teac 8x) ale z czytaniem u kilku juz po tygodniu bylo nietego .... jednym slowem platinum nigdy w szpindlu (opisane multispeed)
Ktos swego czasu wspominal ze platinum to trzej rozni producecni...wiec moze tutaj "tkwi pies pogrzebany
nara
Hmm... Ja miałem platinumy w szpindlu 25 opisanie 16x... To chyba nie ten pies...
sototh jest offline  
Stary 05.03.2002, 16:48   #8
szerszen
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.03.2002
szerszen w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ja i moi znajomi nagrywamy na platinumach multispeed kupowanych na patyku po 25 sztuk juz od bardzo dlugiego czasu, prawie od poczatku jak sie pokazaly w sprzedazy i jeszcze zaden z nas nie mial takiego problemu, wszystkie z tymi najstarszymi wlacznie chodza bezawaryjnie po dzis dzien, moze trafil sie wam jakis badziewny sort
szerszen jest offline  
Stary 05.03.2002, 16:57   #9
sototh
n/a

Cytat:
szerszen (05-03-2002 16:48):
ja i moi znajomi nagrywamy na platinumach multispeed kupowanych na patyku po 25 sztuk juz od bardzo dlugiego czasu, prawie od poczatku jak sie pokazaly w sprzedazy i jeszcze zaden z nas nie mial takiego problemu, wszystkie z tymi najstarszymi wlacznie chodza bezawaryjnie po dzis dzien, moze trafil sie wam jakis badziewny sort
Możliwe. Tak samo jak to, że wy macie szczęście do tych nielicznych dobrej jakości...
Ciężko stwierdzić, których jest więcej. Jednakże ja z pewnością będę się trzymał od Platinum z daleka.
BTW. wczoraj 2 sztuki (24x) zostały skonsumowane przez LG 52x...
sototh jest offline  
Stary 05.03.2002, 19:15   #10
obar
Forumator

Data rejestracji: 07.12.2000
obar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
tak to wada platinumek a producent powinien za to zawisnąć ..ale cóż z moich doświadczeń wynika że paltinumki najlepiej przechowywąc nie tyle w zamkniętym pudełku ale aby to pudełko z wierzchniej strony miało papier ochronny przed światłem...tak aby płyty nie było widać z zewnątrz..osobiście mam w domu chyba dwie takie platinumki "zwalone" jedna to tak jak piszesz jest pozółkła...(jednak w tym przypadku ani jedna nagrywarka nie może sobie z nią w sposób normalny poradzić natomiast stary cdrom (zreszta uwazam ze jest na prawde neizły - radzi sobie z nią doskonale, tu rada by popróbowac w różnych napędach niekoniecznie w nagrywarkach) natomiast druga płyta jest w stanie idealnym nie ma sladów pożółknięcia ani rys... niestety nie wszystkie dane da sie z nij skopiować ..ja trzymam platinumki (i nie tylko) w kopertach w zaciemnionym miejscu ..hermetycznie zamknięte w namiocie tlenowym w stałej temperaturze utrzymywanej przez firmowy klimatyzator ( podobne urzadzenie stosuje Michael Jackson) - polecam
obar jest offline  
Stary 05.03.2002, 20:33   #11
shephard
Stały bywalec ;)

W namiocie szybciej padną - utlenią się ;D
shephard jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: