![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
n/a
Data rejestracji: 07.02.2002
![]() |
Problem z CDR Platinum - starość nie radość?
Witam!
Miałem okazję instalować kilka dni temu linuxa, którego instalkę nagrałem z jakieś 6 miesięcy wcześniej na płytkach Platinum Multispeed (szpindel 25 sztuk - opisany 16x). Jakież było moje zdziwienie, gdy po wyjęciu z pudełka okazało się iż górna powierzchnia (ta służąca do opisywania płyt) jakoś tak pożółkła... To jeszcze mogę przeżyć, ale niestety okazało się, że ostatni sektor każdej z 2 płytek instalacyjnych nie daje się odczytać... Ja wiem, że Platinum to jedne z najtańszych płytek, ale żeby po zaledwie pół roku aż tak je wzięło? Przez cały czas przechowywałem je w oryginalnym pudełku, zamknięte w suchej szafce, w temperaturze pokojowej. Warunki chyba odpowiednie... Nagrywałem na Yamaha 8x z prędkością 6x. Miał ktoś może podobny problem? Aż strach takie płytki kupować... |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.02.2002
![]() |
Weź nie strasz, ostatnio Tylko na Platinum 24 i 32x nagrywam (z nadrukeim)!
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.05.2002
![]() |
Mi tez po roku padlo kilka plytek platinium
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Forumator
Data rejestracji: 21.11.2001
![]() |
Ach te Platinumy...
...Chyba taki ich urok. He!
#5 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 01.03.2002
![]() |
No coz , musze sie wyrazic na temat plytek platinum... Sa dwa rodzaje, w osobnych pudelkach opisane jako 1 - ...16 1-24 itp...., z nimi nigdy nie bylo problemow. Natomiast z miesiac temu kupilem... platinum w spindlu 25 sztuk... nagraly sie wszystkie (teac 8x) ale z czytaniem u kilku juz po tygodniu bylo nietego .... jednym slowem platinum nigdy w szpindlu (opisane multispeed)
Ktos swego czasu wspominal ze platinum to trzej rozni producecni...wiec moze tutaj "tkwi pies pogrzebany nara |
![]() |
![]() |
#7 | |
n/a
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.03.2002
![]() |
ja i moi znajomi nagrywamy na platinumach multispeed kupowanych na patyku po 25 sztuk juz od bardzo dlugiego czasu, prawie od poczatku jak sie pokazaly w sprzedazy i jeszcze zaden z nas nie mial takiego problemu, wszystkie z tymi najstarszymi wlacznie chodza bezawaryjnie po dzis dzien, moze trafil sie wam jakis badziewny sort
|
![]() |
![]() |
#9 | |
n/a
![]() |
Cytat:
Ciężko stwierdzić, których jest więcej. Jednakże ja z pewnością będę się trzymał od Platinum z daleka. BTW. wczoraj 2 sztuki (24x) zostały skonsumowane przez LG 52x... |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Forumator
Data rejestracji: 07.12.2000
![]() |
tak to wada platinumek a producent powinien za to zawisnąć ..ale cóż z moich doświadczeń wynika że paltinumki najlepiej przechowywąc nie tyle w zamkniętym pudełku ale aby to pudełko z wierzchniej strony miało papier ochronny przed światłem...tak aby płyty nie było widać z zewnątrz..osobiście mam w domu chyba dwie takie platinumki "zwalone" jedna to tak jak piszesz jest pozółkła...(jednak w tym przypadku ani jedna nagrywarka nie może sobie z nią w sposób normalny poradzić natomiast stary cdrom (zreszta uwazam ze jest na prawde neizły - radzi sobie z nią doskonale, tu rada by popróbowac w różnych napędach niekoniecznie w nagrywarkach) natomiast druga płyta jest w stanie idealnym nie ma sladów pożółknięcia ani rys... niestety nie wszystkie dane da sie z nij skopiować
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Stały bywalec ;)
![]() |
W namiocie szybciej padną - utlenią się ;D
|
![]() |
![]() |
|