![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.06.2002
![]() |
Problem z czarnymi Esperanzami
Większość ludzi na forum wyraża się pochlebnie o Esperanzach Black . Do tej porty nagrywałem na Esperach Silver-Silver od Riteka - same zielone "kwadraciki" , ale później trafiłem na partię tych płyt od Digital Storage i zaczęły się pojawiać losowo "żółtki". Pomyślałem że kupię dla testu Blacki (dopłacę parę groszy i będę miał spokój). Producent to Ritek. Jakie było moje zdziwienie gdy wypalając płytkę 32x (lekki overburning jakieś 1,5MB)na samym końcu Nero wyrzuciło write error i płyta do kosza. Druga płyta (24x) to samo. Wrzuciłem zwykłą Espere Silver i OK - płyta się nagrała. Zatem problem leży chyba w płytach. W końcu wypaliłem jakiś film co miał 690 MB - żółte pojawiły się ale płyta się nagrała.
W odczycie CD Doctorem(8x) nie było żadnych C2, a C1 - max 16 - zatem wynik prawie idealny. Podczas odczytu max czyli 48x pojawiły się C2. Nagrałem też na kolejnej ok 600 MB danych i cała płyta była "zielona". Może to tylko wina partii z której są te płyty , bo nagrywarka raczej jest ok. Wygląda na to że te płyty nie lubia (przynajmniej u mnie) overburningu (a dodam że nagrywałem już 800 MB płyty zatem z overburningiem nie mam większych problemów) oraz że na samym końcu nośnika jakoś gorzej się nagrywają. Czy ktoś miał podobne problemy z tymi płytami? Dziwi mnie tylko że to w końcu jest black no i Ritek. Moja nagrywarka to Liteon 48246S (ma jakieś 3 miesiące) Nero od dzisiaj najnowsze, DMA - wszędzie włączone.
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
user
Data rejestracji: 03.07.2003
![]() |
Zdaje się że x32 to dla tych plytek max. Wypal je wolniej i sprawdz. Niestety musisz się pogodzić, że niektóre płytki nie lubią nadpalania i nic na to nie poradzisz. Ja używam Esperanzy Black tylko do audio i na szczęście nigdy nie musiałem ich nadpalać.
#3 |
Nowy na forum
![]() |
wypalałem 24x i było to samo. Sprawdzę jeszcze 16x ale pewnie i tak nic z tego nie będzie. Dziwi mnie tylko to że takie chwalone płyty nie dają się nadpalać.
#4 |
net został :)
Data rejestracji: 29.07.2003
![]() |
nie wwszystkie plytki lubia nadpalanie tak to juz jest.
|
![]() |
![]() |
#5 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ale prawda jest taka ze kolega nie doczytal chyba wszystkich artukulow na temat tych plytek. Aktualnie jakosc tych plyt sie pogorszyla i nie sa one juz czarne TYLKO WISNIOWE
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
O tym nie wiedziałem. Ja wypaliłem dość dawno moje mp3 an EsperanzieB i nic sie jej nie działo ale wtedy nadpalanie nie używałem.
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Icemac ma rację moje płytki są "wiśniowe" tylko nie myślałem że Ritek będzie robił taką lipę
![]()
#8 |
![]() |
Nie tylko ty jesteś teraz zawiedziony jak mogli spieprzyć takie dobre płytki.
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Żabol
Data rejestracji: 27.04.2003
![]() |
Jak wy to rozpoznajecie czy plytki sa z partii od Riteka lub Digital Storage czy jakiejs tam innej. Przygladalem sie moim Esperanzom (10pcs Cake box) i za chiny nigdzie nie moge zobaczyc zadnej nazwy, tylko jakies cyferki
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Cytat:
Zobacz tutaj: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...highlight=atip .......................... ![]()
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 27.08.2003 o godz. 18:03 |
|
![]() |
![]() |
#11 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Disc Manufacturer to ten wlasnie producent ![]()
![]() |
|
|